fbpx Αγώνας για την πρόσβαση στην προγεννητική φροντίδα στο Al Qanawis, της βορειοδυτικής Υεμένης | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Αγώνας για την πρόσβαση στην προγεννητική φροντίδα στο Al Qanawis, της βορειοδυτικής Υεμένης

Όπως οι περισσότερες γυναίκες στο χωριό της, η Fatima, 17 ετών, δεν είχε πρόσβαση σε προγεννητική φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

MSF/Karin Ekholm

Πρόσφατα γέννησε το δεύτερο παιδί της στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Al Qanawis, στην περιοχή του Hodeidah της βορειοδυτικής Υεμένης και ήταν μία από τις 200 γυναίκες που βοήθησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατά τη διάρκεια του τοκετού τους τον Μάρτιο.

Η συνεχιζόμενη εξαετής σύγκρουση είναι η αιτία της έλλειψης βασικής υγειονομικής περίθαλψης σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Υεμένης. Ο πόλεμος έχει αποδεκατίσει την οικονομία, καταστρέφοντας τις πηγές εισοδήματος των οικογενειών και οδηγώντας σε αύξηση του κόστους των καυσίμων και των τροφίμων. «Η ζωή έχει γίνει πολύ δύσκολη λόγω του πολέμου», λέει η Fatima. «Δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας και οι τιμές στα τρόφιμα και τα καύσιμα έχουν αυξηθεί. Είχα ακούσει για τους Γιατρούς  Χωρίς Σύνορα - ότι παρέχουν καλή και δωρεάν φροντίδα. Δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα για ιδιωτικά νοσοκομεία.»

Η Fatima και ο σύζυγός της, πλήρωσαν τον μισθό μιας εβδομάδας για να φτάσουν στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Η ίδια έφτασε στο νοσοκομείο με πυρετό και όταν το κοριτσάκι της γεννήθηκε, μπήκε στην μονάδα φροντίδας νεογνών του νοσοκομείου με μόλυνση. Η Fatima εκδήλωσε ίκτερο που αντιμετωπίστηκε με φωτοθεραπεία. Τέτοιες περιπτώσεις  είναι συχνές για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και πολλές από αυτές θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί μέσω υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης σε τοπικό επίπεδο.

«Το σύστημα υγείας εδώ είναι ένα ερείπιο, με έλλειψη πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης που θα μπορούσε να υποστηρίξει  την διάγνωση και την πρόληψη ιατρικών προβλημάτων σε πρώιμο στάδιο. Μερικές από τις γυναίκες που έρχονται να γεννήσουν στην κλινική είναι υποσιτισμένες , κάτι που μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία του μωρού τους. Πολλά από τα νεογέννητα είναι ελλιποβαρή κατά  τη γέννηση τους και χρειάζονται θεραπεία στο θάλαμο φροντίδας νεογνών», λέει ο Sebastian Loth, συντονιστής πεδίου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο πρόγραμμα Al Qanawis. «Οι γυναίκες δεν έχουν αρκετά χρήματα για να καλύψουν τη μετακίνησή τους για να ζητήσουν ιατρική βοήθεια και δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περιμένουν μέχρι οι ανάγκες τους να γίνουν επείγουσες για να πάνε στην κλινική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολλές γυναίκες να φτάνουν πολύ αργά, με επιπλοκές που μερικές φορές αποβαίνουν μοιραίες για τα μωρά τους».

Η ύπαρξη βασικής υγειονομικής περίθαλψης σε τοπικό επίπεδο θα μπορούσε να υποστηρίξει τις γυναίκες, παρέχοντάς τους επιλογές οικογενειακού προγραμματισμού. Οι οικογένειες  αγωνίζονται να θρέψουν τα παιδιά που έχουν ήδη και χωρίς την κατάλληλη προγεννητική φροντίδα, η προοπτική μιας ακόμα εγκυμοσύνης και τοκετού είναι τρομακτική για πολλές γυναίκες. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν δει περιστατικά με εξαιρετικά επικίνδυνες απόπειρες έκτρωσης. Οι γυναίκες ζητούν επίσης δέσιμο των σαλπιγγών στην κλινική, όμως αυτό γίνεται μόνο για ιατρικούς λόγους.

Ο αριθμός των γυναικών που ζητάνε βοήθεια στην κλινική Al Qanawis αυξάνεται σταθερά από τότε που άνοιξε στα τέλη Δεκεμβρίου 2020. Υπάρχει σίγουρα ανάγκη για τις υπηρεσίες που παρέχουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκεί, αλλά οι γυναίκες συχνά δεν μπορούν να παραμείνουν για ολόκληρη την περίοδο παρακολούθησης και θεραπείας.  Η Fatima, όπως και πολλές άλλες, ήθελε να φύγει νωρίτερα από το νοσοκομείο. Αυτό ήταν αντίθετο με τις συμβουλές των γιατρών, όμως εκείνη τους  εξήγησε ότι ο 18 μηνών γιος της την περίμενε στο σπίτι και έτσι πήρε εξιτήριο και μια σειρά αντιβιοτικών για να συνεχίσει τη θεραπεία στο σπίτι. Μέχρι να αποκτήσουν οι γυναίκες πρόσβαση σε δωρεάν και ασφαλή υγειονομική περίθαλψη σε τοπικό επίπεδο, θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν επιπρόσθετους κινδύνους, οι οποίοι θα  μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.