Είστε εδώ

Ετήσια Αναφορά Δράσης 2015

Τη χρονιά που πέρασε θα τη θυμόμαστε στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για δύο κυρίως λόγους: την απρόσμενη κρίση μετακινούμενων πληθυσμών, κυρίως προσφύγων πολέμου στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο πλανήτη, καθώς και τους επαναλαμβανόμενους βομβαρδισμούς νοσοκομείων μας στις εμπόλεμες ζώνες, με πιο χαρακτηριστική την επίθεση στο Κέντρο Τραύματος στην Κουντούζ του Αφγανιστάν, τον περασμένο Οκτώβρη.

Στην Ευρώπη δεχθήκαμε πρόσφατα μία σημαντική ροή ανθρώπων και βιώσαμε μία κρίση υποδοχής για την οποία ευθύνονται συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που θέλουν μια Ευρώπη-φρούριο, «ασφαλή» και χωρίς πρόσφυγες.

Παρά τις προσπάθειές μας από ξηράς και θαλάσσης να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές απελπισμένων ανθρώπων, δυστυχώς θρηνήσαμε και συνεχίζουμε να θρηνούμε πολλά θύματα.

Θεωρούμε επομένως αυτονόητο να τοποθετηθούμε ηχηρά απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές και να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο το δικαίωμα των ανθρώπων να μπορούν να προσφεύγουν σε ένα ασφαλές μέρος, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου και τον θάνατο.

Πρόκειται άλλωστε για τους ίδιους εκείνους ανθρώπους που συναντάμε ως ασθενείς μας στις περιοχές όπου ο πόλεμος δεν έχει κανόνες και όπου τα νοσοκομεία μας βομβαρδίζονται απροκάλυπτα ακόμη και από τακτικούς στρατούς, που αυτοαποκαλούνται υπερασπιστές της παγκόσμιας ειρήνης.

Παράλληλα, το 2015 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρεθήκαμε σε 63 χώρες και δεχθήκαμε στα ιατρεία μας περισσότερους από 8 εκατομμύρια ασθενείς. Βοηθήσαμε 60.500 βαριά υποσιτισμένα παιδιά, προσφέραμε αντιρετροϊκή θεραπεία σε 240.100 ασθενείς με HIV/AIDS, πραγματοποιήσαμε 219.300 τοκετούς και πάνω από 83.000 χειρουργικές επεμβάσεις.

Στις σελίδες που ακολουθούν θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πιο αναλυτικά τον απολογισμό δράσης μας.

Πίσω όμως από όλα αυτά τα νούμερα βρίσκονται άνθρωποι που πολλές φορές ρισκάρουν και την ίδια τους τη ζωή για να βρεθούν εκεί όπου υπάρχει ανάγκη και πολλοί περισσότεροι που δίνουν τη δική τους μάχη για να κρατηθούν στη ζωή με αξιοπρέπεια.

 

Εκ μέρους λοιπόν όλων όσων εργάζονται σκληρά

αλλά κυρίως εκ μέρους των ασθενών μας,

ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για την υποστήριξή σας και μια ευχή να συνεχίσουμε να σας έχουμε κοντά μας.

 

Χρήστος Χρήστου

Πρόεδρος ΔΣ