fbpx Κλιματική αλλαγή, συγκρούσεις, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης: Ένας θανατηφόρος συνδυασμός για τους πιο ευάλωτους | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Κλιματική αλλαγή, συγκρούσεις, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης: Ένας θανατηφόρος συνδυασμός για τους πιο ευάλωτους

Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί μία μακρινή απειλή. Επηρεάζει ήδη δραματικά τους ευάλωτους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ειδικότερα, το μεταβαλλόμενο κλίμα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες και για εκείνους που δεν έχουν πρόσβαση σε βασική υγειονομική περίθαλψη.

Sean Sutton

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και το Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου συνεργάζονται στενά με κοινότητες σε χώρες όπου ο συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής, των ένοπλων συγκρούσεων και των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας αποτελούν μία ζοφερή πραγματικότητα. Από τις 25 χώρες που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή και είναι λιγότερο έτοιμες να προσαρμοστούν, η πλειονότητά τους βιώνει επίσης ένοπλες συγκρούσεις. Σε πολλές από αυτές τις περιοχές, οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε βασική υγειονομική περίθαλψη. Όταν συμβαίνουν κλιματικά σοκ σε χώρες με περιορισμένη τροφή, νερό και οικονομικούς πόρους, απειλούνται οι ζωές, η υγεία και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων.

H Σομαλία έχει υποφέρει από έναν ακανόνιστο κύκλο ξηρασιών και πλημμυρών τα τελευταία χρόνια, ο οποίος επιδεινώνει μια ήδη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση που περιπλέκεται περαιτέρω από τρεις δεκαετίες ένοπλων συγκρούσεων. Οι άνθρωποι έχουν περιορισμένο χρόνο προσαρμογής επειδή τα κλιματικά σοκ είναι τόσο συχνά και σοβαρά.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις ανταποκρίνονται επίσης στις πλημμύρες στο Νότιο Σουδάν και σε ολόκληρο το Σαχέλ, στους·καταστροφικοί κυκλώνες στη Μαδαγασκάρη και τη Μοζαμβίκη· και τη σοβαρή ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής. Η κλιματική κρίση επιδεινώνει τις υγειονομικές και ανθρωπιστικές κρίσεις. 

Ως ανθρωπιστικές οργανώσεις, ανησυχούμε από την τρέχουσα πραγματικότητα και τις προβλέψεις για το μέλλον. Βλέπουμε ξηρασίες, πλημμύρες, επιδρομές εντόμων και μεταβαλλόμενα μοτίβα βροχοπτώσεων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την παραγωγή τροφίμων και τα μέσα επιβίωσης των ανθρώπων. Βλέπουμε πιο ακραία και πιο ισχυρά καιρικά φαινόμενα, όπως κυκλώνες που καταστρέφουν βασικές υποδομές υγείας. Βλέπουμε μεταβαλλόμενα μοτίβα θανατηφόρων ασθενειών όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός και η χολέρα. Οι συγκρούσεις και η βία αυξάνουν την ανάγκη για επείγουσα παροχή βοήθειας, ενώ παράλληλα περιορίζουν τη δυναμική των δομών υγείας.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε έναν κόσμο όπου οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι πληρώνουν το θανατηφόρο τίμημα ενός προβλήματος που προκαλείται συντριπτικά από τα πλουσιότερα έθνη. Η πρόσθετη αύξηση της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες εάν δεν ληφθούν επείγοντα και φιλόδοξα μέτρα περιορισμού του φαινομένου και δεν κινητοποιηθεί επαρκής στήριξη για τους ανθρώπους και τις χώρες που πλήττονται περισσότερο, ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στους αυξανόμενους κλιματικούς κινδύνους.

 «Σήμερα, οι ανάγκες ξεπερνούν ήδη την ανταπόκριση. Πρόκειται για μια κρίση αλληλεγγύης, η οποία τώρα δίνει τη θέση της σε μια κρίση ηθικής. Ο κόσμος δεν μπορεί να αφήσει χωρίς υποστήριξη αυτούς που υφίστανται τις πιο τραγικές συνέπειες», δήλωσε ο Stephen Cornish, Γενικός Διευθυντής του Ελβετικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.  Η οικονομική και τεχνική υποστήριξη πρέπει να φτάσει στους ανθρώπους που τη χρειάζονται περισσότερο, κάτι που δεν συμβαίνει στην κλίμακα που θα έπρεπε. Η δέσμευση της Συμφωνίας του Παρισιού για αύξηση της στήριξης προς τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες δεν αναγνωρίζει ότι σημαντικός αριθμός από αυτές πλήττεται επίσης από συγκρούσεις και θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν εκπληρωθεί οι υποσχέσεις για μείωση των εκπομπών άνθρακα και στήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις.

«Βλέπουμε τις σοβαρές συνδυαστικές επιπτώσεις από τους αυξανόμενους κλιματικούς κινδύνους και τις ένοπλες συγκρούσεις από το Αφγανιστάν έως τη Σομαλία, από το Μάλι έως την Υεμένη. Η δράση μας σε αυτές τις περιοχές βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση. Ωστόσο, οι ανθρωπιστικοί φορείς δεν μπορούν να ανταποκριθούν μόνοι τους στο πλήθος των προκλήσεων. Χωρίς αποφασιστική οικονομική και πολιτική στήριξη στις πιο ευάλωτες χώρες, τα δεινά των ανθρώπων θα επιδεινωθούν», δήλωσε ο Robert Mardini, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. 

Καλούμε τους παγκόσμιους ηγέτες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού και της Ατζέντας του 2030 και να διασφαλίσουν ότι τα ευάλωτα άτομα και τα άτομα που πλήττονται από συγκρούσεις υποστηρίζονται επαρκώς ώστε να προσαρμοστούν σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα. Πρέπει να βρούμε συλλογικά λύσεις και να διασφαλίσουμε την πρόσβαση σε επαρκή χρηματοδότηση για τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Το να αφήσουμε τους ανθρώπους πίσω δεν αποτελεί επιλογή.