fbpx Συνεχίζονται οι κακόβουλες επιθέσεις των ιταλικών αρχών στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Συνεχίζονται οι κακόβουλες επιθέσεις των ιταλικών αρχών στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο

Μετά από δύο χρόνια δυσφημιστικών και αβάσιμων κατηγοριών για συνεννόηση με τους διακινητές και δικαστικών ερευνών και γραφειοκρατικών εμποδίων κατά του ανθρωπιστικού έργου μας, τώρα κατηγορούμαστε για παράνομη διακίνηση απορριμμάτων.

Maud Veith/SOS Méditeranée

20 Νοεμβρίου 2018 – Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα / Médecins Sans Frontières (MSF) καταδικάζουν έντονα την απόφαση των ιταλικών δικαστικών αρχών να ζητήσουν την κατάσχεση του Aquarius για υποτιθέμενες παρατυπίες στην απόρριψη των απορριμμάτων του σκάφους. Πρόκειται για υπερβολικό μέτρο που δεν έχει βάση, με μοναδικό στόχο την περαιτέρω ποινικοποίηση των ιατρικών και ανθρωπιστικών δράσεων που σώζουν ζωές στη θάλασσα.

«Μετά από δύο χρόνια δυσφημιστικών και αβάσιμων κατηγοριών για συνεννόηση με τους διακινητές και δικαστικών ερευνών και γραφειοκρατικών εμποδίων κατά του ανθρωπιστικού έργου μας, τώρα κατηγορούμαστε για παράνομη διακίνηση απορριμμάτων. Αυτή η νέα απόπειρα των ιταλικών αρχών να σταματήσουν με κάθε κόστος τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που σώζουν ζωές είναι κακόβουλη» λέει η Κάρλιν Κλάιερ, επικεφαλής επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

  Το αίτημα κατάσχεσης του Aquarius και η εντολή για πάγωμα ορισμένων τραπεζικών λογαριασμών μας είναι προϊόν μακροχρόνιας έρευνας της εισαγγελίας της Κατάνια σχετικά με την απόρριψη των απορριμμάτων του σκάφους, με ιδιαίτερη αναφορά στα υπολείμματα τροφίμων, τα ρούχα των διασωθέντων και τα απόβλητα από τις ιατρικές δραστηριότητες στο πλοίο.

Ωστόσο, οι ενέργειες εντός των λιμανιών των σκαφών έρευνας και διάσωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των απορριμμάτων, ακολουθούσαν πάντα τις τυπικές διαδικασίες. Οι αρμόδιες αρχές δεν διερεύνησαν αυτές τις διαδικασίες ούτε εντόπισαν κάποιο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία αφότου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης το 2015.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τις ιταλικές αρχές, όμως αμφισβητούν την ερμηνεία του εισαγγελέα για τα γεγονότα και αντικρούουν τις κατηγορίες ότι εμπλέκονται σε εγκληματική δραστηριότητα με στόχο οποιαδήποτε μορφή παράνομης διαχείρισης απορριμμάτων. Αφού αξιολόγησαν την απόφαση κατάσχεσης και πραγματοποίησαν εσωτερική έρευνα, βάσει της οποίας οι ισχυρισμοί του εισαγγελέα φάνηκαν ανακριβείς ή παραπλανητικοί, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αποφάσισαν ότι θα ασκήσουν έφεση στα ιταλικά δικαστήρια.   

  «Είμαστε κάτι παραπάνω από έτοιμοι να αποσαφηνίσουμε τα γεγονότα και να δώσουμε λόγο για τις επιχειρησιακές διαδικασίες που ακολουθήσαμε, όμως επαναβεβαιώνουμε κατηγορηματικά τη νομιμότητα του ανθρωπιστικού έργου μας» λέει ο Γκαμπριέλε Εμινέντε, Γενικός Διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ιταλία. «Αυτό το κλίμα των επαναλαμβανόμενων επιθέσεων και των αβάσιμων κατηγοριών έχει οδηγήσει στα αληθινά εγκλήματα που βλέπουμε σήμερα στη θάλασσα. Μόνο φέτος, πάνω από 2.000 άνθρωποι χάθηκαν στη Μεσόγειο, την ώρα που οι πρόσφυγες συνεχίζουν να κάνουν το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι χωρίς να έχουν απομείνει σκάφη έρευνας και διάσωσης με αποκλειστικό αντικείμενο τη διάσωσή τους. Όσοι επιβιώνουν επιστρέφονται στη Λιβύη και υποβάλλονται σε αυθαίρετη κράτηση κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, γεγονός που συνιστά πλήρη περιφρόνηση τού διεθνούς ναυτικού και προσφυγικού δικαίου».

  «Τα τελευταία δύο χρόνια, η εκστρατεία συκοφάντησης των δραστηριοτήτων έρευνας και διάσωσης, οι αβάσιμες δημόσιες κατηγορίες για εγκληματική δραστηριότητα και το κλείσιμο των ασφαλών τοποθεσιών έχουν παρεμποδίσει την ανθρωπιστική βοήθεια και έχουν αποθαρρύνει τη διάσωση των βαρκών που κινδυνεύουν στη Μεσόγειο. Το αποτέλεσμα τελικά είναι η αύξηση του ανθρώπινου πόνου, καθώς η χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση λιβυκή ακτοφυλακή επιστρέφει όλο και περισσότερους διασωθέντες που αναχαιτίζονται σε διεθνή ύδατα και τους στέλνει πίσω στη Λιβύη σε καθεστώς αυθαίρετης κράτησης, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου» προσθέτει η Κλάιερ.  

  ​Μέσα σε τρία χρόνια θαλάσσιων επιχειρήσεων με πέντε ανθρωπιστικά σκάφη έρευνας και διάσωσης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν διασώσει και βοηθήσει πάνω από 80.000 ανθρώπους σε συνεργασία με τις λιμενικές αρχές και συμμορφούμενοι πλήρως με την εθνική και διεθνή νομοθεσία. Τώρα το Aquarius παραμένει ακινητοποιημένο στη Μασσαλία, αφού ανακλήθηκε η σημαία νηολόγησής του δύο φορές μέσα σε δύο μήνες εξαιτίας συντονισμένων πολιτικών πιέσεων.

 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ