fbpx Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2024 | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2024

Μόνο φέτος, μέχρι το τέλος Μαΐου, σημειώθηκαν 15.278 θαλάσσιες αφίξεις από την θάλασσα στην Ελλάδα.

MSF

Μόνο φέτος, μέχρι το τέλος Μαΐου, σημειώθηκαν 15.278 θαλάσσιες αφίξεις  στην Ελλάδα, ενώ το πρώτο πεντάμηνο του 2023 σημειώθηκαν 4.749 θαλάσσιες αφίξεις, το ίδιο διάστημα του 2022 1.936 και το 2021 1.239 - αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση των σημερινών θαλάσσιων αφίξεων κατά 222% σε σχέση με πέρυσι και αύξηση κατά 1.133% σε σχέση με το 2021.

Παρά τον αυξανόμενο αριθμό των αφίξεων, οι μεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ έχουν γίνει πιο περιοριστικές, περιορίζοντας μειώνοντας τις ασφαλείς διαδρομές για τους αιτούντες άσυλο και δημιουργώντας συνθήκες έλλειψης πόρων στα κέντρα υποδοχής. Ως αποτέλεσμα, οι κακουχίες που αντιμετωπίζουν όσοι διαφεύγουν από συγκρούσεις επιδεινώνονται, υπονομεύοντας τα δικαιώματά τους στην ασφάλεια, την προστασία και την αξιοπρέπεια. 

Οι συνθήκες εντός της Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής στο Μαυροβούνι, στη Λέσβο και τη Σάμο παραμένουν απάνθρωπες, με κραυγαλέα απουσία πολιτικών για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων, θέτοντας έτσι σημαντικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Ασθένειες όπως η ψώρα και τα γαστρεντερικά προβλήματα επιδεινώνουν τον πόνο των ευάλωτων ατόμων που αναζητούν ασφάλεια.

Μεταξύ των ασθενών μας, παρατηρούμε μια ποικιλία σοβαρών περιστατικών και τραυματικών εμπειριών που επιδεινώνονται από τις κακουχίες που έχουν υποστεί οι άνθρωποι που αναζητούν ασφάλεια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους ή κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα. Τα πιο συνηθισμένα ζητήματα είναι η σεξουαλική βία, η σωματική βία, τα βασανιστήρια, η φυλάκιση και η απαγωγή, μαζί με αναφορές σωματικής βίας από τις κρατικές αρχές.

Επιπλέον, οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυροποίησης και οι παρατεταμένες διαδικασίες ασύλου επηρεάζουν την ψυχική υγεία των κατοίκων των καταυλισμών. Η επείγουσα ανάγκη για επαρκείς και ευρείες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να αντιμετωπιστεί για την ικανοποίηση των βασικών αναγκών και δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο.