fbpx Αϊτή: Οι επιζώντες από τον σεισμό στο νότο χρειάζονται συνεχή φροντίδα | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Αϊτή: Οι επιζώντες από τον σεισμό στο νότο χρειάζονται συνεχή φροντίδα

Ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών και τραυματιών από τον σεισμό της Αϊτής στις 14 Αυγούστου σημειώθηκε στη νοτιότερη περιοχή της χώρας.

Nico Dauterive/MSF

Πριν από αυτή την καταστροφή, οι δομές υγείας ήταν ήδη ελάχιστες σε απομακρυσμένες περιοχές και ο σεισμός προκάλεσε ζημιά ή κατέστρεψε υπάρχουσες εγκαταστάσεις υγείας και δρόμους, καθιστώντας δύσκολο για τους επιζώντες στις αγροτικές περιοχές να λάβουν άμεσα φροντίδα.

Στο νοσοκομείο Hôpital Immaculée Conception (HIC) στο Les Cayes, μία ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχει σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας χειρουργική και μετεγχειρητική φροντίδα σε περισσότερους από 90 ασθενείς.

«Η ομάδα μου έφτασε στο Les Cayes στις 23 Αυγούστου», θυμάται η  Prunau Mimose, επόπττρια νοσηλεύτρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Το νοσοκομείο ήταν γεμάτο από παιδιά και ενήλικες. Οι άνθρωποι έφταναν στο νοσοκομείο μετά από αρκετές ημέρες με μολυσμένα τραύματα».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άρχισαν να παρέχουν χειρουργική, μετεγχειρητική και ψυχοκοινωνική φροντίδα στο νοσοκομείο και εγκατέστησαν επτά σκηνές με συνολικά 62 επιπλέον κρεβάτια ασθενών. Η αίθουσα μετεγχειρητικής φροντίδας του νοσοκομείου, όπου εργάζεται η Prunau Mimose, ήταν γεμάτη σχεδόν συνεχώς από τον σεισμό και μετά. Μόλις ένας ασθενής αφήσει ένα κρεβάτι, έρχεται ο επόμενος. H Mimose επαινεί τους τοπικούς εθελοντές που εργάζονται στο νοσοκομείο καθώς και το προσωπικό. «Αν δεν ήταν οι εθελοντές, η δουλειά μας θα ήταν πιο δύσκολη», λέει. «Είναι υπέροχοι άνθρωποι - δουλεύουν ασταμάτητα».

Πολλοί από τους ασθενείς, ειδικά εκείνοι που ζουν στην ορεινή ύπαιθρο της περιοχής, είχαν ένα δύσκολο, μακρύ ταξίδι προς το Les Cayes.

«Έφευγα για να φροντίσω τα ζώα μου όταν ξαφνικά η γη σείστηκε», θυμάται ο Ζαν Ναντέρ Τζόζεφ, που τον φωνάζουν Dèdè. «Ήμουν με έναν φίλο και ήταν ο πρώτος που είδε την κατολίσθηση. «Πέτρες, Dèdè, πέφτουν προς το μέρος μας!», φώναξε πριν μία τεράστια πέτρα τον χτυπήσει στο κεφάλι. Πέθανε ακαριαία και η ίδια πέτρα χτύπησε το πόδι μου. Πέρασα τη νύχτα στο δάσος και μόλις το επόμενο πρωί ήρθε η γυναίκα μου και οι γείτονές μου να με βρουν».

Ο Dèdè λέει ότι πρώτα ζήτησε θεραπεία από έναν παραδοσιακό θεραπευτή για τα τραύματά του, αλλά όταν έμαθε ότι το Hôpital Immaculée Conception παρέχει φροντίδα σε επιζώντες από σεισμούς δωρεάν, πήγε εκεί. Μετά από 12 ημέρες στο νοσοκομείο, μόλις πήρε εξιτήριο και πρόκειται να επιστρέψει στο χωριό του δύο ώρες μακριά. Αλλά όπως πολλοί ασθενείς με τραύματα, θα εξακολουθεί να χρειάζεται παρακολούθηση. Καθώς περισσότεροι ασθενείς προχωρούν στη θεραπεία τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν αρχίσει να παρέχουν φυσιοθεραπεία στο νοσοκομείο.

«Μόλις περάσει η οξεία φάση των τραυμάτων, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε στη μετεγχειρητική φροντίδα, ιδίως για να αποφύγουμε τον κίνδυνο μόλυνσης και να διασφαλίσουμε τη σωστή αποκατάσταση», εξηγεί η Carla Melki, συντονίστρια έκτακτης ανάγκης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Η ιδέα είναι να αποφευχθούν οι μετεγχειρητικές λοιμώξεις που θα μπορούσαν να έχουν αρκετά σοβαρές συνέπειες για τη μακροπρόθεσμη κινητικότητά τους.»

Πολλά σπίτια ασθενών καταστράφηκαν, καθιστώντας πιο δύσκολη την παροχή φροντίδας παρακολούθησης μόλις πάρουν εξιτήριο. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς που έχουν πάρει εξιτήριο έχουν κάπου να μείνουν, λέει η Melki.

Για να προσεγγίσουν ασθενείς που δεν μπορούν να φτάσουν μόνοι τους στο Les Cayes, στις 23 Αυγούστου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άρχισαν να λειτουργούν δύο έως τρεις κινητές κλινικές την ημέρα σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές που επλήγησαν σοβαρά από τον σεισμό. Για να ταξιδέψουν σε ορισμένες περιοχές, οι ομάδες πρέπει να χρησιμοποιούν μοτοσικλέτες ή να ταξιδεύουν με τα πόδια με γαϊδούρια για να μεταφέρουν τα εφόδιά τους. Άλλες περιοχές είναι προσβάσιμες μόνο αεροπορικώς ή μέσω θαλάσσης.

«Η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη στις περισσότερες περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ειδικά κοντά στο Maniche ή το Aquin», δήλωσε ο Bram Keijzer, ιατρικός συντονιστής έκτακτης ανάγκης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Έχουμε πραγματοποιήσει διερευνητικές επισκέψεις για τον εντοπισμό χωριών όπου μπορούμε να παρέχουμε φροντίδα. Επισκεφθήκαμε επίσης καταυλισμούς για εκτοπισμένους στο κέντρο του Les Cayes, μερικοί από τους οποίους είχαν φτιαχτεί από τον σεισμό του 2010».

Οι κινητές κλινικές παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας και ψυχικής υγείας και κάθε κλινική μπορεί να δει έως 100 ασθενείς την ημέρα. Την πρώτη εβδομάδα, στις κινητές κλινικές έφτασαν σχεδόν 1.000 ασθενείς. Οι ασθενείς που χρειάζονται εξειδικευμένη περίθαλψη μεταφέρονται σε άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις, όπως το HIC στο Les Cayes, όταν είναι δυνατόν. Εκτός από τα τραύματα, τις πληγές και τις λοιμώξεις που σχετίζονται με το σεισμό οι κινητές κλινικές αντιμετωπίζουν περιστατικά με αναπνευστικές και κολπικές λοιμώξεις, δερματικές παθήσεις, σημάδια υποσιτισμού και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με κακές συνθήκες διαβίωσης, έλλειψη καθαρού νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν επίσης εργαστεί, μαζί με άλλες οργανώσεις, για τη βελτίωση της πρόσβασης σε καθαρό νερό και αποχέτευση σε αυτές τις κοινότητες και έχουν υποστηρίξει τις τοπικές εγκαταστάσεις υγείας με ιατρικό εξοπλισμό και προσωρινές δομές μετά τον σεισμό.

Ο Keijzer λέει ότι η ομάδα του θα συνεχίσει να αναζητά τρόπους για να φτάσει στα πιο απομακρυσμένα χωριά που επλήγησαν από τον σεισμό. Το σταθερό πρόγραμμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη φροντίδα της μητέρας και την  σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία στην πόλη Port-a-Piment συνεχίζει επίσης να λειτουργεί, παρόλο που το κτίριο όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται εδώ και χρόνια υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό.

Εκτός από τις δράσεις στο νότο,  οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν ομάδες αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης που εργάζονται στις περιοχές Grand'Anse και Nippes, οι οποίες επίσης επηρεάστηκαν πολύ από τον σεισμό. Στο Grand'Anse, υποστηρίζουμε τρία κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που παραπέμπουν τους ασθενείς στο Les Cayes όταν χρειάζεται. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρίσκονται στην Αϊτή εδώ και 30 χρόνια και εκτός από την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως ο σεισμός του 2010 και ο τυφώνας Μάθιου το 2016, οι δράσεις τους στοχεύουν στην αντιμετώπιση κρίσιμων κενών που υπάρχουν στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Οι σταθερές μας δράσεις συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομείου Tabarre στο Port-au-Prince, όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα φροντίζουν ασθενείς με σοβαρά εγκαύματα καθώς και άτομα με απειλητικά για τη ζωή τους τραύματα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν ένα κέντρο έκτακτης ανάγκης στη γειτονιά Turgeau του Port-au-Prince τον Αύγουστο του 2021. Φροντίζουν επίσης θύματα σεξουαλικής και έμφυλης βίας στο Port-au-Prince και Gonaïves.