fbpx Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας: Μια σωτήρια πράξη που σώζει χιλιάδες ζωές παγκοσμίως | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας: Μια σωτήρια πράξη που σώζει χιλιάδες ζωές παγκοσμίως

Η αιμοδοσία είναι ζωτικής σημασίας για έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων παγκοσμίως και αποτελεί σωτήρια πράξη βοήθειας προς τον συνάνθρωπο. Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας, μοιραζόμαστε μια ιστορία από τη Μοζαμβίκη που αναδεικνύει τον κεντρικό ρόλο του εθελοντή αιμοδότη στη διαδικασία.

MSF/Lourino Pelembe

Κάτω από ένα φυλλώδες δέντρο μάνγκο στην πίσω αυλή του κέντρου Nametilhealth, της κύριας μονάδας υγείας στην περιοχή Mogovolas της επαρχίας Nampula της Μοζαμβίκης, εθελοντές κάθονται σε μια σκηνή περιμένοντας να δώσουν αίμα. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για περισσότερες εθελοντικές αιμοδοσίες. Το αίμα που δίνουν θα υποστηρίξει καλύτερα την ιατρική ανταπόκριση των ατόμων που πάσχουν από σοβαρή αναιμία, που προκαλείται κυρίως από ελονοσία. 

Στη περιοχή αυτή, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, διεξάγουν εκστρατεία αιμοδοσίας. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας αυτού του ζωτικής σημασίας υγρού για ασθενείς με σοβαρή αναιμία, σε μια περιοχή που επικρατούν οι λεγόμενες παραμελημένες τροπικές ασθένειες (NTDs), όπως η σχιστοσωμίαση ή οι έλμινθοι που μεταδίδονται από το έδαφος, και ασθενειών που επιδεινώνονται από την κλιματική κρίση, όπως η ελονοσία.

Η Mercia, μια 25χρονη μητέρα, μόλις έλαβε το πράσινο φως για να δώσει αίμα αφού πέρασε τον απαραίτητο έλεγχο και εξετάσεις. «Μέχρι εδώ, όλα καλά. Ήμουν λίγο νευρική γιατί είναι η πρώτη φορά που κάνω δωρεά», λέει, καθισμένη στην καρέκλα του νοσοκομείου με ένα χαμόγελο στο πρόσωπό της. Η Mercia λέει ότι βλέπει το αίμα ως μια ευγενή πράξη αγάπης προς τους άλλους. Παρακινούμενη από τις συνεδρίες ευαισθητοποίησης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και από την επιθυμία να σώσει ζωές, δεσμεύεται να κάνει δωρεές τακτικά και καλεί και άλλους να αγκαλιάσουν αυτόν τον σκοπό.

Η Eurico Airone, μέλος του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που είναι υπεύθυνη για την τράπεζα αίματος στο κέντρο υγείας Nametilhealth, εξηγεί τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται για αυτή τη σωτήρια διαδικασία. Μετά τη συλλογή αίματος από δότες που έχουν προηγουμένως ελεγχθεί για HIV, σύφιλη και ηπατίτιδα Β και C, μεταξύ άλλων, το αίμα αποθηκεύεται με ασφάλεια σε ψυκτικά δοχεία. Στη συνέχεια μεταφέρεται πάνω από 70 χιλιόμετρα μακριά στο νοσοκομειακό κέντρο Nampula για περαιτέρω εξετάσεις, για να εξασφαλιστούν ασφαλείς διαδικασίες μετάγγισης.

«Η διαδικασία ταχέος ελέγχου  πριν από τη δωρεά είναι κρίσιμη για να καθοριστεί εάν ο υποψήφιος (εθελοντής) είναι επιλέξιμος για αιμοδοσία ή όχι», εξηγεί ο Eurico. Προσθέτει ότι η δωρεά προχωρά μόνο εάν ο υποψήφιος πληροί τις προϋποθέσεις, διασφαλίζοντας την ασφάλεια τόσο του δότη όσο και του λήπτη.

Μέχρι το τέλος αυτής της ημέρας, έχουν συλλεχθεί περίπου 20 μονάδες αίματος, μια σημαντική αύξηση σε σύγκριση με την ημερήσια μέση συλλογή υπό συνθήκες ρουτίνας, που είναι τρεις μονάδες.

Στην επαρχία Nampula, οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε οριακή αναιμία, κυρίως λόγω ανεπάρκειας σιδήρου που προκαλείται από κακή διατροφή και υψηλό επιπολασμό εντερικών παρασίτων. Όταν άλλες ασθένειες που προκαλούν αναιμία εισέρχονται στην εξίσωση, η κατάσταση επιδεινώνεται. Η εκστρατεία αιμοδοσίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και του Υπουργείου Υγείας διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση της υγείας αυτών των κοινοτήτων.

Οι ομάδες προαγωγής υγείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην τράπεζα αίματος του κέντρου υγείας Nametil πραγματοποιούν τακτικά εκστρατείες αιμοδοσίας με στόχο την εύρεση τουλάχιστον τριών εθελοντών αιμοδοτών την ημέρα. Επιπλέον, η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχει εποπτεία και εκπαίδευση στην κλινική ομάδα που είναι υπεύθυνη για τις μεταγγίσεις αίματος, ώστε να διασφαλιστεί ότι το προσωπικό είναι καλά προετοιμασμένο για να ανταποκριθεί σε τυχόν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τη διαδικασία.

Η Μοζαμβίκη κατατάσσεται μεταξύ των χωρών που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή. Από το 2022, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) ανταποκρίνονται ενεργά σε κλιματικά ευαίσθητες ασθένειες στην επαρχία Nampula της Μοζαμβίκης. Πρωταρχικός στόχος των δραστηριοτήτων μας είναι η αντιμετώπιση των κενών στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, σε σχέση με παραμελημένες τροπικές ασθένειες όπως η λεμφική φιλαρίαση και η σχιστοσωμίαση, καθώς και ασθένειες που μεταδίδονται με φορείς όπως η σοβαρή ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός.

Η αιμοδοσία είναι μια σημαντική πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και οι ανάγκες παγκοσμίως είναι τεράστιες. Μάθε περισσότερα για το πώς μπορείς να γίνεις εθελοντής/ρια αιμοδότης/ρια στη χώρα μας στο ekea.gr.