fbpx Ενημερωτικό σημείωμα για την κατάσταση των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Ενημερωτικό σημείωμα για την κατάσταση των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα

Μεταξύ των περίπου 60.000 αιτούντων άσυλο που αυτή τη στιγμή είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ασυνόδευτων παιδιών που έχουν καταφθάσει χωρίς γονέα ή κηδεμόνα και είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε διάφορες μορφές κακοποίησης ή εκμετάλλευσης.

Αυτή τη στιγμή, τα υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στη χώρα είναι υπερπλήρη και 1.487 παιδιά είναι στη λίστα αναμονής για πρόσβαση σε κάποιο εξειδικευμένο κέντρο στέγασης. Τα παιδιά αυτά  ζουν σε επισφαλείς συνθήκες σε καταυλισμούς σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα ή τελούν υπό «προστατευτική» κράτηση σε hotspots, προαναχωρησιακά κέντρα ή αστυνομικά τμήματα. 

Καθώς ο αριθμός των κέντρων φιλοξενίας στην Ελλάδα δεν είναι επαρκής και πολύ λίγες ευρωπαϊκές χώρες είναι διατεθειμένες να δεχθούν αιτήματα μετεγκατάστασης, περισσότερο από το 20% των ασυνόδευτων ανηλίκων κρατούνται σε κλειστές εγκαταστάσεις στα πρώτα κέντρα υποδοχής στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο.

Πέρυσι το καλοκαίρι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σε συνεργασία με την Praksis και την οργάνωση Save the Children, και σε συνεννόηση με τις Αρχές, παρείχαν στέγαση και υποστήριξη σε 79 ανήλικους για τρεις μήνες στο κέντρο προσωρινής παραμονής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον Μανταμάδο της Λέσβου ως μια εναλλακτική της εκτεταμένης κράτησής τους στο hotspot της Μόριας. Αλλά τα κέντρα προσωρινής παραμονής δεν μπορεί να είναι η λύση για τη φιλοξενία και την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, οι οποίοι χρειάζονται ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον, καθώς επίσης και νομική και ψυχολογική υποστήριξη.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Praksis και η Save the Children, καθώς ανησυχούν ιδιαίτερα για τα αποτελέσματα της κράτησης και της αβεβαιότητας στη φυσική κατάσταση και την ψυχική υγεία αυτών των παιδιών, καλούν τις Αρχές να παρέχουν επαρκείς συνθήκες υποδοχής και να βελτιώσουν το ρυθμό της καταγραφής, μετεγκατάστασης και επανένωσης με τις οικογένειές τους επιτρέποντάς τους την πρόσβαση σε ένα ασφαλές και καλύτερο μέλλον.

 

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά την έκθεση.