fbpx Όλα τα παιδιά στο Κονακρί θα εμβολιαστούν κατά της ιλαράς | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Όλα τα παιδιά στο Κονακρί θα εμβολιαστούν κατά της ιλαράς

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με 126 ομάδες σε 164 σημεία εμβολιασμού σκοπεύουν να εμβολιάσουν όλα τα παιδιά στην πρωτεύουσα της Γουινέας, Κονακρί, μία πόλη με πληθυσμό 3 εκατομμύρια.

Markel Redondo

Η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) εγκαινίασε την προηγούμενη εβδομάδα (7 Απριλίου) μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ιλαράς στην πρωτεύουσα της Γουινέας, Κονακρί, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας της χώρας. Από την αρχή του έτους υπήρξαν 3.468 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 14 θάνατοι από ιλαρά. Οι πληγείσες περιοχές εστιάζονται γύρω από το Κονακρί και το Ενζερεκορέ (Nzérékoré).

Με τους εμβολιασμούς ρουτίνας να μειώνονται δραστικά στη Γουινέα κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της επιδημίας Έμπολα (2014-2015) χιλιάδες μικρά παιδιά έμειναν απροστάτευτα από ασθένειες που εύκολα μπορούν να προληφθούν.

Η ιλαρά είναι μια από τις πιο μεταδοτικές ιογενείς ασθένειες σήμερα καθώς ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μολύνει μέχρι και 18 επιπλέον μη ανοσοποιημένους ανθρώπους. Σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι 367 άνθρωποι, κυρίως παιδιά, πεθαίνουν από ιλαρά κάθε μέρα, τα μισά εκ των οποίων στην υποσαχάρια Αφρική. Η εμβολιαστική κάλυψη κατά της ιλαράς του 95% ενός πληθυσμού αποτρέπει την εμφάνιση εστιών και επιδημιών εντός αυτού του πληθυσμού.

Μετά την καταστροφική επιδημία του Έμπολα που σκότωσε περισσότερους από 11.000 ανθρώπους και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τα συστήματα υγείας των τριών χωρών που έπληξε (Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και οι κορυφαίοι ειδικοί δημόσιας υγείας επέμειναν στη σημασία της ανοικοδόμησης των τοπικών συστημάτων υγείας, εξοπλίζοντας και υποστηρίζοντας και τις τρεις αυτές χώρες προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε παρόμοιες ή νέες κρίσεις.

Ωστόσο, σήμερα η Γουινέα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη επιδημία ιλαράς. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο Κονακρί και η Alima στην περιοχή του Ενζεροκορέ είναι μέχρι τώρα οι ΜΚΟ που παρέχουν στήριξη στο υπουργείο Υγείας για την εκστρατεία εμβολιασμού. Ο ΠΟΥ και η UNICEF έχουν υποσχεθεί στήριξη σε άλλες πληγείσες περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα, η οποία είναι ακόμη υπό συζήτηση και δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Για τον περιορισμό της επιδημίας ιλαράς, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μαζί με το υπουργείο Υγείας στο Κονακρί, έχουν κινητοποιήσει 126 ομάδες των 13 ατόμων, διασκορπισμένες σε 164 σημεία εμβολιασμού στην πόλη των 3 εκατομμυρίων κατοίκων. Όλα τα παιδιά από 6 μηνών έως 10 ετών θα εμβολιαστούν. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν επίσης 30 κέντρα υγείας στο Κονακρί για τη φροντίδα των παιδιών που πάσχουν από ήπια κρούσματα ιλαράς, καθώς και το κέντρο παραπομπής, όπου νοσηλεύονται τα σοβαρά περιστατικά.

«Εάν ο ιός Έμπολα ήταν μια κλήση αφύπνισης, φαίνεται πως ο κόσμος ξανακοιμήθηκε. Όπως φαίνεται από την παρούσα επιδημία ιλαράς, οι υποσχέσεις χρηματοδότησης, υποστήριξης και εκπαίδευσης που έγιναν κατά τη διάρκεια και μετά την κρίση του Έμπολα, υπολείπονται αρκετά από το να γίνουν έμπρακτη βοήθεια για τους ίδιους τους κατοίκους της Γουινέας», αναφέρει ο Δρ. Μιτ Φίλιπς (Mit Philips), Σύμβουλος σε θέματα πολιτικής υγείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Η πρόσβαση στην καλή υγειονομική περίθαλψη ήταν σαφώς ανύπαρκτη πριν από την έξαρση του Έμπολα, και η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σήμερα τα ίδια προβλήματα που αντιμετώπιζε και τότε, σε μεγάλο βαθμό μόνη της, παρά τις διεθνείς δημόσιες δεσμεύσεις για την ανοικοδόμηση καλύτερων και πιο αποτελεσματικών συστημάτων υγείας».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στη Γουινέα από το 1984 και έχουν βοηθήσει στον περιορισμό επιδημιών χολέρας και ιλαράς. Αυτή τη στιγμή παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας σε ασθενείς με HIV και φυματίωση, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, υποστηρίζοντας τη θεραπεία περίπου 9.000 ασθενών με HIV. Η οργάνωση έκλεισε τις δραστηριότητες υποστήριξης που σχετίζονται με τον Έμπολα τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Γουινέα.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ