Είστε εδώ

Στην Ελλάδα του 2016: Οι ευάλωτοι άνθρωποι μένουν πίσω

Επτά μήνες μετά το κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) και την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα.

Οι 15.000 από αυτούς είναι παγιδευμένοι στα νησιά του Αιγαίου και κυρίως στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο. Οι άνθρωποι αυτοί, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, χώρες που μαστίζονται από τον πόλεμο, ζουν σε συχνά άθλιες συνθήκες, σε απόμερους καταυλισμούς, χωρίς επαρκή πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα, ούτε σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, και μέρα με τη μέρα χάνουν την ελπίδα και τον προσανατολισμό τους.

«Οι ελληνικές αρχές, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν αποτύχει συλλογικά να εξασφαλίσουν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής, να εγγυηθούν την προστασία και να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια σε ικανοποιητικό βαθμό» λέει ο Loic Jaeger, Επικεφαλής αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.

«Παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχουν δοθεί στο ελληνικό κράτος και τις διεθνείς ΜΚΟ, οι ανθρωπιστικές δράσεις εδώ στην Ελλάδα παραμένουν ανεπαρκείς και απαράδεκτα αργές. Τον Οκτώβριο του 2016, το αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αποτυχίας των δράσεων είναι ότι χιλιάδες ευάλωτοι άνθρωποι εξακολουθούν να μην λαμβάνουν τη βοήθεια που τόσο έχουν ανάγκη».

 

Δείτε εδώ την περίληψη της έκθεσης

 

Δείτε παρακάτω το πλήρες κείμενο της έκθεσης

 

 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ