fbpx "Το κρύο και η βροχή εκθέτουν τους ανθρώπους σε μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία τους" | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

"Το κρύο και η βροχή εκθέτουν τους ανθρώπους σε μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία τους"

Ο 32χρονος Βαγγέλης Ορφανουδάκης, συντονιστής της ομάδας μας στην Κω από το Μάιο, έχοντας επιστρέψει εδώ και λίγες μέρες από την αποστολή του  στα Δωδεκάνησα περιγράφει όσα έζησε από κοντά βοηθώντας τους χιλιάδες πρόσφυγες που φθάνουν με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό.

© Dimitris Roubis/MSF
"Το κρύο και η βροχή εκθέτουν τους ανθρώπους σε μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία τους"
Τον Αύγουστο είχαμε και τα τραγικά γεγονότα του Σταδίου, όπου οι αρχές διαχειρίστηκαν τους ανθρώπους χειρότερα από ζώα.

«Οι ροές στην Κω έχουν εξελιχθεί ως εξής: τον Ιούνιο είχαμε περίπου 3.500 αφίξεις, τον Ιούλιο 7.200 και τον Αύγουστο περισσότερες από 16.500 αφίξεις. Συνεπώς μιλάμε για σχεδόν πενταπλασιασμό των αφίξεων μέσα σε  3 μήνες. Ο Αύγουστος ήταν σίγουρα ο πιο δύσκολος μήνας για μια σειρά από λόγους, κυριότερος εκ των οποίων είναι η πλήρης αδιαλλαξία των τοπικών αρχών να συναινέσουν στη δημιουργία οποιουδήποτε χώρου  υποδοχής προσφύγων, καθώς πιστεύουν ότι θα αποτελέσει παράγοντα έλξης επιπλέον ανθρώπων στο νησί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, πολλοί πρόσφυγες να αναγκαστούν να διαμένουν στο δρόμο, εγκλωβισμένοι για περισσότερες από 20 μέρες, περιμένοντας το χαρτί που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Τον Αύγουστο είχαμε και τα τραγικά γεγονότα του Σταδίου, όπου οι αρχές διαχειρίστηκαν τους ανθρώπους χειρότερα από ζώα, στερώντας βασικά δικαιώματα και εκθέτοντάς τους σε έναν πάρα πολύ μεγάλο κίνδυνο για την υγεία τους. Οι συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες παρέμειναν απαράδεκτες και τον Σεπτέμβριο, καθώς δεν υπήρχε και δεν υπάρχει κανένα οργανωμένο σύστημα υποδοχής των προσφύγων.

Οι ροές των προσφύγων, αν και αυξήθηκαν σημαντικά, δεν θα ήταν μη διαχειρίσιμες αν υπήρχε ένας χώρος φιλοξενίας. Τουλάχιστον δεν θα υπήρχε κόσμος που θα έμενε στους δρόμους. Πρόσφατα μάλιστα, οι τοπικές αρχές πίεσαν για το κλείσιμο του εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου ‘Κάπταιν Ηλίας’ που είχε παραχωρηθεί ως άτυπος καταυλισμός προσφύγων. Εκεί, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαμε δημιουργήσει υποδομές από το μηδέν, όπως σκηνές για στέγαση, τουαλέτες, ντους και ένα μικρό ιατρείο εντός του χώρου.

Αυτή την περίοδο μας ανησυχεί ιδιαίτερα η αλλαγή των καιρικών συνθηκών, καθώς το κρύο και η βροχή εκθέτουν τους ανθρώπους σε μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία τους από τη στιγμή που αναγκάζονται να διαμένουν στο δρόμο. Έχοντας φτάσει πλέον στον Οκτώβριο, και χωρίς να έχει υπάρξει πρόοδος, αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε μεγάλες σκηνές σε ανοιχτούς χώρους, τόσο στη Λέρο όσο και στην Κάλυμνο, ώστε να μπορέσουμε να στεγάσουμε προσωρινά τους πρόσφυγες που συνεχίζουν να έρχονται.

Οι Γιατροί  Χωρίς Σύνορα έχουμε διαθέσει ιατρική ομάδα που μετακινείται με ένα μικρός σκάφος στα υπόλοιπα νησιά των Δωδεκανήσων που ανταποκρίνεται ανάλογα με τις αφίξεις και τις ιατρικές και ψυχολογικές ανάγκες που προκύπτουν, όπως έγινε στο πρόσφατο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, όπου πήγαμε αμέσως για να φροντίσουμε τους επιζήσαντες. Από το Μάρτιο έχουμε παράσχει ιατρική φροντίδα σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους στην Κω και 1.000 ανθρώπους στα υπόλοιπα νησιά με το σκάφος».

 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ