fbpx Έμπολα: Οι τελευταίες εξελίξεις στη μάχη κατά του ιού | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Έμπολα: Οι τελευταίες εξελίξεις στη μάχη κατά του ιού

Από το ξέσπασμα της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική που κηρύχθηκε επισήμως στις 22 Μαρτίου στη Γουινέα, έχουν χαθεί 4.959 ζωές. Το ξέσπασμα είναι το μεγαλύτερο που συνέβη ποτέ και πλήττει σήμερα τέσσερις χώρες στη Δυτική Αφρική: το Μάλι, τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρρα Λεόνε. Ένα άτομο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) λαμβάνει επί του παρόντος θεραπεία για Έμπολα και ένα έχει πεθάνει. Ένα άτομο στην Ισπανία και δύο άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν αναρρώσει. Έχει κηρυχτεί το τέλος του ξεσπάσματος του ιού στη Νιγηρία και τη Σενεγάλη.

© Martin Zinggl/MSF
Έμπολα: Οι τελευταίες εξελίξεις στη μάχη κατά του ιού

Μετά από ανακοινώσεις που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες, η διεθνής βοήθεια αναπτύσσεται αργά στις τρεις χώρες που επηρεάστηκαν κυρίως: τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τρέχουσες προσπάθειες για να αυξηθεί η ικανότητα απομόνωσης και φροντίδας των ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Έμπολα θα καλύψουν επαρκώς τις ανάγκες.

Στοιχεία Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Δυτική Αφρική εξακολουθούν να βλέπουν κρίσιμα κενά σε όλες τις πτυχές της ανταπόκρισης, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής περίθαλψης, της κατάρτισης του προσωπικού υγείας, του έλεγχου των λοιμώξεων, του εντοπισμού επαφών, της επιδημιολογικής επιτήρησης, των συστημάτων συναγερμού και παραπομπών, της εκπαίδευσης και κινητοποίησης της τοπικής κοινότητας.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανταποκρίνονται στο ξέσπασμα του ιού από τον Μάρτιο του 2014 και αυτή την στιγμή διαθέτουν συνολικά 3.340 άτομα προσωπικό που εργάζεται στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Σιέρρα Λεόνε και το Μάλι, θεραπεύοντας έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό ασθενών. Από τον Μάρτιο είκοσι τέσσερα μέλη του προσωπικού της οργάνωσης έχουν μολυνθεί με τον ιό Έμπολα, από τα οποία εννιά έχουν αναρρώσει. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των λοιμώξεων δεν συνέβη κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Είναι αναγκαία μια ευέλικτη ανταπόκριση:

Στη Μονρόβια και αλλού στη Λιβερία, επιδημιολογικές ενδείξεις από το κέντρο διαχείρισης δείχνουν μια μείωση στις περιπτώσεις προς το παρόν, σηματοδοτώντας μια νέα φάση που προϋποθέτει αναπροσανατολισμό της ανταπόκρισης από όλους τους φορείς . Κατά τη διάρκεια περιόδων όπου υπάρχει μείωση των περιπτώσεων μόλυνσης, οι φορείς πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να ενισχύσουν τα βασικά στοιχεία της ανταπόκρισης, π.χ. τον εντοπισμό επαφών, την επιδημιολογική επιτήρηση, την ευαισθητοποίηση, τη διαχείριση του νεκρών, κλπ.

Η επιδημία αυτή είναι απρόβλεπτη:

Αυτή τη στιγμή πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά στη μεγαλύτερη επιδημία του ιού Έμπολα που έχει καταγραφεί ποτέ. Είναι απρόβλεπτη, εξελίσσεται συνεχώς και απαιτεί μια ισχυρή ανταπόκριση. Η τάση, αυτή τη φορά, είναι δύσκολο να εξηγηθεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ παρατηρείται  μια ανάπαυλα σε μια περιοχή, οι αριθμοί αυξάνονται ξανά κατακόρυφα αργότερα.  Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι η επιδημία δεν έχει ακόμη τελειώσει και ότι εξακολουθεί να χρειάζεται περισσότερη βοήθεια.

Η κατασκευή δομών δεν επαρκεί:

Δεν αρκεί οι χώρες που χρηματοδοτούν την ανταπόκριση να κατασκευάσουν μόνο τις δομές που απαιτούνται. Χρειάζεται, επίσης, μια ισχυρή αλυσίδα διοίκησης και εκπαιδευμένο ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό για την ασφαλή και αποτελεσματική φροντίδα για τους ασθενείς. Η εκπαίδευση πρέπει να παρέχεται από άλλους φορείς - όπως άλλες οργανώσεις και οι ομάδες στρατιωτών που έχουν εκπαιδεύσει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα - και να διευρυνθεί ώστε να διευκολύνει την συμμετοχή περισσότερων ανθρώπων.

Οι θεραπείες και τα εμβόλια για τον Έμπολα πρέπει να επισπευθούν:

Xρειάζεται επειγόντως μία ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για τον  Έμπολα και πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν δοκιμές για τις πιο υποσχόμενες υποψήφιες θεραπείες. Επίσης, πρέπει να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο για τον  Έμπολα και να γίνει εύκολα προσβάσιμο σε όσους το χρειάζονται περισσότερο. Παράλληλα με την κλιμάκωση της ανταπόκρισης, χρειάζεται τεράστια προσπάθεια για να αναπτυχθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο που θα είναι ευρέως διαθέσιμο, καθώς θα ήταν ένα επιπλέον εργαλείο για τον περιορισμό της μετάδοσης. Όσα εμβόλια υπάρχουν ήδη, πρέπει να  μπουν στη φάση δοκιμών σε ανθρώπους, να αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και να παραχθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε αρκετά μεγάλες ποσότητες. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, οι οποίοι είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων, θα πρέπει να είναι μεταξύ των πρώτων που λαμβάνουν αυτές τις δοκιμαστικές θεραπείες και τα εμβόλια.

Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα:

Οι άνθρωποι υποφέρουν και πεθαίνουν από ασθένειες όπως η ελονοσία και η διάρροια καθώς τα κέντρα υγείας κλείνουν, νοσηλευτές αρρωσταίνουν ή αναγκάζονται να σταματήσουν την εργασία τους, και οι άνθρωποι αποφεύγουν να αναζητούν φροντίδα από το φόβο μόλυνσης. Περισσότερα πρέπει να γίνουν για να ενισχυθούν τα εύθραυστα συστήματα υγείας στην Δυτική Αφρική και να σταματήσουν οι άνθρωποι να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν από αποτρέψιμες και ιάσιμες ασθένειες.

___________________________________________________________

Επείγουσα έκκληση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για οικονομική βοήθεια

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αγωνίζονται καθημερινά για να σώσουν ζωές και να θέσουν την επιδημία Έμπολα υπό έλεγχο. Για το λόγο αυτό απευθύνουν επείγουσα έκκληση για οικονομική βοήθεια μέσω μίας δωρεά στον ειδικό λογαριασμό της ALPHA BANK: 260002002001556 ή στο support.msf.gr/ebola

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν την παρέμβαση για τον Έμπολα στη Δυτική Αφρική τον Μάρτιο 2014 και αυτή την στιγμή έχουν προγράμματα στη Γουινέα, τη Λιβερία, το Μάλι και τη Σιέρα Λεόνε. Διαθέτουν 263 άτομα διεθνούς προσωπικού και 3.077 άτομα τοπικού προσωπικού. Η οργάνωση λειτουργεί 6 θεραπευτικά κέντρα στη Δυτική Αφρική με 600 κλίνες σε απομόνωση και δύο κέντρα προσωρινής διαμονής. Από το ξέσπασμα της επιδημίας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν στείλει περισσότερα από 700 άτομα προσωπικού στην περιοχή και έχουν δεχθεί περισσότερους από 5.600 ασθενείς, εκ των οποίων 3.500 αποδείχθηκαν  θετικοί στον ιό Έμπολα και 1.400 κατάφεραν να επιζήσουν.

Περισσότεροι από 1.107 τόνοι εφοδίων έχουν σταλεί στις πληγείσες χώρες από τον Μάρτιο.

Ο προσωρινός προϋπολογισμός του 2014 για την ανταπόκριση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Δυτική Αφρική είναι € 51.000.000. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα συνεχίσουν την επιχειρησιακή ανταπόκρισή τους το 2015.