fbpx Aquarius: Υποχρεωτική πορεία προς την Ισπανία | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Aquarius: Υποχρεωτική πορεία προς την Ισπανία

Kατόπιν αιτήματος του Ιταλικού Συντονιστικού Κέντρου Θαλάσσιων Διασώσεων (IMRCC) 400 από τους διασωθέντες θα ταξιδέψουν στη Βαλένθια με πλοία του ιταλικού ναυτικού, ενώ οι υπόλοιποι 229 με το σκάφος έρευνας και διάσωσης της SOS MEDITERRANEE και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Kenny Karpov/SOS MEDITERRANEE

Ενημέρωση 12 Ιουνίου 2018 (15:00)

Το Aquarius, το σκάφος έρευνας και διάσωσης με το οποίο επιχειρεί η οργάνωση SOS MEDITERRANEE σε συνεργασία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, ετοιμάζεται πλέον να πλεύσει προς το λιμάνι της Βαλένθια κατόπιν αιτήματος του Ιταλικού Συντονιστικού Κέντρου Θαλάσσιων Διασώσεων (IMRCC) για να αποβιβάσει 229 από τους συνολικά 629 ανθρώπους που διασώθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Μεσόγειο.

Στις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα / Médecins Sans Frontières (MSF) και της SOS MEDITERRANEE ανατέθηκε από το IMRCC να μεταφέρουν τους υπόλοιπους 400 διασωθέντες σε πλοία του ιταλικού ναυτικού που θα ταξιδέψουν επίσης στη Βαλένθια.

Νωρίτερα, έκκληση απηύθυναν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να διευκολύνουν την άμεση αποβίβαση των 629 ανθρώπων που διασώθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Μεσόγειο και μεταφέρθηκαν στο Aquarius.

Το Aquarius παρέμενε σε καθεστώς αναμονής σε διεθνή ύδατα έξω από τη Μάλτα και την Ιταλία, τις χώρες με τα πλησιέστερα ασφαλή λιμάνια, οι οποίες όμως αρνήθηκαν να το δεχτούν.

Στο πλοίο έφτασαν προμήθειες, με τον συντονισμό του Ιταλικού Συντονιστικού Κέντρου Θαλάσσιων Διασώσεων (IMRCC).

 

Μια ανθρωπιστική χειρονομία

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χαιρέτισαν τη σημαντική ανθρωπιστική χειρονομία της Ισπανίας να επιτρέψει την αποβίβαση στο λιμάνι της Βαλένθια. Ωστόσο, η καλύτερη επιλογή θα ήταν οι διασωθέντες να αποβιβαστούν στο πλησιέστερο λιμάνι, από όπου στη συνέχεια θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Ισπανία ή σε άλλη ασφαλή χώρα για περαιτέρω φροντίδα και νομικές διαδικασίες.

«Η αποβίβαση δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο» δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο Δρ Ντέιβιντ Μπεβερσλούις, γιατρός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Aquarius. «Προτεραιότητα για εμάς πρέπει να είναι η άμεση αποβίβαση και των 629 ανθρώπων –στους οποίους περιλαμβάνονται 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 11 παιδιά και 6 έγκυες– στο πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι. Η ιατρική κατάσταση των μεταναστών πάνω στο σκάφος παραμένει σταθερή προς το παρόν, αλλά οι άνθρωποι είναι εξαντλημένοι και σε κατάσταση στρες».

 

Ασθενείς υπό παρακολούθηση στο πλοίο

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανησυχούν ιδιαίτερα για αρκετά κρίσιμα περιστατικά πνιγμού και υποθερμίας στα οποία παρασχέθηκε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Οι ασθενείς αυτοί παρακολουθούνται στενά πάνω στο σκάφος, καθώς θα μπορούσαν να παρουσιάσουν γρήγορα σημαντικά προβλήματα στους πνεύμονες έπειτα από την εισρόφηση νερού. Πολλοί διασωθέντες έχουν αναφέρει εισρόφηση και κατά συνέπεια κινδυνεύουν να παρουσιάσουν πνευμονοπάθεια ή πνευμονία τις επόμενες μέρες.

Ακόμη, 21 ασθενείς έχουν υποστεί σοβαρά χημικά εγκαύματα εξαιτίας της έκθεσης σε ένα τοξικό μείγμα θαλασσινού νερού και καυσίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ασθενείς αυτοί είναι σε σταθερή κατάσταση, ωστόσο θα χρειαστούν συνεχή φροντίδα των τραυμάτων και αλλαγές των επιδέσμων τις επόμενες μέρες και εβδομάδες. Τέλος, υπάρχουν πολλά σοβαρά ορθοπεδικά περιστατικά με συνδεόμενες λοιμώξεις, τα οποία χρειάζονται άμεση χειρουργική αξιολόγηση και επεμβάσεις, υπηρεσίες που οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν μπορούν να προσφέρουν στο σκάφος.

Αφού αποβιβαστούν οι διασωθέντες σε κάποιο ασφαλές λιμάνι, η επόμενη προτεραιότητα είναι να παρέμβουν οι κυβερνήσεις και οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να βρουν κοινές λύσεις για την υποστήριξη των χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως η Ιταλία, και επωμίζονται το βάρος των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών που φτάνουν από τη θάλασσα.

«Η απαγόρευση της αποβίβασης απεγνωσμένων ανθρώπων που διασώθηκαν στη θάλασσα δεν μπορεί να θεωρείται νίκη: πρόκειται για τη λάθος απάντηση στην έλλειψη υπευθυνότητας και κατανομής των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών» δήλωσε ο Αλοΐς Βιμάρ, συντονιστής προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Aquarius. «Όλες οι κυβερνήσεις και οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να παρέμβουν και να υποστηρίξουν τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και διαχειρίζονται τις αφίξεις από τη θάλασσα, όπως η Ιταλία, για να εγγυηθούν κοινές λύσεις και να σταματήσουν την απαράδεκτη σιωπή και αδράνεια των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Τι έγινε το Σαββατοκύριακο 9-10 Ιουνίου

Οι 629 άνθρωποι που μεταφέρθηκαν στο Aquarius διασώθηκαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, όταν το πλοίο πραγματοποίησε έξι επιχειρήσεις διάσωσης και μεταφοράς σε διάστημα εννέα ωρών, όλες με την καθοδήγηση του Ιταλικού Συντονιστικού Κέντρου Θαλάσσιων Διασώσεων (IMRCC). Η επιχείρηση διάσωσης δύο φουσκωτών βαρκών αποδείχθηκε κρίσιμη, καθώς η μία βάρκα διαλύθηκε στο σκοτάδι και περισσότεροι από 40 άνθρωποι βρέθηκαν στη θάλασσα.

Αφού το Aquarius διέσωσε 229 ανθρώπους από αυτές τις βάρκες, του ζητήθηκε από το IMRCC να παραλάβει ανθρώπους που είχαν διασωθεί από σκάφη του ιταλικού ναυτικού και της ιταλικής ακτοφυλακής στις 9 Ιουνίου. Έτσι, το Aquarius παρέλαβε 129 ανθρώπους από σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής, στη συνέχεια άλλους 64 από άλλο σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής και τέλος 88 διασωθέντες από ένα τρίτο σκάφος.

Στη συνέχεια, το πλοίο San Giusto παρείχε βοήθεια στις ομάδες του Aquarius για μια τελευταία μεταφορά: 119 διασωθέντες μεταφέρθηκαν από το ιταλικό εμπορικό πλοίο MV Jolly Vanadio στο Aquarius.

 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ