fbpx Η χολέρα εξαπλώνεται στη Συρία θέτοντας σε κίνδυνο τους πιο ευάλωτους | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Η χολέρα εξαπλώνεται στη Συρία θέτοντας σε κίνδυνο τους πιο ευάλωτους

Από τον Σεπτέμβριο του 2022, περιοχές της Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της βορειοανατολικής και της βορειοδυτικής, αντιμετωπίζουν μια μεγάλη επιδημία χολέρας.

© MSF

Η εξέλιξη αυτή αρχικά συνδέθηκε με το μολυσμένο νερό κοντά στον ποταμό Ευφράτη και τη σοβαρή έλλειψη νερού στη βόρεια Συρία, αλλά η επιδημία έχει πλέον εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα και έχουν αναφερθεί περισσότερα από 13.000 πιθανά κρούσματα και 60 θάνατοι. Σύμφωνα με το Εθνικό Νοσοκομείο της Ράκκα, αυτή είναι η πρώτη φορά που η χολέρα επιβεβαιώνεται στη ΒΑ Συρία από το 2007.

Σε συνεργασία με τις τοπικές υγειονομικές αρχές, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανταποκρίνονται στην επιδημία παρέχοντας υποστήριξη σε ένα κέντρο θεραπείας της χολέρας 40 κλινών στη Ράκκα, με πρόσφατα αυξημένη δυναμικότητα 65 κλινών. Μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες, εισήχθησαν σχεδόν 600 ασθενείς, εκ των οποίων το ένα τρίτο ήταν σοβαρά άρρωστοι και ένα άλλο τρίτο αντιμετωπίστηκαν ως εξωτερικοί ασθενείς.

Εξαιρετικά μεταδοτική, η χολέρα προκαλείται από την κατάποση βακτηρίων κοπράνων – Vibrio cholerae – που βρίσκονται σε βρώμικα ή στάσιμα νερά. Προκαλώντας διάρροια και έμετο, η χολέρα οδηγεί σε ταχεία αφυδάτωση και, χωρίς άμεση φροντίδα, μπορεί να σκοτώσει μέσα σε λίγες ώρες.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν αυξήσει το προσωπικό και τις προμήθειες που παρέχουν και συνεργάζονται με άλλους τοπικούς οργανισμούς που υποστηρίζουν την ύδρευση και την αποχέτευση, συμπεριλαμβανομένης της χλωρίωσης των βυτίων νερού, της διασφάλισης της ποιότητας του νερού και της υποστήριξης των σταθμών λυμάτων με διαδικασίες χλωρίωσης. Τα επιδημιολογικά δεδομένα χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό περιοχών στη Ράκκα που πλήττονται περισσότερο, προκειμένου να προσδιοριστούν τομείς προτεραιότητας για υποστήριξη. Οι αξιολογήσεις έχουν επίσης ξεκινήσει στην περιοχή Hassakeh. Αν και οι άνθρωποι εκεί δεν εξαρτώνται από τον ποταμό Ευφράτη, το νερό προέρχεται από γεωτρήσεις και διανέμεται στις κοινότητες με βυτία νερού. Ωστόσο, η πρόσβαση σε καθαρό νερό μπορεί να εξακολουθεί να είναι δύσκολη, καθώς υπάρχει περίπτωση ένα βυτίο νερού να προμηθεύεται άθελά του μολυσμένο νερό.

Σε όλη τη ΒΑ και τη ΒΔ Συρία οι τοπικές και διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν να καλύψουν τα κενά και να ανταποκριθούν στις πολλαπλές ανάγκες, αλλά η συνολική προσβασιμότητα σε επαρκές και καθαρό νερό παραμένει ένα ανησυχητικό ζήτημα. Το 2021, οι δραστηριότητς ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής αντιπροσώπευαν μόνο το 4% του συνολικού προϋπολογισμού ανθρωπιστικής ανταπόκρισης για ολόκληρη τη Συρία, δηλαδή λιγότερο από το ένα τρίτο όσων δαπανήθηκαν το 2020 για τις ίδιες δραστηριότητες. Καθώς έχουν περάσει 15 χρόνια από την τελευταία επιδημία χολέρας στη Συρία, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τον τρόπο εξάπλωσής και αντιμετώπισής της είναι απαραίτητη. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια ομάδα κοινοτικών εργαζομένων στη Ράκκα, που εργάζονται τώρα στο κέντρο θεραπείας χολέρας, συναντιούνται με ασθενείς και τις οικογένειές τους, συζητούν πώς να αποτρέψουν την εξάπλωση της χολέρας και απαντούν στις ερωτήσεις τους. Το μήνυμά τους είναι ότι ακόμη και αν η πρόσβαση σε υποδομές καθαρού νερού και αποχέτευσης παραμένει δύσκολη στη ΒΑ και ΒΔ Συρία υπάρχουν πολλά απλά και αποτελεσματικά μέτρα που μπορούν να λάβουν οι άνθρωποι για να προστατευθούν. Οι εργαζόμενοι στην κοινότητα εξηγούν τη σημασία του πλυσίματος των χεριών πριν και μετά τα γεύματα και του πλυσίματος και του μαγειρέματος φρούτων και λαχανικών σε υψηλή θερμοκρασία για την εξόντωση πιθανών βακτηρίων. Εξηγούν επίσης πώς να αναγνωρίζουν τα πρώιμα συμπτώματα της χολέρας και τι πρέπει να κάνουν εάν υποψιάζονται ότι οι ίδιοι ή ένα μέλος της οικογένειάς τους έχει κολλήσει την ασθένεια.

Μετά από 11 χρόνια πολέμου, 14,6 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία. Είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων στον κόσμο, με 6,9 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά. Πολλοί έχουν εκτοπιστεί επανειλημμένα και ζουν σε επισφαλείς συνθήκες. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργαζόμαστε στη Συρία όπου μας επιτρέπεται, αλλά η συνεχιζόμενη ανασφάλεια και οι περιορισμοί πρόσβασης συνεχίζουν να περιορίζουν σοβαρά την ικανότητά μας να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια που ανταποκρίνεται στην κλίμακα των αναγκών. Τα επανειλημμένα αιτήματά μας για άδεια λειτουργίας σε περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση δεν έχουν γίνει δεκτά. Σε περιοχές όπου η πρόσβαση θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, όπως η ΒΔ και ΒΑ Συρία, λειτουργούμε και υποστηρίζουμε νοσοκομεία και κέντρα υγείας και παρέχουμε υγειονομική περίθαλψη μέσω κινητών κλινικών.