fbpx 25 Απριλίου - Ημέρα κατά της ελονοσίας | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

25 Απριλίου - Ημέρα κατά της ελονοσίας

Είναι εξαιρετικά λίγοι οι ασθενείς με ελονοσία στην Αφρική πουλαμβάνουν την υπάρχουσα αποτελεσματική θεραπεία, η οποία θα μπορούσε νατους θεραπεύσει μέσα σε λίγες μόλις μέρες, δηλώνουν οι Γιατροί ΧωρίςΣύνορα. Τέσσερα χρόνια αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσεμία παγκόσμια οδηγία για την αλλαγή από τις παλιές θεραπείες κατά τηςελονοσίας στις νέες συνδυαστικές θεραπείες που βασίζονται στηναρτεμισινίνη, ονομαζόμενες και ACTs, και δύο χρόνια μετά την απόφασητου Παγκόσμιου Ταμείου για τη χρηματοδότηση των ACTs, οι ομάδες τωνΓΧΣ εργάζονται σε διάφορα Κέντρα Υγείας ανά τον κόσμο που ακόμαχορηγούν στους ασθενείς τις παλιές θεραπείες κατά της ελονοσίας αντίτων καινούργιων θεραπειών που είναι πιο αποτελεσματικές.  



Δείτε ένα Flash Animation για την Ημέρα κατά της ελονοσίας.

«Εδώστην Νταμπόλα, καταφέρνουμε να παρέχουμε ACTs και βλέπουμε τουςασθενείς μας να γίνονται καλά μετά από τρεις μέρες, αλλά μόλις 40χιλιόμετρα μακριά από εμάς η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Οιασθενείς δε λαμβάνουν την καλύτερη θεραπεία, παρόλο που επισήμως ηκυβέρνηση έχει ήδη αλλάξει το πρωτόκολλο εδώ και ένα χρόνο», λέει η ΔρΜπάρμπαρα Μακάνιο, ιατρική συντονίστρια των ΓΧΣ στη Γουινέα Κονάκρυ. ΟιΓΧΣ εκτιμούν ότι λιγότερο από το 1% των ασθενών με ελονοσία στη χώραλαμβάνουν σήμερα θεραπεία με ACTs. Η ελονοσία αποτελεί την κύρια αιτίαθανάτου στη Γουινέα, καθώς πάνω από το 15% των θανάτων πουκαταγράφονται στις υγειονομικές δομές προκαλούνται από τηνελονοσία. 

Η Γουινέα δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση.Στη Ζάμπια, οι ΓΧΣ εκτιμούν ότι μόνο το 11% των ασθενών με ελονοσίαλαμβάνουν ACTs. Οι ομάδες των ΓΧΣ σε διάφορες αφρικανικές χώρεςαναφέρουν παρόμοιες καταστάσεις: για παράδειγμα στο Σουδάν, στην Κένυα,στο Μαλάουι, στην Ακτή Ελεφαντοστού και στη Σιέρα Λεόνε τα ΥπουργείαΥγείας εξακολουθούν να χρησιμοποιούν χλωροκίνη ήσουλφαδοξίνη-περιμεθανίνη, παρόλο που είναι γνωστό ότι αυτά τα φάρμακαείναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικά και δε συστήνονται πλέον ωςθεραπείες «πρώτης γραμμής».     

Σχεδόν40 αφρικανικές χώρες έχουν υιοθετήσει μέχρι σήμερα τη χρήση ACTs ως τοεθνικό πρωτόκολλο θεραπείας της ελονοσίας. Ωστόσο από αυτές, πάνω απότο 70% είτε δεν εφαρμόζουν το πρωτόκολλο αυτό είτε, το υλοποιούν πάραπολύ αργά. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας ενός συνδυασμού εμποδίων όπως ηέλλειψη πολιτικής βούλησης, οικονομικών πόρων, ανθρώπινου δυναμικού,εκπαίδευσης των εργαζομένων υγείας, η μη αναγνώριση των πλεονεκτημάτωντων ACTs στις τοπικές κοινωνίες, οι ελλείψεις σε ACTs καλής ποιότητας,το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι υγείας δεν έχουν πρόσβαση σε γρήγοραδιαγνωστικά τεστ και γενικά η ελλιπής πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.

Συνεπώς η ελονοσία, μία ασθένεια που μπορεί να θεραπευθεί, εξακολουθεί να σκοτώνει 1 παιδί κάθε 30 δευτερόλεπτα.  

«Ηέλλειψη συντονισμένης υποστήριξης στις χώρες από το πρόγραμμα του ΠΟΥκατά της ελονοσίας, η συνεργασία για τη Μείωση της Ελονοσίας και οιδωρητές, όπως η Πρωτοβουλία του Προέδρου των ΗΠΑ για την Ελονοσία,έχουν μέχρι στιγμής εμποδίσει την προμήθεια και διάθεση των ACTs σεκρατικό επίπεδο», δηλώνει η Δρ Προύντενς Χαμάντε, επικεφαλής της ομάδαςεργασίας των ΓΧΣ για την ελονοσία.   
«Εκτός αυτού,το Παγκόσμιο Ταμείο είναι ένας καθαρά χρηματοδοτικός οργανισμός και δενείχε τη δυνατότητα να βοηθήσει τις χώρες στη διαδικασία υλοποίησης τηςθεραπείας ACT». 

Από τα 208 εκατομμύρια δολάρια που διατέθηκαν από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη θεραπεία με ACTs από το 2002, μόνο το 30% χρησιμοποιήθηκε για την προμήθεια αυτής της προτεινόμενης θεραπείας.   

«Χωρίςτην υιοθέτηση άμεσων βημάτων για να διασφαλιστεί ότι τα αποτελεσματικάφάρμακα φτάνουν στους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη, οι αποφάσεις των κυβερνήσεων παραμένουν στα χαρτιάκαι καταλήγουν να μην έχουν κανένα νόημα για όσους υποτίθεται ότιπρέπει να βοηθήσουν», δηλώνει ο Δρ Καρίμ Λαουμπάντια, Διευθυντής τηςΕκστρατείας των ΓΧΣ για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα.  

«Χορηγώνταςστους ασθενείς χλωροκίνη κατά της ελονοσίας είναι τόσο αποτελεσματικόόσο αν τους έδινες ένα σακί με ζάχαρη - από ιατρικής αλλά και ηθικήςάποψης είναι απλά λάθος. Γνωρίζουμε ότι η υλοποίηση τηςθεραπείας με ACTs δεν είναι εύκολη, αλλά δε θα έπρεπε να γίνεται τόσηπροσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι αυτά τα φάρμακα που σώζουν ζωές θαφτάσουν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη;»

Μετά από κάποιαπροβλήματα εφοδιασμού, οι εταιρείες παράγουν τώρα τα φάρμακα ACTs. Νέεςθεραπείες συνδυασμών σταθερής δόσης θα είναι διαθέσιμες μέχρι το τέλοςτου 2006, κάνοντας πολύ πιο εύκολη τη θεραπεία, καθώς μειώνεται αισθητάο αριθμός των χαπιών. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μη δράσουμετώρα.

  • Το 2005, οι ΓΧΣ περιέθαλψαν περίπου 1,8 εκατομμύρια ασθενείς με ελονοσία σε 40 χώρεςστην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Οι ΓΧΣ ασκούν πιέσειςγια τη χρήση των ACTs από το 2001 και τα χρησιμοποιούν σε όλα ταπρογράμματά τους ανά τον κόσμο. Η ελονοσία είναι μια παρασιτικήασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια και σκοτώνει περισσότερουςαπό 1 εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, κυρίως στην Αφρική.