fbpx Μη ασφαλείς αμβλώσεις: Μία ξεχασμένη αιτία μητρικής θνησιμότητας (Video) | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Μη ασφαλείς αμβλώσεις: Μία ξεχασμένη αιτία μητρικής θνησιμότητας (Video)

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αφιερώνουν τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας στις γυναίκες που υποβάλλονται σε μη ασφαλείς αμβλώσεις, θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Gaizelle Gaigaire/MSF

Κάθε χρόνο τουλάχιστον 22.000 γυναίκες πεθαίνουν εξαιτίας των μη ασφαλών αμβλώσεων. Άλλα επτά εκατομμύρια υφίστανται σοβαρές παρενέργειες ή κάποια αναπηρία. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αφιερώνουν τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας σε όλες αυτές τις γυναίκες που υποβάλλονται σε μη ασφαλείς αμβλώσεις θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή τους. Η διακοπή της κύησης χωρίς ιατρική βοήθεια, είναι μία από τις πέντε κυριότερες αιτίες μητρικής θνησιμότητας παγκοσμίως.

«Μη ασφαλής» είναι η άμβλωση που πραγματοποιείται ή παρέχεται από κάποιον που δεν έχει τις απαραίτητες δεξιότητες, ή πραγματοποιείται σε περιβάλλον που δεν πληροί τις ελάχιστες ιατρικές προδιαγραφές, ή και τα δύο.

Οι μη ασφαλείς αμβλώσεις είναι η μόνη αιτία μητρικής θνησιμότητας που μπορεί να προληφθεί σχεδόν πλήρως, ωστόσο είναι η αιτία που έχει μειωθεί λιγότερο από το 1990.

Σύμφωνα με στοιχεία από όλο τον κόσμο για το διάστημα 2010-2014, κάθε χρόνο πραγματοποιούνταν 56 εκατομμύρια αμβλώσεις (ασφαλείς και μη ασφαλείς). Αυτό σημαίνει ότι μία στις τέσσερις εγκυμοσύνες κατέληγε σε τεχνητή διακοπή της κύησης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2017 περίπου 25 εκατομμύρια από αυτές τις αμβλώσεις ήταν μη ασφαλείς.

Το Guttmacher Institute εκτιμά ότι τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον 22.800 γυναίκες και κορίτσια πεθαίνουν κάθε χρόνο από αίτια που σχετίζονται με την άμβλωση Πολύ περισσότερες τραυματίζονται ή υφίστανται κάποια βλάβη. Κάθε χρόνο περίπου επτά εκατομμύρια γυναίκες εισάγονται σε νοσοκομείο έπειτα από μη ασφαλή άμβλωση στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο, το πλήρες μέγεθος των συνεπειών δεν είναι γνωστό, καθώς πολλές γυναίκες και κορίτσια δεν ζητούν ιατρική φροντίδα έπειτα από μια μη ασφαλή άμβλωση, καθώς μπορεί να φοβούνται τις επιπτώσεις ή να μην έχουν πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα. Οι υπηρεσίες ασφαλούς άμβλωσης αποτελούν μέρος της πολιτικής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από το 2004.

Οι συνέπειες των μη ασφαλών αμβλώσεων πλήττουν δυσανάλογα τις γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες. Έως το 97% των μη ασφαλών αμβλώσεων και των συνδεόμενων θανάτων συμβαίνουν στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και τη νότια και δυτική Ασία. Σε όλες αυτές τις περιοχές εργάζονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Στα προγράμματά τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βλέπουν καθημερινά τις ολέθριες συνέπειες των μη ασφαλών αμβλώσεων. Σε ορισμένα νοσοκομεία, έως το 30% των επειγόντων μαιευτικών περιστατικών οφείλεται σε αυτές. Μερικές επικίνδυνες συνέπειες των μη ασφαλών αμβλώσεων για τις οποίες παρέχουν περίθαλψη είναι σοβαρή αιμορραγία, σήψη (σοβαρή γενικευμένη λοίμωξη), ρήξη της μήτρας και βλάβη σε άλλα εσωτερικά όργανα, καθώς και τοξίκωση. Οι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν μετάγγιση αίματος, μείζονα επανορθωτική επέμβαση ή αφαίρεση της μήτρας.

Στις μακροχρόνιες συνέπειες περιλαμβάνεται ο χρόνιος πόνος, η αναιμία και η στειρότητα, καθώς και οι σχετιζόμενες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Επιπλέον, οι θάνατοι γυναικών και κοριτσιών από μη ασφαλείς αμβλώσεις έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στις κοινωνίες τους.

Η Αγγελική Κιτσάκη, μαία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Κέντρο Φροντίδας Ημέρας. Photo credit: Anna Pantelia/MSF

Σύμφωνα με την Αγγελική Κιτσάκη, μαία, στο Κέντρο Φροντίδας Ημέρας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αθήνα «πολλές γυναίκες, για κοινωνικούς ή οικογενειακούς λόγους, αναγκάζονται να προχωρήσουν σε μη ασφαλή άμβλωση από μη επαγγελματίες, γεγονός που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο και να τους στοιχίσει ακόμη και τη ζωή. Είχαμε ασθενή η οποία στην προσπάθειά της να προκαλέσει αποβολή πήρε 42 χάπια αντί των 8 που ενδείκνυνται σε αυτές τις περιπτώσεις. Μπορεί να καταλάβει κανείς ότι ένα πολύ βασικό δικαίωμα και μια πολύ απλή διαδικασία είναι πολυτέλεια για πολλές γυναίκες.»

Σε όλο τον κόσμο οι γυναίκες έχουν πρόωρες, μη προγραμματισμένες και/ή ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, και σχεδόν κάθε χώρα στην οποία εργάζονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχει προβλήματα με τις μη ασφαλείς αμβλώσεις. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν υπηρεσίες ασφαλούς άμβλωσης με σκοπό τη μείωση της θνησιμότητας και του ανθρώπινου πόνου που οφείλεται στις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και τις μη ασφαλείς αμβλώσεις.

Το 2017 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρείχαν υπηρεσίες ασφαλούς άμβλωσης σε περίπου 70 ενεργά προγράμματα (περίπου 1 στα 6 ενεργά προγράμματα παγκοσμίως).​ Συνήθως, τα αιτήματα για άμβλωση προκύπτουν σε υπηρεσίες που σχετίζονται με την αναπαραγωγική υγεία και τη φροντίδα θυμάτων σεξουαλικής βίας. Όλο και περισσότερα αιτήματα προκύπτουν σε πλαίσια που δεν αφορούν συγκεκριμένα την υγεία των γυναικών, όπως επείγουσες παρεμβάσεις, επιδημίες χολέρας, επισιτιστικές κρίσεις, υπηρεσίες ψυχικής υγείας, καθώς και παιδιατρικές και νεογνικές υπηρεσίες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

.