fbpx Ένα απόγευμα στο Γενικό Νοσοκομείο | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Ένα απόγευμα στο Γενικό Νοσοκομείο

Εδώ και μια εβδομάδα, νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες νεαρών Χριστιανών και Μουσουλμάνων προκάλεσαν αύξηση των θυμάτων στην πρωτεύουσα της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας. Πολλά από αυτά νοσηλεύθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières /MSF) υποστηρίζουν την υπηρεσία επείγουσας χειρουργικής.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιθάλπουν θύματα από νέα έκρηξη βίας στην πρωτεύουσα της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας, Μπανγκουί
Για 20 χρόνια το νοσοκομείο δεν λειτουργούσε. Οι MSF ανέλαβαν όλες τις υπηρεσίες σ’ αυτή την πτέρυγα του νοσοκομείου.

16:00 Τετάρτη 28 Μαίου, Γενικό Νοσοκομείο του Μπανγκουί.

«Στο PK5 γίνονται μάχες»
Τα νέα διαδίδονται αμέσως στην πτέρυγα επειγόντων. Λίγα λεπτά αργότερα, ένας τραυματίας μεταφέρεται σε μοτοσυκλέτα, με τη βοήθεια δυο φίλων του. Έχει πληγωθεί στο μάγουλο. Λίγο έπειτα,  άλλο ένα άτομο φτάνει στην είσοδο με τραύμα από πυροβολισμό. Γίνεται αμέσως εισαγωγή και ο γιατρός στα επείγοντα του παρέχει τις πρώτες βοήθειες. Τριάντα λεπτά αργότερα, φτάνει και τρίτο άτομο, που τραυματίστηκε από έκρηξη χειροβομβίδας. Αρχίζει έντονο πηγαινέλα, ο θάλαμος ετοιμάζεται, οι χειρούργοι και οι αναισθησιολόγοι συνεννοούνται.

Οι ΜSF εργάζονται σ’ αυτό το νοσοκομείο από τα τέλη Φεβρουαρίου περιθάλποντας τραυματίες. Πρόκειται για ένα κτίριο τριών ορόφων, με θαλάμους πάντα πλήρεις. Αυτή τη στιγμή, το ποσοστό πληρότητας είναι σχεδόν 90 τοις εκατό, τα άδεια κρεβάτια σπανίζουν. «Για 20 χρόνια το νοσοκομείο δεν λειτουργούσε. Οι MSF ανέλαβαν όλες τις υπηρεσίες σ’ αυτή την πτέρυγα του νοσοκομείου», εξηγεί ο Πασκάλ Μουχιτίρα, συντονιστής προγράμματος των MSF στο νοσοκομείο. «Τώρα διαθέτουμε 104 κλίνες νοσηλείας και τέσσερις εντατικής. Αλλά όταν επικρατεί συνωστισμός, χρειάζονται κι άλλα κρεβάτια».

Σε κάποιες περιοχές, τα επίπεδα βίας παραμένουν πολύ ψηλά. «Το Φεβρουάριο, το 80 τοις εκατό των τραυμάτων που περιθάλψαμε ήταν από πυροβολισμό. Έκτοτε, το ποσοστό αυτό μειώθηκε. Αρχίσαμε να περιθάλπουμε  περισσότερα τροχαία, σημάδι ότι η ζωή ξαναγυρίζει στο φυσιολογικό σε κάποιες γειτονιές της πρωτεύουσας. Αλλά τις περασμένες μέρες νέες συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε ομάδες νεαρών Χριστιανών και Μουσουλμάνων στις γειτονιές ΡΚ5 και Μπόινγκ. Μια μέρα, Κυριακή, παραλάβαμε 16 τραυματίες και την επομένη 4», λέει ο Πασκάλ Μουχιτίρα.

Στον πρώτο όροφο, ανοίγει η πόρτα του χειρουργικού θαλάμου: ένας χειρουργός, ένας αναισθησιολόγος, ένας νοσηλευτής εργάζονται πυρετωδώς. Στο χειρουργικό κρεβάτι, ένας νεαρός 30 ετών, με ακρωτηριασμένο πόδι. «Πρόκειται για ασθενή που τραυματίστηκε από πυροβολισμό και είχε αιμορραγία στο μηρό. Καθώς ζούσε έξω από το Μπανγκουί, του εφάρμοσαν αιμοστατικό επίδεσμο. Έφτασε μετά από επτά ώρες. Σε όλο αυτό το διάστημα, η κυκλοφορία είχε διακοπεί σε τμήμα του ποδιού. Ανοίξαμε το μηρό του για να περιθάλψουμε το τραύμα και να σταματήσουμε την αιμορραγία. Αλλά μετεγχειρητικώς το πόδι του ανέπτυξε γάγγραινα εξαιτίας του αιμοστατικού επιδέσμου. Ήταν απαραίτητο να ακρωτηριάσουμε το κάτω άκρο στην αρχή, κι έπειτα από λίγες μέρες να προχωρήσουμε έως το ύψος του μηρού», λέει ο Ζοέλ Μποστ, χειρουργός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Ο επόμενος ασθενής λέγεται Κασιμίρ. Είναι 68 ετών και έχει σοβαρά εγκαύματα στο θώρακα και το πρόσωπο. «Ήταν απόγευμα Κυριακής, Ημέρα της Μητέρας, 25 Μαΐου, στις 23.20»,  λέει ο Ζυλ Στεφάν, ο γιος του, καθισμένος σε ένα σκαλί του νοσοκομείου, με την κάρτα επισκέπτη των MSF στο χέρι του. «Με ξύπνησε ένας δυνατός ήχος… Χειροβομβίδα! Έτρεξα στο σπίτι του πατέρα μου, που είχε πιάσει ήδη φωτιά. Έριξα κάτω την πόρτα. Όταν άνοιξε, τον είδα να φλέγεται. Μόλις που πρόλαβε να πει, «τρέχα βρες τη μαμά σου», πριν καταρρεύσει».  Ο πατέρας και η μητέρα του νοσηλεύθηκαν αμέσως με σοβαρά εγκαύματα. «Δεν απέμεινε τίποτα από το σπίτι μας», λέει. Ανοίγει το κινητό του και δείχνει μια φωτογραφία με ένα σωρό από καρβουνιασμένες μαύρες πέτρες.
Εκείνη τη στιγμή εισέρχεται στο θάλαμο άλλο ένα μέλος του προσωπικού κι εξετάζει προσεκτικά τα εγκαύματα του Κασιμίρ. Ονομάζεται Ζυλί Βαν Χούλσε και είναι φυσικοθεραπεύτρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Η φυσιοθεραπεία για την περίθαλψη εγκαυμάτων είναι πολύ ιδιαίτερη. Για την περίπτωση του Κασιμίρ, για παράδειγμα, τα σοβαρά εγκαύματα βρίσκονται στην εσωτερική πλευρά του χεριού. Πρέπει λοιπόν να προσέξουμε να μην αφήσουμε το χέρι λυγισμένο, αλλιώς το δέρμα θα κάνει ουλή σ’ αυτή τη θέση και δεν θα μπορεί πια να χρησιμοποιεί το χέρι του», λέει.


17:00 Πίσω στην μονάδα εντατικής θεραπείας
Οι τεχνικοί των MSF τοποθετούν στρώματα στο λόμπι του νοσοκομείου κι ετοιμάζονται για νέο κύμα εισαγωγών. Τα νέα επιβεβαιώνονται: μια επίθεση σημειώθηκε μόλις στην Εκκλησία της περιοχής Φατίμα. Κανείς δεν γνωρίζει πόσοι είναι οι νεκροί και οι τραυματίες. Λίγες ώρες μετά, καταφτάνουν εννιά νέα θύματα των συγκρούσεων.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Από τα τέλη Φεβρουαρίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στο Γενικό Νοσοκομείο, στο τμήμα επείγουσας χειρουργικής με ομάδα 20 ατόμων διεθνούς και 250 ντόπιου προσωπικού. Τον Απρίλιο, περίπου 421 χειρουργικές επεμβάσεις διενεργήθηκαν, και 150 ασθενείς έλαβαν περίθαλψη για τραύματα που οφείλονται στη βία. Στην υπόλοιπη χώρα, εργάζονται περισσότερα από 300 άτομα διεθνούς και 2000 άτομα ντόπιου προσωπικού της οργάνωσης. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν προγράμματα σε περίπου 15 πόλεις στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, και παρέχουν περίθαλψη σε πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στο Τσαντ, το Καμερούν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.