fbpx Μοζαμβίκη: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βοηθούν στον περιορισμό της χολέρας μετά την αύξηση των περιστατικών στο βόρειο τμήμα της χώρας | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Μοζαμβίκη: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βοηθούν στον περιορισμό της χολέρας μετά την αύξηση των περιστατικών στο βόρειο τμήμα της χώρας

Από τον Σεπτέμβριο του 2022, η Μοζαμβίκη καταγράφει ανησυχητική αύξηση του αριθμού των περιστατικών χολέρας, ιδίως στη βόρεια επαρχία Niassa.

MSF

Ανταποκρινόμενοι σε αυτή την κρίση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν το υπουργείο Υγείας της Μοζαμβίκης για την παροχή θεραπείας στους ανθρώπους, τη μείωση της θνησιμότητας και τον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου.

Στη Niassa, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έχουν αναφερθεί περισσότερα από 1.400 περιστατικά και 13 θάνατοι από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023 στις πέντε πληγείσες περιοχές: Lichinga – όπου βρίσκεται η επαρχιακή πρωτεύουσα – Lago, Mecanhelas, Mandimba και Sanga.

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εργάζονται για την αύξηση της χωρητικότητας σε 50 κλίνες του υπάρχοντος κέντρου θεραπείας χολέρας του Επαρχιακού Νοσοκομείου Lichinga. Οι ομάδες μας  υποστήριξαν επίσης την εγκατάσταση ενός κέντρου θεραπείας  στη Meponda, μια πόλη κοντά στην επαρχιακή πρωτεύουσα. Ενισχύουμε, επίσης, τα μηνύματα προαγωγής της υγείας, πραγματοποιούμε διανομές και δωρεές προϊόντων υγιεινής, εκπαιδεύουμε επαγγελματίες υγείας σχετικά με τη θεραπεία, και αυξάνουμε τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων.

 «Το ποσοστό πληρότητας στο κέντρα θεραπείας χολέρας στο νοσοκομείο Lichinga τις τελευταίες εβδομάδες ήταν πάντα πάνω από 15 κλίνες και είχαμε έως και 50 ασθενείς που εισήχθησαν», λέει η Sara Miro, ιατρική συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Ωστόσο, βλέπουμε λιγότερους ασθενείς να πεθαίνουν τις τελευταίες ημέρες».

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εργάζονται επίσης σε μια στρατηγική βασισμένη στην κοινότητα για την ενίσχυση των μέτρων υγιεινής και τον εντοπισμό ατόμων με ύποπτα συμπτώματα διάρροιας σε πρώιμο στάδιο.

 «Προκειμένου να προσεγγίσουμε περισσότερους ανθρώπους, οι ομάδες μας συνεργάζονται με υπάρχουσες ομάδες και επιτροπές της τοπικής κοινότητας, επισκέπτονται περιοχές που έχουν αναφέρει μεγάλο αριθμό περιστατικών και στήνουν σκηνές για τη θεραπεία ασθενών στην πόλη Lichinga», λέει η Miro.  

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανταποκρίνονται και σε άλλα μέρη της χώρας. 

Στην επαρχία Nampula, ως μέρος ενός μέτρου ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης, βοηθάμε προληπτικά στη δημιουργία ενός κέντρου θεραπείας 25 κλινών στην περιοχή Angoche. Στην πρωτεύουσα της χώρας, Maputo, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν εκπαιδεύσει τοπικούς επαγγελματίες υγείας σχετικά με τα μέτρα πρόληψης.

Σε εθνικό επίπεδο, έχουμε δωρίσει στο Υπουργείο Υγείας της Μοζαμβίκης ιατρικά είδη, όπως φάρμακα επανυδάτωσης ασθενών, πάνω από 24.000 φιάλες διαλύματος καθαρισμού νερού και 1.500 δισκία χλωρίου, για χρήση κυρίως στις επαρχίες Niassa, Zambezia και Sofala, όπου έχουν επίσης αναφερθεί περιστατικά. 

Επιπλέον, ενισχύουμε τα μέτρα κατάρτισης και πρόληψης σε όλα τα προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στις επαρχίες Cabo Delgado, Sofala και Nampula.

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση και συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στις επιδημιολογικές τάσεις και τις ιατρικές ανθρωπιστικές ανάγκες στη χώρα, ειδικά καθώς συνεχίζεται η περίοδος των βροχών.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στη Μοζαμβίκη από το 1984 και για περισσότερα από 30 χρόνια ανταποκρίνονται σε ιατρικές και ανθρωπιστικές ανάγκες σε όλη τη χώρα.

Η χολέρα είναι ενδημική στη Μοζαμβίκη. Είναι εξαιρετικά μεταδοτική και εμφανίζεται σε περιβάλλοντα χωρίς καθαρό νερό και σωστή αποχέτευση. Προκαλεί έντονη διάρροια και έμετο και χωρίς θεραπεία μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε θάνατο από έντονη αφυδάτωση. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν μακρά ιστορία ανταπόκρισης σε ανάγκες που σχετίζονται με τη χολέρα μαζί με τις τοπικές αρχές στη Μοζαμβίκη. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

  • 1993-2000: Ανταπόκριση σε επιδημίες καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου ανασυγκρότησης της Μοζαμβίκης μετά τον εμφύλιο πόλεμο.
  • 2004: Εκστρατεία εμβολιασμού στην Beira.
  • 2015: Επιδημιολογική και θεραπευτική υποστήριξη στη Niassa.
  • 2017: Αντιμετώπιση της επιδημίας και εκστρατεία εμβολιασμού στο Tete, που φτάνει τα 297.000 άτομα.
  • 2019: Αντιμετώπιση της επιδημίας στην Beira μετά την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε ο κυκλώνας Idai.