fbpx Παλαιστίνη: Παροχή άμεσης ιατρικής περίθαλψης στους κατοίκους της περιοχής | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Παλαιστίνη: Παροχή άμεσης ιατρικής περίθαλψης στους κατοίκους της περιοχής

© MSFΣυνέντευξη - της Συλβάνα Μπρούσκι, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας επείγουσας παρέμβασης των ΓΧΣ στη Χεβρώνα
Πώς αποφασίστηκε η επείγουσα παρέμβαση στη Χεβρώνα?
Το 69% της χρηματοδότησης που λαμβάνουν τα Παλαιστινιακά Εδάφη προέρχεται από διεθνείς φορείς. Όταν η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2006, έγιναν περικοπές στην παρεχόμενη βοήθεια από τους διεθνείς οργανισμούς κι αυτό οδήγησε τις δημόσιες υπηρεσίες και το σύστημα υγείας σε διάλυση.

Οι μισθοδοσίες είχαν παγώσει και κοινωνικά η κατάσταση επιδεινώθηκε. Τον Ιούνιο, άρχισαν να μας επισκέπτονται ασθενείς που ζητούσαν φάρμακα καθώς είχαν αρχίσει να εξαντλούνται τα αποθέματα στην περιοχή. Δεχόμασταν κάθε μέρα περίπου 80 ασθενείς. Αποφασίσαμε να παρέμβουμε με δύο τρόπους. Από τη μια, προσδιορίσαμε επτά βασικές χρόνιες παθήσεις και διανείμαμε φάρμακα για την αντιμετώπισή τους. Από την άλλη, δωρίσαμε φάρμακα στο δημόσιο νοσοκομείο της Χεβρώνας για νοσοκομειακή χρήση. Η απόφασή μας αυτή βασίστηκε στην υπόθεση ότι η εξάντληση αποθεμάτων είχε άμεση σχέση με το διεθνές εμπάργκο.

Γιατί ξεκινήσατε τη λειτουργία δύο Κέντρων Υγείας;
Τον Αύγουστο το Υπουργείο Υγείας κήρυξε απεργία και οι υπηρεσίες υγείας σταδιακά διακόπηκαν. Από το Νοέμβριο, εκτός από τις μηνιαίες δωρεές στο νοσοκομείο, οι ΓΧΣ ξεκινήσαμε ταυτόχρονα τη λειτουργία δύο νέων Κέντρων Υγείας: ενός στη Χεβρώνα και ενός στη Γιάττα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της απεργίας και να παρέχουμε στον πληθυσμό ιατρική περίθαλψη. Κάθε μέρα δεχόμασταν περίπου 200 με 300 ασθενείς.

Ήταν μία επείγουσα παρέμβαση για την παροχή ιατρικής βοήθειας σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση. Ήταν η πρώτη φορά που ανταποκριθήκαμε παρέχοντας άμεση ιατρική περίθαλψη στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Η κατάσταση που βρήκαμε όταν φτάσαμε δεν ήταν τόσο τραγική όσο πιστεύαμε αλλά, σε κάθε περίπτωση που χρειάστηκε η παρέμβασή μας, ήμασταν εκεί. Η παρέμβασή μας είχε θετικά αποτελέσματα.

Ποιες ήταν οι παθήσεις που εντοπίσατε στον πληθυσμό;

Κυρίως χρόνιες παθήσεις. Είχαμε ένα ιδιωτικό σύστημα παραπομπής για τα έκτακτα περιστατικά και τα εργαστήρια. Οι δομές υγείας συνήθως λειτουργούν και οι εργαζόμενοι στην υγεία είναι καταρτισμένοι, ωστόσο οι άνθρωποι τείνουν να προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα, γιατί δεν εμπιστεύονται το δημόσιο σύστημα υγείας.

Πότε ολοκληρώθηκε αυτή η παρέμβαση;
Στις 10 Δεκεμβρίου, μετά από 6 μήνες χωρίς μισθοδοσία, η κυβέρνηση άρχισε πάλι να πληρώνει τους μισθούς και έτσι η απεργία σταμάτησε. Οι ΓΧΣ έκλεισαν τα δύο Κέντρα Υγείας: στα τέλη Δεκεμβρίου έκλεισε η κλινική στη Γιάττα και στα μέσα Ιανουαρίου αυτή στη Χεβρώνα.

Πώς είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή;

Οι μισθοδοσίες των εργαζομένων στην υγεία έχουν διακοπεί ξανά και στις 17 Φεβρουαρίου κηρύχθηκε πάλι απεργία. Αυτή τη φορά η απεργία είναι πιο μικρής έκτασης• δεν είναι τόσο επιθετική όσο η προηγούμενη, παρόλο που οι εγκαταστάσεις υγείας δεν έχουν λάβει καθόλου φάρμακα. Για να ελέγχουμε την κατάσταση, έχουμε έναν Παλαιστίνιο φαρμακοποιό που δουλεύει στο γραφείο μας και δέχεται περίπου 15 ασθενείς τη μέρα. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο αριθμός των ασθενών έχει αυξηθεί.

Ποια είναι η άποψη των κατοίκων της περιοχής για την έλλειψη φαρμάκων;
Οι ντόπιοι μάς λένε πως, σε ότι αφορά τη διαθεσιμότητα και τα αποθέματα των φαρμάκων, η κατάσταση είναι χρόνια και σχετίζεται με οργανωτικά και διαχειριστικά προβλήματα που εκτείνονται και πέρα από την παρούσα πολιτική κατάσταση.

Τι θα επισημαίνατε από τη δουλειά σας εδώ;
Η δουλειά με τους ντόπιους υπήρξε μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Είναι πραγματικά πολύ πρόθυμοι κι έχουν δείξει μεγάλη ευελιξία, προσπαθώντας να καταλάβουν και να προσαρμοστούν στις διαφορετικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουν.

Πρόσθετες πληροφορίες:
Οι ΓΧΣ παρεμβαίνουν στα Παλαιστινιακά Εδάφη από το 1989 ανταποκρινόμενοι στις ιατρικές ανάγκες που έχουν προκαλέσει οι συγκρούσεις. Από το 2000, η οργάνωση επικεντρώνει το έργο της στην παροχή τόσο ψυχολογικής υποστήριξης όσο και ιατρικής και κοινωνικής φροντίδας στις οικογένειες που δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και που έχουν υποστεί ψυχικά τραύματα εξαιτίας των συγκρούσεων. Σήμερα, οι ΓΧΣ παρεμβαίνουν στη Νάμπλους, τη Χεβρώνα και τη Γάζα.

Το Ισπανικό Τμήμα των ΓΧΣ παρεμβαίνει στην Παλαιστίνη από το 1996. Στο μόνιμο πρόγραμμα των ΓΧΣ στην περιοχή της Χεβρώνας, στην Δυτική Όχθη, το 70% των ασθενών που έχουν εξετάσει οι ΓΧΣ τον τελευταίο χρόνο έχουν υποστεί τραυματικές εμπειρίες. Οι ΓΧΣ παρέχουν περίθαλψη στο σπίτι μέσα από μια ομάδα που αποτελείται από έναν ψυχολόγο, έναν κοινωνικό λειτουργό κι ένα γιατρό. Οι ΓΧΣ επίσης προσπαθούν να βελτιώσουν τις υπηρεσίες περίθαλψης, επισκεπτόμενοι συχνά τις κοινότητες των Βεδουίνων που ζουν στα νότια της περιοχής και πληθυσμούς σε περιοχές όπου οι μετακινήσεις είναι αυστηρά περιορισμένες.