fbpx Μιανμάρ: Συνέντευξη με τον Σουχέιλ Ρέις, επικεφαλής αποστολής στη Γιανγκόν | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Μιανμάρ: Συνέντευξη με τον Σουχέιλ Ρέις, επικεφαλής αποστολής στη Γιανγκόν

MSFΣυνέντευξη - Τι είδους βοήθεια έχετε καταφέρει να παράσχετε μέχρι στιγμής;
Τη Δευτέρα διανείμαμε είδη πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα πλαστικά καλύμματα για τη δημιουργία καταλυμάτων σε αρκετές χιλιάδες ανθρώπους. Εχθές και σήμερα, καταφέραμε να διανείμουμε μίας εβδομάδας τρόφιμα σε 2.000 ανθρώπους στην περιοχή Τουάντεϋ, δύο ώρες μακριά από τη Γιανγκόν, καθώς επίσης και πετρέλαιο σε σχολεία και μοναστήρια που έχουν πηγάδια για την άντληση νερού.

Διανείμαμε επίσης τρόφιμα σε 350 ανθρώπους που έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε ένα μοναστήρι. Οι ανάγκες είναι τόσο μεγάλες που προσπαθούμε να συνδυάσουμε ταυτόχρονα τις δραστηριότητες αξιολόγησης της κατάστασης και της παροχής βοήθειας. Όταν οι ομάδες μας πήγαν να αξιολογήσουν την κατάσταση στο Τουάντεϋ, πήραν μαζί τους και κάποια είδη πρώτης ανάγκης μαζί με έναν τόνο τροφίμων.

Αύριο θα στείλουμε μία ομάδα αποτελούμενη από έναν γιατρό, δύο τεχνικούς και έναν διερμηνέα προς τα νότια της χώρας, στην περιοχή του Μπανγκαλέυ, εφτά ώρες μακριά από εδώ. Αυτή η παράκτια περιοχή έχει πληγεί σοβαρά από τον κυκλώνα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της διερευνητικής αποστολής, φορτηγά με βασικά είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα θα είναι έτοιμα για να τους ακολουθήσουν.

Τι βλέπουν οι ομάδες σας στις πληγείσες περιοχές;

Οι άνθρωποι είναι συντετριμμένοι. Ένας άντρας, ένας ναυτικός, μας είπε ότι το χωριό του έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Μας είπε ότι δεν είχε καθόλου νέα για τους 4.000 κατοίκους του γειτονικού χωριού, το οποίο μέχρι και σήμερα είναι πλημμυρισμένο με νερό. Οι άνθρωποι μάς λένε ότι τη νύχτα που χτύπησε ο κυκλώνας την πέρασαν γαντζωμένοι πάνω σε δέντρα, ενώ έβλεπαν τα χωριά τους να καταστρέφονται.

Οι κάτοικοι λένε ότι η Μιανμάρ δεν έχει ξαναδεί τέτοια καταστροφή. Έχουν χάσει τα πάντα και έχουν πολύ λίγες ελπίδες να λάβουν βοήθεια. Στις περιοχές Τουάντεϋ και Ντάλλα, το 80% των χωριών έχει καταστραφεί. Κάποια χωριά βρίσκονται ακόμα κάτω από το νερό, χωρίς δυνατότητα πρόσβασης. Όλες οι κατασκευές από μπαμπού καταστράφηκαν από τον αέρα. Τα περισσότερα σπίτια στα χωριά αυτά είναι φτιαγμένα από μπαμπού. Το ένα τρίτο της πόλης του Τουάντεϋ έχει καταστραφεί.

Έχει αποδειχτεί αδύνατο να φτάσει κανείς στις περιοχές που είναι ακόμα πλημμυρισμένες. Η μόνη δυνατότητα πρόσβασης είναι με βάρκες, ωστόσο όλες οι βάρκες της περιοχής έχουν καταστραφεί. Ψάχνουμε στη Γιανγκόν να αγοράσουμε βάρκες για να τις στείλουμε εκεί.

Στη Γιανγκόν, οι ομάδες μας αξιολόγησαν την κατάσταση σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής Οκαλάπα, που αριθμεί 4.000 κατοίκους. Δεν υπάρχει καθόλου πρόσβαση σε καθαρό νερό, καθώς όλα τα πηγάδια έχουν πλημμυρίσει ή λόγω της έλλειψης καυσίμων για την άντληση του νερού από τα πηγάδια. Οπότε οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να πίνουν το νερό από τα ποτάμια. Για να ανταποκριθούμε σε αυτό το πρόβλημα έχουμε αρχίσει τη λειτουργία ενός προγράμματος διανομής καθαρού νερού.

Ποιες είναι οι κύριες προτεραιότητες;
Τα τρόφιμα, η στέγη και η πρόσβαση σε καθαρό νερό αποτελούν προτεραιότητες για τους ντόπιους. Ο πληθυσμός που έχει πληγεί από τον κυκλώνα ήταν ήδη ευάλωτος. Τώρα ζουν κάτω από ακόμα πιο άθλιες συνθήκες χωρίς τρόφιμα και καθαρό νερό και συχνά αναγκάζονται να κοιμούνται έξω στην ύπαιθρο. Εκτός αυτού, η ελονοσία και ο δάγγειος πυρετός είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες ασθένειες στην περιοχή. Για αυτό το λόγο, μέσα στις επόμενες μέρες σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε διανομή κουνουπιέρων.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στην προσπάθειά σας να παρέχετε βοήθεια;
Δεν έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα ή περιορισμούς στην πραγματοποίηση των διερευνητικών αποστολών ή στις πρώτες διανομές βοήθειας. Συνεχίζουμε να παρέχουμε βοήθεια στους ντόπιους και να αξιολογούμε τις ανάγκες τους. Ωστόσο σήμερα είναι προφανές ότι με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτουμε, και σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε υλικό, δεν έχουμε τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε επαρκώς στις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Ύστερα από την έκκληση της κυβέρνησης για διεθνή βοήθεια, είναι απαραίτητο να εκδοθούν άμεσα βίζες και να επιτραπεί η είσοδος σε φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι ομάδες των ΓΧΣ βρίσκονται σε αναμονή εδώ και 48 ώρες, περιμένοντας να έρθουν να μας βοηθήσουν στο Δέλτα.