fbpx Oι ΓΧΣ υποστηρίζουν μονάδες υγείας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Oι ΓΧΣ υποστηρίζουν μονάδες υγείας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική

Ανακοίνωση - Από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και η βία σε χώρες της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) φροντίζουν για τον εφοδιασμό και την υποστήριξη νοσοκομείων και κέντρων υγείας, όπου το ιατρικό προσωπικό βρίσκεται αντιμέτωπο με μεγάλο αριθμό τραυματιών. Οι ομάδες βοηθούν επίσης όσους ανθρώπους αναζητούν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες.



26 Μαρτίου 2011 - ΓΧΣ - Βόρεια Αφρική/Μέση Ανατολή - ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

ΛΙΒΥΗ: Οι ΓΧΣ επέστρεψαν στη Βεγγάζη

Οι ομάδες των ΓΧΣ επέστρεψαν στη Λιβύη έπειτα από την αναγκαστική απόσυρση από τη Βεγγάζη που επέβαλαν οι δυσχερείς συνθήκες ασφαλείας στις 15 Μαρτίου. Σήμερα, επταμελές προσωπικό των ΓΧΣ βρίσκεται εντός της χώρας, στη Βεγγάζη και στο Tομπρούκ (Tobruk), με στόχο να επιχειρήσει εκ νέου την αξιολόγηση ιατρικών αναγκών και την παροχή βοήθειας με ιατρικό προσωπικό και ιατροφαρμακευτικές προμήθειες όπου χρειάζονται.

«Από την πρώτη μας είσοδο στη χώρα, στις 24 Φεβρουαρίου, ο στόχος μας ήταν να προσεγγίσουμε περιοχές όπου οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις άφηναν τις περισσότερες ανάγκες», εξηγεί ο Σάιμον Μπάροουζ, συντονιστής επειγόντων των ΓΧΣ στη Λιβύη.

Από τη Λιβύη, οι ΓΧΣ επισημαίνουν εκ νέου την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός των δομών υγείας, του ιατρικού προσωπικού και των οχημάτων που μεταφέρουν ασθενείς και απευθύνουν έκκληση σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιτρέψουν την απρόσκοπτη πρόσβαση στην ιατρική ανθρωπιστική περίθαλψη.

Οι ΓΧΣ επίσης επιχειρούν να εισέλθουν στη Λιβύη από την Τυνησία. Ωστόσο, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες από τις 23 Φεβρουαρίου, οι ομάδες δεν έχουν ακόμη λάβει άδεια να διασχίσουν τα σύνορα.

Και από τη δυτική πλευρά, οι ΓΧΣ στέλνουν ιατροφαρμακευτικό υλικό στις δομές υγείας που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις. Στις 21 Μαρτίου, δύο χειρουργικά κιτ για την περίθαλψη 150 τραυματιών έφτασαν στο νοσοκομείο της πόλης Μισράτα.

Βοηθώντας τους εκτοπισμένους

Στην Τυνησία, στα σύνορα με τη Λιβύη, μια 25μελής ομάδα των ΓΧΣ περιέθαλψε άτομα που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις. Είχαν στήσει σκηνές στην είσοδο των καταυλισμών Ρας Ατζντίρ (Ras Ajdir) και Τσούτσα (Choucha), επτά χιλιόμετρα από την ενδοχώρα, όπου φιλοξενούνται 6.000 άτομα που περιμένουν την επανεγκατάσταση ή τον επαναπατρισμό τους, για να προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη σε όσους έχουν υποστεί ή γίνει μάρτυρες βίας αντιμετωπίζοντας ένα αβέβαιο μέλλον. Παρομοίως προσφέρεται βοήθεια στον πληθυσμό που βρίσκεται στην περιοχή Ντεχίμπα (Dehiba) 150 χλμ από τη Ρας Ατζίρ. Και στις τρεις περιοχές, ψυχολόγοι των ΓΧΣ κάνουν ατομικές και ομαδικές συνεδρίες από τις οποίες έχουν βοηθηθεί μέχρι σήμερα 4. 062 άτομα. Συνολικά 501 πρόσφυγες και μετανάστες έκαναν ατομικές συνεδρίες σε μια από τις εγκαταστάσεις των ΓΧΣ, ενώ οι ψυχολόγοι έχουν οργανώσει 323 ομαδικές συνεδρίες στον καταυλισμό Τσούτσα.

Επίσης, πολλοί καταφεύγουν στο Νίγηρα προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις. Μεταξύ 11 και 15 Μαρτίου, 1309 άτομα κατέφθασαν στην περιοχή Ντιρκού (Dirkou). Οι ΓΧΣ τους παρέχουμε ιατρική φροντίδα, όταν φτάσουν στο Αγκαντέζ (Agadez)

Στο νησί Λαμπεντούζα της Ιταλίας, μια 4μελής ομάδα των ΓΧΣ που αποτελείται από γιατρό, νοσηλευτή, τεχνικό και διαμεσολαβητή- κάνουν εκτίμηση των ιατρικών αναγκών των μεταναστών και παρέχουν ιατρική περίθαλψη σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Τις τελευταίες εβδομάδες, κατέφθασαν στην περιοχή 5.400 μετανάστες που ήταν στην πλειοψηφία από την Τυνησία και βρίσκονταν σε καλή κατάσταση. Ωστόσο, οι συνθήκες διαβίωσης είναι δυσμενείς, οι άνθρωποι καταφθάνουν σε εγκαταστάσεις όπου επικρατεί συνωστισμός και δεν υπάρχουν συνθήκες υγιεινής. Η ομάδα των ΓΧΣ θα διανείμει είδη πρώτης ανάγκης στους μετανάστες μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Δραστηριότητες σε άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή όπου επικρατεί υψηλή ένταση

Από τον Ιανουάριο, όταν άρχισαν οι διαδηλώσεις στην Υεμένη, οι ΓΧΣ παρακολουθούν στενά την κατάσταση στη χώρα. Στις πόλεις Σανά, Άντεν και Ταέζ οι ομάδες των ΓΧΣ βρίσκονται σε επαφή με τις αρχές της χώρας και τις ιατρικές επιτροπές που στήθηκαν από τους διαδηλωτές. Τις πρόσφατες εβδομάδες οι ΓΧΣ δώρισαν ιατροφαρμακευτικό υλικό και εκπαίδευσαν ιατρικό προσωπικό σε διάφορες ιατρικές δομές αυτών των τριών περιοχών. Έως τώρα, τα νοσοκομεία του Υπουργείου Υγείας και τα νοσοκομεία στο πεδίο που στήθηκαν από τις επιτροπές των διαδηλωτών έχουν κατορθώσει να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες και την εισροή τραυματιών. Οι ομάδες των ΓΧΣ είναι έτοιμες να αυξήσουν τις ιατρικές δραστηριότητες τους εάν αυτό δείξει η αμερόληπτη και ουδέτερη αξιολόγηση των αναγκών.

Οι κανονικές ιατρικές δραστηριότητες των ΓΧΣ σε διαφορετικές περιοχές της χώρας συνεχίζονται. Στα βόρεια, οι ΓΧΣ παρέχουν ιατρική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένου χειρουργείου, σε κατοίκους και εκτοπισμένους πληθυσμούς στη Σααντά, όπως και στα γειτονικά κυβερνεία του Hajjah και Amran. Στο νότο, οι ΓΧΣ βοηθούν το δημόσιο νοσοκομείο της περιοχής Radfan να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του πληθυσμού που επλήγη από τις αναταραχές στο κυβερνείο του Lahj. Οι ΓΧΣ επίσης άρχισαν συνεργασία με τις ιατρικές αρχές της Υεμένης για τη βελτίωση της θεραπείας και τη μείωση του στιγματισμού του HIV/AIDS στην πρωτεύουσα Σανά.

Στο Μπαχρέιν, οι ΓΧΣ βρίσκονται σε επαφή με ιατρικές δομές και είναι έτοιμοι να προσφέρουν βοήθεια. Νωρίτερα φέτος, μια ομάδα αξιολόγησης των ΓΧΣ ήρθε σε επαφή με ιατρικούς οργανισμούς στη χώρα. Η ομάδα πραγματοποίησε πολλές επισκέψεις στο νοσοκομείο Salmanya, στην πρωτεύουσα Manama, προσφέροντας βοήθεια.

Οι ΓΧΣ παρακολουθούν την κατάσταση στη Συρία όπου πρίν λίγες μέρες ξέσπασαν αναταραχές στην πόλη Νταρά. Από το 2009, οι ΓΧΣ εργάζονται στη Δαμασκό με μια τοπική οργάνωση προσφέροντας δωρεάν περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη σε ιρακινούς πρόσφυγες χωρίς έγγραφα, μετανάστες και ευάλωτους κατοίκους της πόλης.

Στην Αλγερία, στις αρχές Μαρτίου, μια διερευνητική ομάδα των ΓΧΣ ήρθε σε επαφή με το Υπουργείο Υγείας και με μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ο στόχος ήταν να αξιολογηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας σε περίπτωση βίαιων αναταραχών στη χώρα. Έως τώρα δεν έχει παρουσιαστεί ανάγκη παρέμβασης των ΓΧΣ.

Προηγούμενες παρεμβάσεις

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των αναταραχών στην Τυνησία και την Αίγυπτο, οι ΓΧΣ υποστήριξαν διάφορες ιατρικές δομές. Τον Ιανουάριο στην Τυνησία οι ΓΧΣ δώρισαν ιατρικό εξοπλισμό και ορθοπεδικό υλικό σε νοσοκομεία στην Κasserine και Sidi Bouzid όπου το ιατρικό προσωπικό είδε τα αποθέματα του να εξαντλούνται κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων μη δυνάμενο να καλύψει ιατρικές ανάγκες. Στη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Πλατεία Ταχρίρ στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, οι ΓΧΣ πρόσφεραν ιατροφαρμακευτικό υλικό σε αιγύπτιους γιατρούς σε δύο νοσοκομεία και σε αυτοσχέδια κλινική μέσα σε τζαμί. Η ομάδα επίσης παρείχε εκπαίδευση για τη διαχείριση μεγάλου αριθμού τραυματιών και βοήθησε να στηθεί επιπλέον μηχανισμός ετοιμότητας για επείγοντα.