Είστε εδώ

Αϊτή: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιθάλπουν τραυματίες και αντιμετωπίζουν περιστατικά χολέρας

Οι ομάδες των MSF συνεχίζουν να έχουν ως προτεραιότητα να φτάσουν σε περιοχές όπου οι ανάγκες δεν έχουν ακόμα καλυφθεί και η βοήθεια δεν έχει φτάσει.

Αϊτή: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιθάλπουν τραυματίες και αντιμετωπίζουν περιστατικά χολέρας

12 Οκτωβρίου 2016 -  Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα / Médecins Sans Frontières (MSF) περιθάλπουν ανθρώπους με συμπτώματα χολέρας, με τραυματισμούς και άλλες ιατρικές παθήσεις και παρέχουν υποστήριξη σε ιατρικές δομές στον απόηχο του Τυφώνα Μάθιου στην Αϊτή.

Πολλές κοινότητες κατά μήκος της ακτής στη νότια Αϊτή, καθώς και στην ενδοχώρα στην περιοχή Γκραντ Ανς, επλήγησαν πολύ άσχημα από τον τυφώνα. Είναι περιοχές όπου η βασική ύδρευση και αποχέτευση ήταν ήδη ανεπαρκείς, και η παροχή υγειονομικής περίθαλψης συχνά αδύναμη και υποχρηματοδοτούμενη.

Οι κίνδυνοι για την υγεία που αντιμετωπίζουν τώρα οι ντόπιοι έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τις καταστροφές σε σπίτια, σε δομές υγείας και στο οδικό δίκτυο.

Στο Πορτ-α-Πιμάντ, στο Νότιο Διαμέρισμα, μια ομάδα των MSF περιέθαλψε 87 ασθενείς με χολέρα στις 11 Οκτωβρίου, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από το Σαρντονιέρ και το Πορτ-α-Πιμάντ. Οι MSF κατασκευάζουν ένα κέντρο θεραπείας χολέρας με 150 κλίνες στο Πορτ-α-Πιμάντ.

Η ομάδα των MSF από τη μέρα που έφτασε στην πόλη περιέθαλψε συνολικά 77 ανθρώπους που έφεραν τραύματα.

Στο Λεζ Ανγκλέ, μια ομάδα των MSF περιέθαλψε τραυματίες καθώς και 16 ανθρώπους με χολέρα.

 Στη Ζερεμί, μια ομάδα των MSF περιέθαλψε περισσότερους από 450 τραυματίες μέσα σε τρεις μέρες. Οι MSF υποστηρίζουν το νοσοκομείο της πόλης Σεντ Αντουάν και λειτουργούν μια κινητή μονάδα στην περιοχή.

Στην Πετίτ Τρου, στο Διαμέρισμα Νιπ, δύο τοπικά ιατρικά κέντρα καταστράφηκαν από τον τυφώνα. Μια κινητή μονάδα των MSF περιέθαλψε περίπου 400 ασθενείς έως τώρα στην Πετίτ Τρου και σε άλλα σημεία του Νιπ.

Οι ιατρικές παθήσεις περιελάμβαναν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, τραυματισμούς από τον τυφώνα, πυρετό, δερματικές μολύνσεις και διάρροια.

Στο Aρτιμπονίτ και στο Βορειοδυτικό Διαμέρισμα, οι MSF σκοπεύουν να παρέχουν σκηνές, κρεβάτια και ιατρικές προμήθειες στις ιατρικές εγκαταστάσεις που υπέστησαν ζημιές στον τυφώνα.

Οι MSF πραγματοποιούν επίσης εκτιμήσεις στα νοτιοανατολικά και συνεχίζουν την παρακολούθηση για επιδημίες στο Δυτικό Διαμέρισμα και στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς.

Οι ομάδες των MSF συνεχίζουν να έχουν ως προτεραιότητα να φτάσουν σε περιοχές όπου οι ανάγκες δεν έχουν ακόμα καλυφθεί και η βοήθεια δεν έχει φτάσει.

 

 

 

Προηγούμενη ενημέρωση,  10 Οκτωβρίου 2016

Αϊτή: Ανάγκη για πόσιμο νερό και ιατρική περίθαλψη στις περιοχές που επισκέφθηκαν οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

 

Αρκετά σαφής είναι πλέον η εικόνα από τη χερσόνησο Τιμπουρόν καθώς και στο Αρτιμπονίτ και στις βορειοδυτικές επαρχίες.

Στη Ζερεμί, το νοσοκομείο έχει υποστεί ζημιές και δεν έχει νερό και ρεύμα. Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός επιζώντων με μολυσμένα τραύματα, αλλά και περιστατικά χολέρας.

Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εξέτασε 250 ανθρώπους αυτό το Σαββατοκύριακο.

Στην Πορτ α Πιμάντ, οι άνθρωποι πίνουν νερό από πηγές που δεν έχουν ελεγχθεί, και υπάρχουν  περιστατικά χολεράς.

Την Κυριακή, μια ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έφερε ιατρικές προμήθειες στην πόλη και περιέθαλψε 39 ασθενείς με χολέρα.

Στην Πετίτ Ριβιέρ ντε Νιπ, μια ομάδα των MSF πραγματοποίησε περίπου 200 ιατρικές εξετάσεις τις τελευταίες δύο μέρες. Πολλοί άνθρωποι έχουν πληγές στα πόδια από το περπάτημα σε πλημμυρισμένες περιοχές.

Επίσης, υπάρχουν αναφορές ότι πολλοί πίνουν νερό από ποτάμια λόγω έλλειψης πόσιμου νερού.

Μια ομάδα των MSF που ταξίδεψε στην Αρτιμπονίτ και στις βορειοδυτικές περιοχές διαπίστωσε ότι διάφορα κέντρα υγείας και κέντρα θεραπείας της χολέρας υπέστησαν ζημιές.  

Ακόμα, έχουν αχρηστευτεί πηγάδια και δίκτυα ύδρευσης. Καταστροφές έχουν υποστεί πολλά αγροκτήματα. Ο πληθυσμός παίρνει νερό από τα ποτάμια και άλλα σημεία που δεν έχουν ελεγχθεί.

Οι ομάδες των MSF προσπαθούν να φτάσουν σε περισσότερες περιοχές που επλήγησαν στα νοτιοδυτικά. Η πρόσβαση παραμένει δύσκολη εξαιτίας των καταστροφών που έχουν προκληθεί στο οδικό δίκτυο.

Οι MSF σκοπεύουν επίσης να αξιολογήσουν τις ανάγκες στις γύρω ορεινές περιοχές τις προσεχείς μέρες.

 

 

 

 

Προηγούμενη ενημέρωση, 8 Οκτωβρίου 2016 -

 

Στον απόηχο του τυφώνα Μάθιου (Matthew), που έπληξε την Αϊτή στις 4 Οκτωβρίου, τέσσερις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) πραγματοποιούν εκτίμηση των αναγκών σε ιατρικές δομές και τις πληγείσες κοινότητες σε πέντε περιοχές της χώρας: Grande Anse, Sud, Nippes, Artibonite και Nord-Ouest.

Η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές είναι δύσκολη, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί εξ ολοκλήρου το μέγεθος και η φύση του συνόλου των αναγκών.

Αξιωματούχοι της Αϊτής κάνουν ήδη λόγο για εκατοντάδες νεκρούς, ενώ ο αριθμός διαρκώς αυξάνεται.

Ο κίνδυνος για ξέσπασμα επιδημίας χολέρας βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα στις πληγείσες περιοχές.

Ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην επαρχία Sud, χρησιμοποιώντας ελικόπτερα και οχήματα, όπου αυτό ήταν εφικτό, παρατήρησαν εκτεταμένες καταστροφές σπιτιών και κοινοτήτων κατά μήκος της ακτής, μεταξύ Tiburon και Port-à-Piment.

Άνθρωποι έχουν απευθυνθεί σε τοπικά νοσοκομεία, πολλοί εκ των οποίων με τραυματισμούς στα πόδια και τα πέλματα που έχουν ήδη μολυνθεί.

Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρείχε τις πρώτες βοήθειες σε τραυματίες από τον τυφώνα, ενώ δώρισε και ιατροφαρμακευτικό υλικό για την περιποίηση τραυμάτων στο Γενικό Νοσοκομείο της Les Cayes, καθώς αναμένεται αύξηση του αριθμού των ασθενών κατά τις προσεχείς ημέρες.

Μετά την εκτίμηση της καταστροφής δια αέρος στην επαρχία Grande Anse, μια από τις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα θα προσπαθήσει να προσεγγίσει τις παράκτιες περιοχές το πρωί, αν η οδική πρόσβαση είναι δυνατή.

Μια ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έφτασε στην επαρχία Nippes, χθες το βράδυ για να αρχίσει άμεσα την εκτίμηση των αναγκών, παράλληλα παρέχοντας βασική ιατρική φροντίδα και αντιμετωπίζοντας περιστατικά χολέρας, όταν αυτό απαιτείται.

Μια ακόμη ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αυτή τη στιγμή ταξιδεύει οδικώς στις επαρχίες Artibonite και Nord-Ouest για να αξιολογήσει τη δυνατότητα ανταπόκρισης των υφιστάμενων μονάδων υγείας, δίνοντας έμφαση στην εκτίμηση των αναγκών που έχουν προκύψει και σχετίζονται με το νερό, την αποχέτευση και τον εκτοπισμό.

 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαθέτουν 26 μέλη προσωπικού για την εκτίμηση των αναγκών σε ομάδες στην Αϊτή. Επιπλέον, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν έξι προγράμματα στη μητροπολιτική περιοχή του Port-au-Prince: Μονάδα εγκαυμάτων στο νοσοκομείο Drouillard, κέντρο τραύματος Tabarre, κέντρο επείγουσας ιατρικής φροντίδας Martissant 25, χειρουργικό κέντρο στο Nap Kenbe, κέντρο αναφοράς επείγουσας μαιευτικής φροντίδας (CRUO), και κλινική PranMen'm για θύματα σεξουαλικής βίας. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν, επίσης, το κέντρο Diquini για ασθενείς χολέρας, ενώ διαθέτουν κι ένα κέντρο θεραπείας χολέρας που μπορεί να λειτουργήσει μέσα σε λίγες μόνο ώρες.


 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ