fbpx Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Επιτυχίες και προκλήσεις στην αντιμετώπιση της επιδημίας Έμπολα στη Γουινέα | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Επιτυχίες και προκλήσεις στην αντιμετώπιση της επιδημίας Έμπολα στη Γουινέα

Κόνακρι, 7 Απριλίου 2014 - Ένας ικανοποιητικός αριθμός ασθενών έχουν πάρει ήδη εξιτήριο από τα κέντρα θεραπείας κατά του Έμπολα στη Γουινέα, αφότου βγήκαν νικητές από τη μάχη με τον ιό, αναφέρει η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières / MSF).

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Επιτυχίες και προκλήσεις στην αντιμετώπιση της επιδημίας Έμπολα στη Γουινέα

Την ίδια στιγμή, οι ομάδες επείγουσας παρέμβασης των MSF αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην προσπάθεια αντιμετώπισης της επιδημίας, με το έργο τους να έχει ανασταλεί -προς το παρόν- σ’ ένα από τα τρία κέντρα θεραπείας κατά του ιού.
Ο Έμπολα συνδέεται με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία για τον ιό. Ωστόσο, οι πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών αυξάνονται εάν λάβουν την κατάλληλη φροντίδα που περιλαμβάνει την καλή ενυδάτωση του οργανισμού και τη λήψη θεραπείας για δευτερογενείς λοιμώξεις.
«Όταν ο πρώτος ασθενής βγήκε από το κέντρο θεραπείας, ήμουν τόσο χαρούμενη και όλη η ομάδα μας πανηγύριζε» λέει η Μαρί-Κλαιρ Λαμά, γιατρός από τη Γουινέα που εργάζεται στο κέντρο θεραπείας κατά του Έμπολα των MSF στο νοσοκομείο Ντόνκα, στην πρωτεύουσα Κόνακρι.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν την προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας να ανακόψει την εξάπλωση της επιδημίας, η οποία μετράει ήδη 151 ύποπτα κρούσματα και 95 θανάτους μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους επίσημους φορείς υγείας της Γουινέας.


Οι δραστηριότητες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ανεστάλησαν στη Μακέντα
Στη Μακέντα, στη νοτιοανατολική Γουινέα, οι δραστηριότητες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν ανασταλεί μετά από ένα περιστατικό, όπου κάτοικοι της πέταξαν πέτρες σε κτίρια και οχήματα, υπό την εσφαλμένη εντύπωση ότι η ασθένεια μεταφέρθηκε στη χώρα από τους MSF. Κανένας από την ομάδα των MSF δεν τραυματίστηκε.
Οι δύο ασθενείς  με τον ιό του Έμπολα που βρίσκονταν στο κέντρο θεραπείας της Μακέντα παραμένουν εκεί υπό την φροντίδα γιατρού του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος εκπαιδεύτηκε στη φροντίδα των θυμάτων του Έμπολα από την ομάδα των MSF κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ημερών.
«Φυσικά καταλαβαίνουμε ότι ο ντόπιος πληθυσμός ανησυχεί», λέει ο συντονιστής έκτακτης ανάγκης των MSF, Χένρυ Γκρέυ. «Έχουμε δει παρόμοιες αντιδράσεις σε άλλες χώρες στο παρελθόν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε ότι οι τοπικοί πληθυσμοί έχουν κατανοήσει επαρκώς την ασθένεια και τους συναφείς κινδύνους. Στη Μακέντα, είχαμε ομάδες ευαισθητοποίησης των ασθενών, αλλά είναι πολύ δύσκολο να προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες στη δική τους γλώσσα για τον ιό και την ίδια στιγμή να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σταματήσει η εξάπλωση του».
Οι διαπραγματεύσεις με τις τοπικές αρχές είναι σε εξέλιξη και οι MSF σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν εκ νέου στη Μακέντα το συντομότερο δυνατό.
Οι δραστηριότητες των MSF συνεχίζουν στο Γκεγκεντού, μία άλλη πόλη στη νοτιοανατολική Γουινέα, όπου έχουν δημιουργήσει μια μονάδα απομόνωσης. Στο Κόνακρι, το κέντρο θεραπείας κατά του Έμπολα που έχει στηθεί από τους MSF, έχει αυξήσει τις κλίνες του από 10 σε 30, τόσο για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου όσο και για τους ασθενείς χαμηλού κινδύνου.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε οκτώ ασθενείς στην εγκατάσταση στο Κόνακρι και θέλουμε να αυξήσουμε την χωρητικότητα για να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει χώρος, σε περίπτωση που χρειαστεί», λέει ο Χένρυ Γκρέυ.
Στo Κόνακρι και αλλού, οι MSF και άλλες οργανώσεις υγείας στέλνουμε ομάδες στην κοινότητα για να εντοπίσουμε επαφές με τους ασθενείς με τον ιό του Έμπολα και να προσπαθήσουμε να παρακολουθήσουμε την εξάπλωση της νόσου.
Οι MSF εργάζονται επίσης με τις τοπικές κοινότητες για να εξασφαλιστεί ότι οι ασθενείς που νίκησαν τον ιό και πήραν εξιτήριο μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους με ασφάλεια και ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται πώς δεν είναι πια φορείς του ιού.
«Γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί το στίγμα στους ασθενείς που έχουν αναρρώσει» αναφέρει η υπεύθυνη πρόληψης υγείας των MSF, Έλλα Γουάτσον Στράικερ. «Έχουμε εξηγήσει στις οικογένειες και τους γείτονες ότι ο ασθενής είναι πια θεραπευμένος και δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο για τους γύρω του - μπορούν να τον φιλήσουν, να τον αγγίξουν και να τον αγκαλιάσουν χωρίς να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης».
Οι MSF διαθέτουν περίπου 60 άτομα διεθνές προσωπικό που εργάζεται στη Γουινέα και έχουν στείλει αεροπορικώς περισσότερους από 40 τόνους προμηθειών για την αντιμετώπιση της επιδημίας.


Υποστήριξη στη Λιβερία
Μετά τις περιπτώσεις  Έμπολα που αναφέρθηκαν στη γειτονική Λιβερία, οι MSF έστειλαν έναν εμπειρογνώμονα για να παρέχει εκπαίδευση και να βελτιώσει τη μικρή μονάδα απομόνωσης που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Υγείας της Λιβερίας. Στις 6 Απριλίου, οι MSF έστειλαν αεροπορικώς ιατρικές προμήθειες και υλικά απομόνωσης από τις Βρυξέλλες στην πρωτεύουσα Μονρόβια, ενώ μια ομάδα των MSF βρέθηκε στη χώρα στις 7 Απριλίου για την παροχή περαιτέρω στήριξης.