fbpx Λιβύη: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών σε κέντρο κράτησης της Τρίπολης | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Λιβύη: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών σε κέντρο κράτησης της Τρίπολης

Ένα άτομο σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Απριλίου μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών σε κέντρο κράτησης της Τρίπολης όπου κρατούνται πρόσφυγες και μετανάστες. 

Guillaume Binet/Myop

Δύο έφηβοι ηλικίας 17 και 18 ετών με τραύματα από με τραύματα από σφαίρες μεταφέρθηκαν για επείγουσα ιατρική φροντίδα από μια ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Οι εντάσεις είχαν αυξηθεί στο εξαιρετικά συνωστισμένο Κέντρο Al-Mabani τη νύχτα του συμβάντος, σύμφωνα με πληροφορίες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένοπλη σύγκρουση στα κελιά όπου κρατούνται οι άνθρωποι.

«Αυτοί οι πυροβολισμοί δείχνουν τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι ενώ βρίσκονται κλειδωμένοι σε αυτά τα κέντρα κράτησης για αόριστο χρονικό διάστημα», λέει η Ellen van der Velden, διευθύντρια αποστολών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη Λιβύη. «Αυτή η τελευταία πράξη βίας είναι μια σαφής επιβεβαίωση ότι τα κέντρα κράτησης είναι επικίνδυνα μέρη για να ζουν οι άνθρωποι».

Τις τελευταίες εβδομάδες, ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν παρατηρήσει αυξανόμενες εντάσεις στα κέντρα κράτησης στη Λιβύη, όπου πρόσφυγες και μετανάστες - συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ασυνόδευτων ανηλίκων - κρατούνται παρά τη θέλησή τους σε άθλιες συνθήκες. Τα κέντρα είναι ολοένα και περισσότερο συνωστισμένα από τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν η ακτοφυλακή της Λιβύης που χρηματοδοτείται από την ΕΕ αύξησε τους ενεργούς αναχαιτισμούς μεταναστών και προσφύγων που εγκαταλείπουν τη Λιβύη δια θαλάσσης. Αυτό συνέβαλε σε μια ανεξέλεγκτη αύξηση του αριθμού των ατόμων που κρατούνται σε κέντρα κράτησης σε όλη την Τρίπολη - και ειδικότερα στο Al-Mabani - με αποτέλεσμα την ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης.

Την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, μέσα σε λίγες ημέρες, ο αριθμός των ατόμων που κρατούνται στο Al-Mabani αυξήθηκε από 300 σε 1.000. Το κέντρο φιλοξενεί περίπου 1.500 άτομα.

Όπως και σε πολλά άλλα κέντρα κράτησης, στο Al-Mabani οι άνθρωποι έχουν ελάχιστο φυσικό φως και αερισμό, ανεπαρκή τροφή και καθαρό πόσιμο νερό και έλλειψη εγκαταστάσεων υγιεινής. Ο σοβαρός υπερπληθυσμός - με έως και τρία άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο - συχνά δεν τους αφήνει χώρο ούτε για να ξαπλώσουν. Οι μολυσματικές ασθένειες όπως η ψώρα και η φυματίωση είναι ευρέως διαδεδομένες. Η τήρηση φυσικής απόστασης λόγω της COVID-19 είναι αδύνατη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κρατούμενοι πρόσφυγες και μετανάστες εκτίθενται σε βία. Πυροβολισμοί και θάνατοι έχουν αναφερθεί τους τελευταίους μήνες, ενώ οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν γίνει μάρτυρες χρήσης σωματικής βίας από τους φρουρούς. Μόνο τον Φεβρουάριο, οι γιατροί της οργάνωσης περιέθαλψαν 36 κρατούμενους για κατάγματα, αμβλεία τραύματα, εκδορές, τραυματισμούς στα μάτια, τραύματα από πυροβολισμούς και αδυναμία στα άκρα σε διάφορα κέντρα κράτησης. 15 από αυτούς τους ασθενείς παραπέμφθηκαν από τους Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε νοσοκομεία για περαιτέρω θεραπεία. Οι τραυματισμοί ήταν πρόσφατοι, δείχνοντας ότι οι άνρωποι είχαν υποστεί βλάβη ενώ βρίσκονταν μέσα στα κέντρα κράτησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές στο Al-Mabani έχουν ξεκινήσει έρευνα για αυτό το περιστατικό. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τις αρχές να μοιραστούν το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας με την ανθρωπιστική κοινότητα και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επαναλαμβάνουν τις εκκλήσεις τους για τερματισμό της πρακτικής αυθαίρετης κράτησης στη Λιβύη, για την άμεση απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και για την παροχή ασφαλών καταφυγίων και πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες για πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στα κέντρα κράτησης της Λιβύης από το 2016, παρέχοντας ιατρική και ψυχολογική φροντίδα και παραπομπές έκτακτης ανάγκης στο νοσοκομείο, για να ανακουφίσουν τα δεινά των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών που κρατούνται αυθαίρετα και για να φέρουν στο φως τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης.