fbpx 25 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

25 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

World Malaria Day © Barbara Sigge/MSFΑνακοίνωση - Πάνω από ένα εκατομμύριο τα θύματα της ελονοσίας παρά τα διαθέσιμα ιατρικά εργαλεία.
Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν κάθε χρόνο από ελονοσία, παρότι υπάρχουν απλές και αποτελεσματικές τεχνικές που έχει αποδειχθεί ότι περιορίζουν σημαντικά τις συνέπειες αυτής της ασθένειας. Οι ΓΧΣ περιθάλπουν ετησίως πάνω από ένα εκατομμύριο ασθενείς ελονοσίας στα προγράμματά τους σε 30 χώρες.

«Δεδομένου ότι σήμερα είναι δυνατή η γρήγορη και αποτελεσματική διάγνωση και θεραπεία είναι απαράδεκτο να εξακολουθεί η ελονοσία να αποτελεί μια ασθένεια με τραγικές συνέπειες στον αναπτυσσόμενο κόσμο» λέει ο Δρ. Μαρτάν Ντε Σμετ, ειδικός του προγράμματος καταπολέμησης της ελονοσίας των ΓΧΣ. «Τα αναγκαία εργαλεία για την καταπολέμηση της ελονοσίας έχουν αναπτυχθεί και χρειάζεται τώρα να χρησιμοποιηθούν και να εφαρμοστούν σε ευρύτερη κλίμακα».

Όπου δεν είναι διαθέσιμη αξιόπιστη μέθοδος διάγνωσης της ασθένειας με μικροσκόπιο, οι ΓΧΣ χρησιμοποιούν Τεστ Ταχείας Διάγνωσης (Rapid Diagnostic Tests – RDTs), τα οποία απαιτούν μόνο μια σταγόνα αίματος από την άκρη του δακτύλου ενός ασθενή για τη διάγνωση της ασθένειας μέσα σε δεκαπέντε λεπτά. Τα τεστ ταχείας διάγνωσης εξασφαλίζουν την ορθή διάγνωση, και αποδειχτεί από τη δουλειά των ΓΧΣ να λειτουργούν καλά σε πολλά διαφορετικά πλαίσια, μεταξύ των οποίων  νοσοκομεία με μεγάλο αριθμό ασθενών, απομακρυσμένα κέντρα υγείας, και κάτοικοι χωριών εκπαιδευμένοι για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Η φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιούν οι ΓΧΣ είναι συνδυαστική θεραπεία με βάση την αρτεμισίνη (artemisin based combination therapy – ACT). Αυτά τα χάπια είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για τη θεραπεία της ελονοσίας. Έχουν χαμηλό βαθμό τοξικότητας, λίγες παρενέργεις και δρουν γρήγορα κατά του παρασίτου. Αν η διάγνωση σε κάποιον ασθενή γίνει νωρίς, χρειάζονται μόνο τρεις  διαδοχικές μέρες λήψης των ACT για να θεραπευτεί.

Επίσης οι ΓΧΣ διανέμουν σε άτομα που εντάσσονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων εγκύων γυναικών και παιδιών κάτω των πέντε ετών, ειδικές κουνουπιέρες που έχουν ψεκαστεί με εντομοκτόνο,. Μέσα από ειδικές δραστηριότητες για την προαγωγή και την ενημέρωση γύρω από την υγεία, οι ΓΧΣ εκπαιδεύουν κοινότητες για το πώς να χρησιμοποιούν σωστά τις κουνουπιέρες και πώς να τις διατηρούν σε καλή κατάσταση, ώστε να τους προστατεύουν από τα έντομα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Τόσο οι ανεπτυγμένες όσο και οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να δεσμευτούν με συνέπεια στην υποστήριξη του αγώνα κατά της ελονοσίας» λέει ο Μαρτάν Ντε Σμετ. «Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ελονοσίας για το 2010, οι ΓΧΣ τονίζουν την ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς  να μείνουν πιστοί στις δεσμεύσεις τους για να εξασφαλιστεί η αναβάθμιση και η εφαρμογή της στρατηγικής για τη διανομή  RDT, ACT και κουνουπιέρων στις χώρες, όπου η ελονοσία είναι ενδημική.»