fbpx Λιβύη: Χιλιάδες κρατούμενοι και πολλοί άλλοι μένουν χωρίς ιατρική περίθαλψη μετά από πέντε ημέρες μαζικών συλλήψεων | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Λιβύη: Χιλιάδες κρατούμενοι και πολλοί άλλοι μένουν χωρίς ιατρική περίθαλψη μετά από πέντε ημέρες μαζικών συλλήψεων

Τρίπολη, Λιβύη–Ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που κρατούνται σε κέντρα κράτησης στη λιβυκή πόλη Τρίπολη έχει αυξηθεί δραματικά.

Guillaume Binet/Myop

Ο αριθμός έχει τουλάχιστον υπερτριπλασιαστεί τις τελευταίες πέντε ημέρες, αναφέρουν ομάδες της διεθνούς ιατρικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι παρέχουν ιατρική περίθαλψη σε τρία κέντρα κράτησης στην πόλη. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι αρκετά ανήσυχοι για αυτή την αύξηση, η οποία είναι το άμεσο αποτέλεσμα τυχαίων μαζικών συλλήψεων μεταναστών και προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που πραγματοποιούνται στην πόλη από την 1η Οκτωβρίου.

Μέσα σε τρεις ημέρες, τουλάχιστον 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες είχαν συλληφθεί στην Τρίπολη από τις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας. Κατά τη διάρκεια των εφόδων στα σπίτια τους, πολλοί από τους συλληφθέντες, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέστησαν σοβαρή σωματική βία, συμπεριλαμβανομένης σεξουαλικής βίας. Ένας νεαρός μετανάστης σκοτώθηκε και τουλάχιστον άλλοι πέντε υπέστησαν τραύματα από πυροβολισμούς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Βλέπουμε τις δυνάμεις ασφαλείας να λαμβάνουν ακραία μέτρα για να κρατούν αυθαίρετα περισσότερους ευάλωτους ανθρώπους σε απάνθρωπες συνθήκες σε εξαιρετικά υπερπλήρεις δομές», αναφέρει η Ellen van der Velden, διευθύντρια επιχειρήσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη Λιβύη. «Ολόκληρες οικογένειες μεταναστών και προσφύγων που ζουν στην Τρίπολη έχουν συλληφθεί, τους πέρασαν  χειροπέδες και έχουν μεταφερθεί σε διάφορα κέντρα κράτησης. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, άνθρωποι έχουν τραυματιστεί ακόμα και σκοτωθεί, οικογένειες έχουν χωριστεί και τα σπίτια τους έχουν μετατραπεί σε σωρούς από συντρίμμια».

Ως αποτέλεσμα της ανασφάλειας που προκλήθηκε από τις συνεχιζόμενες επιδρομές, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν τις εβδομαδιαίες κινητές κλινικές τους σε όλη την πόλη για ευάλωτους μετανάστες και πρόσφυγες που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Οι επιδρομές έχουν επίσης επηρεάσει τη δυνατότητα των ανθρώπων να κυκλοφορούν ελεύθερα στην πόλη και να αναζητούν ιατρική περίθαλψη, καθώς όσοι έχουν αποφύγει τη σύλληψη φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους.

«Ένοπλοι και μασκοφόροι άνδρες ασφαλείας έκαναν έφοδο στο σπίτι μας όπου ζούσα με άλλους τρεις ανθρώπους», λέει ο Abdo [δεν πρόκειται για το πραγματικό του όνομα]. «Έδεσαν τα χέρια μας πίσω από την πλάτη μας και μας έσυραν έξω από το σπίτι. Τους παρακαλούσαμε να μας δώσουν χρόνο να μαζέψουμε τα υπάρχοντά μας και σημαντικά έγγραφα, αλλά δεν άκουγαν. Μας χτύπησαν. Μερικοί άνθρωποι ξυλοκοπήθηκαν στα πόδια τους και υπέστησαν κατάγματα. Με χτύπησαν στο κεφάλι με το πίσω μέρος ενός όπλου και υπέστη σοβαρά τραύματα. [Αργότερα] ο γιατρός έπρεπε να ράψει την πληγή και να την δέσει με 10 διαφορετικούς επιδέσμους. Οι μασκοφόροι μάς οδήγησαν σε οχήματα, και μετά βρεθήκαμε στο κέντρο κράτησης του Ghout Sha’al. Ήμουν εκεί για τέσσερις ημέρες και έζησα μια πολύ δύσκολη κατάσταση, βλέποντας να χτυπούν αβοήθητους ανθρώπους με όπλα. Την τέταρτη μέρα, κατάφερα να δραπετεύσω. Είμαι ελεύθερος τώρα. Είμαι ελεύθερος».

Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν σε κέντρα κράτησης και φυλακίστηκαν σε άθλιες συνθήκες και εξαιρετικά συνωστισμένα κελιά, με λιγοστό καθαρό νερό, φαγητό ή πρόσβαση σε τουαλέτες. Μετά τις βίαιες συλλήψεις, είναι πιθανό πολλοί να χρειάζονται επείγουσα ιατρική περίθαλψη, αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κατάφεραν να επισκεφθούν δύο κέντρα κράτησης στην πρωτεύουσα όπου κρατούνται άτομα που συνελήφθησαν στις πρόσφατες επιδρομές: τη Shara Zawiya και την Al-Mabani (επίσης γνωστή ως GhoutSha'al).

Στο κέντρο κράτησης Shara Zawiya, το οποίο συνήθως φιλοξενεί 200-250 άτομα, μια ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είδε περισσότερες από 550 γυναίκες και παιδιά στριμωγμένα στα κελιά, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων γυναικών και των νεογέννητων. Περίπου 120 άτομα μοιράζονταν μόνο μία τουαλέτα, ενώ κουβάδες γεμάτοι με ούρα βρίσκονταν κοντά στις πόρτες των κελιών. Κατά τη διανομή του φαγητού, ξέσπασε αναταραχή καθώς οι κρατούμενες γυναίκες διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται.

Στο κέντρο κράτησης Al-Mabani, ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είδαν κελιά τόσο υπερπλήρη που οι άνδρες μέσα τους αναγκάζονταν να στέκονται όρθιοι. Έξω από τα κελιά, εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά κρατούνταν σε υπαίθριο χώρο, χωρίς τέντες ή στέγη. Μια ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μίλησε με τους άνδρες που είπαν ότι δεν είχαν φάει για τρεις ημέρες, ενώ αρκετές γυναίκες είπαν ότι το μόνο που είχαν λάβει ήταν ένα κομμάτι ψωμί και ένα τρίγωνο επεξεργασμένου τυριού μία φορά την ημέρα. Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βρήκε αρκετούς άνδρες σε λιπόθυμη κατάσταση και χρειάζονταν επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Al-Mabani, η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα  έγινε μάρτυρας μιας απόπειρας απόδρασης από μία ομάδα μεταναστών και προσφύγων. Αντιμετωπίστηκαν με ακραία βία: η ομάδα μας άκουσε δύο γύρους έντονων  πυροβολισμών σε πολύ κοντινή απόσταση και έγινε μάρτυρας  αδιάκριτου ξυλοδαρμού μιας ομάδας ανδρών, οι οποίοι αργότερα οδηγήθηκαν  σε οχήματα προς άγνωστο προορισμό.

Σε αυτές τις πολύ τεταμένες συνθήκες και με τον χρόνο των επισκέψεών τους να είναι σημαντικά περιορισμένος, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εξέτασαν 161 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων τριών των οποίων ο τραυματισμός  σχετίζονταν με τη βία. Διευκόλυναν επίσης τη μεταφορά 21 ασθενών που έχρηζαν  εξειδικευμένης ιατρικής περίθαλψης σε κλινικές που υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην Τρίπολη.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πρόσφατα ξεκίνησαν εκ νεόυ τις ιατρικές δραστηριότητες στα κέντρα κράτησης Shara Zawiya, Al-Mabaniand Abu Salim στην Τρίπολη μετά από σχεδόν τρεις μήνες αναστολής, μετά από επανειλημμένα περιστατικά βίας κατά μεταναστών και προσφύγων που κρατούνται στις φυλακές. Η επανέναρξη των εργασιών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πραγματοποιήθηκε μετά από συμφωνία με τις αρχές που διαχειρίζονται τα εν λόγω κέντρα, κατά την οποία οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι θα πληρούνταν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. Μετά τις επισκέψεις αυτής της εβδομάδας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι είναι σαφές ότι οι όροι αυτοί έχουν παραβιαστεί.

«Αντί να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που κρατούνται σε κέντρα κράτησης, θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να τεθεί ένα τέλος στην  αυθαίρετη κράτηση και να καταργηθούν αυτές οι επικίνδυνες και ακατάλληλες δομές», αναφέρει ο Van der Velden. «Περισσότερο από ποτέ, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ζουν σε κίνδυνο και είναι παγιδευμένοι στη Λιβύη χωρίς διέξοδο- καθώς οι ανθρωπιστικές πτήσεις έχουν αδικαιολόγητα ανασταλεί για δεύτερη φορά φέτος».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τις λιβυκές αρχές να σταματήσουν τις μαζικές συλλήψεις ευάλωτων μεταναστών και προσφύγων και να απελευθερώσουν όλους τους ανθρώπους που κρατούνται παράνομα σε κέντρα κράτησης. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν επίσης τις αρχές, με την υποστήριξη των αρμόδιων οργανώσεων, να βρουν ασφαλείς και αξιοπρεπείς εναλλακτικές λύσεις αντί της κράτησης και να επιτρέψουν την άμεση επαναφορά των ανθρωπιστικών πτήσεων εκκένωσης και επανεγκατάστασης από τη Λιβύη.