fbpx Η αθέατη επιδημία χολέρας φτάνει και στον Λίβανο | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Η αθέατη επιδημία χολέρας φτάνει και στον Λίβανο

Για τη διεθνή επικαιρότητα, αυτή η εξέλιξη δεν φαίνεται να αποτελεί μια ανησυχητική «είδηση» που θα έπρεπε να απασχολήσει τον κόσμο. Ωστόσο, τα δεδομένα μόνο καθησυχαστικά δεν είναι.

MSF/Mohamad Cheblak

Από τον Σεπτέμβριο του 2022, μια μεγάλη επιδημία χολέρας πλήττει πολλές περιοχές της βορειονατολικής και βορειοδυτικής Συρίας. Πρόκειται για μια εξέλιξη που συνδέθηκε αρχικά με το μολυσμένο νερό κοντά στον ποταμό Ευφράτη, αλλά και με τη σοβαρή λειψυδρία στη Βόρεια Συρία. Πλέον, όμως, η επιδημία έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα με περισσότερα από 37.000 πιθανά κρούσματα και 43 καταγεγραμμένους θανάτους.

Την ίδια στιγμή, στην Αϊτή, τα κέντρα περίθαλψης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δέχονται κατά μέσο όρο 270 ασθενείς με χολέρα την ημέρα, ενώ τις πρώτες δυο εβδομάδες του Οκτωβρίου ο αριθμός δεν ξεπερνούσε τους 50. Συνολικά δε, τα κέντρα μας έχουν δεχθεί περισσότερους από 8.500 ασθενείς, ενώ έχουν καταγραφεί και 97 θάνατοι σε μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη για τη χώρα.

Δυστυχώς, τώρα, έχει έρθει η σειρά του Λιβάνου να προστεθεί στον κατάλογο των χωρών που μαστίζονται από την ταχύτατη εξάπλωση της νόσου. Η 6η Οκτωβρίου 2022 θεωρείται ημερομηνία ορόσημο, καθώς τότε ήταν που η χώρα κατέγραψε το πρώτο κρούσμα χολέρας εδώ και σχεδόν 3 δεκαετίες. Από τότε μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου, έχουν χάσει τη ζωή τους 19 άνθρωποι, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφτασε τα 3.671.

Υπό την πίεση αυτής της ραγδαίας εξέλιξης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συμβάλλουμε στην εθνική εκστρατεία εμβολιασμού κατά της χολέρας που ξεκίνησε το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Λιβάνου. Πρόσφατα, η χώρα έλαβε 600.000 δόσεις του δια στόματος εμβολίου (per os), με σκοπό να χορηγηθούν στον πληθυσμό, σε συντονισμό με διάφορους διεθνείς και τοπικούς παράγοντες. Αυτή τη στιγμή, οι ομάδες μας πραγματοποιούν εμβολιασμούς στις πόλεις Arsal, Akkar, Tripoli και Baalbak-Hermel, καθώς και στις βόρειες και βορειοανατολικές περιοχές. Οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στις πιο ευάλωτες ομάδες – κυρίως Λιβανέζους και πρόσφυγες – που ζουν σε φτωχές και πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας. Πέντε ημέρες μετά την έναρξη του εμβολιασμού, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί στα κέντρα μας ανέρχεται σε 14.224.

Εκτός από τη χορήγηση των δια στόματος εμβολίων, στην κοιλάδα Bekaa (Bar Elias και Arsal) οι ομάδες μας λειτουργούν δυο κέντρα θεραπείας χολέρας (C.T.C.) συνολικής χωρητικότητας 70 κλινών, ενώ στην Tripoli και στο Arsal δημιουργούμε ειδικά σημεία για ενυδάτωση ανθρώπων που δεν χρειάζονται νοσηλεία. Επιπλέον, παρέχουμε τεχνική εκπαίδευση σε Λιβανέζους που εργάζονται στον τομέα της υγείας, κινητοποιούμε ομάδες για την ενημέρωση σχετικά με την ασθένεια και βοηθάμε τους ανθρώπους να διατηρούν την απαραίτητη οικιακή και προσωπική υγιεινή, διανέμοντας ειδικά κιτ. Ταυτόχρονα, προωθούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό αυτής της εξάπλωσης, συμπεριλαμβανομένης της ανεμπόδιστης πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό.

«Για να μπορέσουμε να περιορίσουμε αποτελεσματικά την επιδημία, είναι ζωτικής σημασίας να ενισχυθούν τα μέτρα πρόληψης και κυρίως ο εμβολιασμός. Ωστόσο, εάν δε ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και υπηρεσίες υγιεινής, αναμένουμε ότι η χολέρα και άλλες υδατογενείς μολυσματικές ασθένειες θα επανεμφανίζονται σε τακτική βάση στη χώρα.»

Marcelo Fernandez, Επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον Λίβανο

Η χολέρα είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη του λεπτού εντέρου, με έναυσμα συγεκριμένα στελέχη του βακτηρίου Vibrio Cholerae (Δονάκιο της Χολέρας). Προκαλείται κυρίως από την κατάποση των ανωτέρω βακτηρίων που βρίσκονται σε βρώμικα ή στάσιμα νερά, ενώ ο βασικός τρόπος μετάδοσής της είναι μέσω μολυσμένων τροφών και νερού, ή από άτομο σε άτομο. Εάν τα συμπτώματά της δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει ταχεία αφυδάτωση (απώλεια έως και 25 λίτρα υγρών) και να οδηγήσει στο θάνατο μέσα σε λίγες ώρες. Να σημειωθεί ότι, παρόλο που η θεραπεία της είναι αρκετά απλή και δεν θα δικαιολογούσε απώλειες στην εποχή μας, πάνω από 100.000 άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν από χολέρα κάθε χρόνο.