fbpx Γουινέα: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενισχύουν τη δράση τους για τον ιό Έμπολα | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Γουινέα: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενισχύουν τη δράση τους για τον ιό Έμπολα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν ξεκινήσει επείγουσα παρέμβαση και συνεχίζουν να ενισχύουν τις ομάδες τους για την αντιμετώπιση του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα στη Γουινέα. Μέχρι σήμερα οι υγειονομικές αρχές της χώρας έχουν αναφέρει 134 ύποπτα περιστατικά και 84 θανάτους.

Γουινέα: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενισχύουν τη δράση τους για τον ιό Έμπολα
Οι προσπάθειες μας στοχεύουν στον περιορισμό της επιδημίας, κάτι που γίνεται εφικτό με τον εντοπισμό των αρρώστων και την απομόνωση τους από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

52 άτομα διεθνές προσωπικό εργάζονται παράλληλα με το ντόπιο προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/ MSF) και σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας της Γουινέας.  Δραστηριοποιούνται στο Κόνακρι, καθώς και στις επαρχιακές πόλεις του Γκεκέντου (Guekedou) και Μακέντα (Macenta) στα ανατολικά της χώρας.
Αυτή τη στιγμή 19 ασθενείς βρίσκονται σε απομόνωση και λαμβάνουν περίθαλψη στις μονάδες απομόνωσης των MSF σε αυτά τα μέρη. Στους εργαζομένους στο πεδίο συμπεριλαμβάνονται  γιατροί, νοσηλευτές, επιδημιολόγοι, ειδικοί εξυγίανσης νερού όπως και υποστηρικτές υγείας και ψυχολόγοι.
«Οι προσπάθειες μας στοχεύουν στον περιορισμό της επιδημίας, κάτι που γίνεται εφικτό με τον εντοπισμό των αρρώστων και την απομόνωση τους από τον υπόλοιπο πληθυσμό,» αναφέρει η Anya Wolz, συντονίστρια της επείγουσας παρέμβασης στο Κόνακρι. «Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για αυτήν την ασθένεια, μπορούμε να μειώσουμε την υψηλή θνησιμότητα της με την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Αυτό περιλαμβάνει χορήγηση ορού σε ασθενείς οι οποίοι έχουν αφυδατωθεί από διάρροια και επιβεβαίωση πως δεν υπάρχει και κάποια άλλη ασθένεια, όπως ελονοσία ή κάποια βακτηριακή λοίμωξη όπως ο τύφος.
Ενώ το ποσοστό θνησιμότητας από το στέλεχος Zaire του ιού Έμπολα μπορεί να αγγίξει το 90%(σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ) αυτό ποικίλει ανάλογα με την εξέλιξη κάθε ξεσπάσματος.
«Οι  προηγούμενες εμπειρίες μας έμαθαν να δίνουμε 10 με 15% περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης στους ασθενείς που έχουν καλή ιατρική υποστήριξη. Αν όμως μείνουν σπίτι, το ποσοστό θνησιμότητας φτάνει σε γενικές γραμμές το 90%», επισημαίνει  ο Michel Van Herp, επιδημιολόγος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην ανατολική Γουινέα.
Στην πρωτεύουσα Κόνακρι, οι MSF έχουν στήσει μονάδα απομόνωσης μέσα στο νοσοκομείο Donka. Έχει χωρητικότητα 20 κλινών, και σ’ αυτή νοσηλεύονται 8 ασθενείς. Οι MSF έχουν  επίσης  οργανώσει για το προσωπικό του νοσοκομείου  ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο για την ασθένεια Έμπολα, που εκπαιδεύει για  τα συμπτώματα, τα μέτρα υγιεινής που πρέπει να ληφθούν και τον αποτελεσματικό τρόπο διαλογής των ασθενών. Άλλο ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο θα οργανωθεί εν ευθέτω χρόνω από εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού για τη βελτίωση της διαχείρισης των σωρών θυμάτων της νόσου και την απολύμανση των σπιτιών που έχουν μολυνθεί. Η ομάδα των MSF τώρα σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία κινητές κλινικές για να διερευνήσει πιθανά άλλα κρούσματα στην πόλη.

 


Στο  Γκεκέντου και στη Μακέντα, συνολικά 11 ασθενείς αυτή τη στιγμή περιθάλπονται στις μονάδες απομόνωσης των MSF. Εκτός από την απομόνωση και τη νοσηλεία, άλλη επιπλέον σημαντική δραστηριότητα είναι η διερεύνηση πιθανών νέων κρουσμάτων.   Οι MSF μεταφέρονται σε χωριά για να αναφέρουν ύποπτα κρούσματα στις μονάδες απομόνωσης και να απολυμάνουν τα σπίτια τους. Άλλη σημαντική δραστηριότητα είναι επίσης η παρακολούθηση των ανθρώπων που ήρθαν σε επαφή με τους ασθενείς.
Κάτι επίσης σημαντικό είναι η ενημέρωση στις κοινότητες σχετικά με την ασθένεια, τρόπους να προστατευτούν και να εμποδίσουν την μετάδοση της. Αυτό περιλαμβάνει προωθητικά μηνύματα υγείας όσον αφορά την σημαντικότητα της υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών, μια συνήθεια που  μπορεί να μειώσει σημαντικά τη μετάδοση. Οι ομάδες των MSF εξασφαλίζουν επίσης την ασφαλή διαχείριση των σωρών θυμάτων του ιού,  έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην μολύνονται όταν αγγίζουν ή πλένουν το σώμα νεκρού ασθενούς του Έμπολα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επίσης παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη στις οικογένειες των θυμάτων καθώς και ντόπιο ιατρικό προσωπικό.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο εργαστήρια στη χώρα – ένα στο Κόνακρι από το Ινστιτούτο Παστέρ (Ντακάρ, Σενεγάλη) και άλλο ένα στο Γκεκέντου από το Ινστιτούτο Τροπικών Ασθενειών Bernhard-Nocht (Αμβούργο, Γερμανία)- τα οποία παρέχουν  γρήγορο τεστ διάγνωσης για ύποπτες περιπτώσεις.
«Έχουμε κινητοποιήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους αλλά η ανταπόκριση πρέπει να κλιμακωθεί κι άλλο για να καταπολεμηθεί η επιδημία αποτελεσματικά», προσθέτει η Anja Wolz. "Είναι σημαντικό να κινητοποιηθούν και άλλοι παράγοντες."
Δύο περιπτώσεις έχουν επιβεβαιωθεί στη γειτονική Λιβερία. Οι MSF παρακολουθούν την κατάσταση από κοντά και ετοιμάζονται να στείλουν ιατρικές ομάδες και υλικά απομόνωσης για να υποστηρίξουν τις αρχές υγείας της Λιβερίας σύμφωνα με την εξέλιξη της κατάστασης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στη Γουινέα από το 2001, λειτουργώντας προγράμματα για περίθαλψη ασθενών με HIV/AIDS στο Conakry και ελονοσία στο Guéckédou. Eπίσης,  ανταποκρίνονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, στις  οποίες τα τελευταία χρόνια συμπεριλαμβάνονται επιδημίες χολέρας και  μηνιγγίτιδας.