fbpx Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Επείγουσα επισιτιστική κρίση | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Επείγουσα επισιτιστική κρίση

© Jaume CodinaΑνακοίνωση - Η οικονομική κρίση  είναι η χαριστική  βολή σε μια ιδιαίτερα  ευάλωτη περιοχή.
Η νοτιο-δυτική Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αντιμετωπίζει  μια επείγουσα επισιτιστική κρίση. Η κρίση στα μεταλλωρυχεία, από τα οποία εξαρτώνται πολλοί κάτοικοι της περιοχής, είναι το τελευταίο πλήγμα για μια ήδη ιδιαίτερα ευπαθή περιοχή.

Ανταποκρινόμενοι στο συναγερμό των τοπικών αρχών οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) έχουν στήσει μέσα σε ένα μήνα τέσσερα επισιτιστικά κέντρα στο Καρνό (Carnot), τη Μπόντα (Boda), τη Νόλα (Nola) και την Γκαμπούλα (Gamboula) και έστησαν έναν αριθμό εξωτερικών ιατρείων στην περιοχή. Οι πρώτες εκτιμήσεις αποκαλύπτουν υψηλά επίπεδα υποσιτισμού που ξεπερνούν τα όρια του επείγοντος σε κάποιες περιοχές. Μέσα σε περίπου ενάμισι μήνα πάνω από 1.300 παιδιά που υποφέρουν κυρίως από σοβαρό υποσιτισμό έχουν ενταχθεί στα προγράμματα των ΓΧΣ.

Ένας μεγάλος  αριθμός ασθενών υπέφερε εξαιτίας επιπλοκών και έπρεπε να ενταχθεί στα προγράμματα. «Στη Μπόντα (Boda) και τη Νόλα (Nola), για παράδειγμα, είναι δύσκολο να βρεις ασθενείς που υποφέρουν μόνο από υποσιτισμό, επειδή πολλοί από αυτούς που καταφθάνουν εδώ υποφέρουν και από άλλες ασθένειες και η κατάστασή τους είναι πολύ σοβαρή. Υπάρχουν πολλά περιστατικά ελονοσίας, διάρροιας, φυματίωσης ή AIDS, που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την ήδη ευπαθή κατάστασή πολλών παιδιών», εξηγεί η Κλάρα Ντελάκρ, Συντονίστρια του προγράμματος των ΓΧΣ στη Νόλα (Nola). 

«Πολλά πράγματα μπορούν να εξηγήσουν αυτή την  κατάσταση, και ένα από αυτά είναι η κρίση που επηρεάζει τη βιομηχανία των μεταλλωρυχείων, που αποτελεί βασικό τομέα επιβίωσης για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στην περιοχή», προσθέτει η Ντελάκρ. Η κρίση έχει αφήσει πολλά άτομα που δουλεύουν στα ορυχεία χωρίς δουλειά και εισόδημα. Επιπλέον, πολλές από τις επιχειρήσεις αγοραπωλησίας διαμαντιού και χρυσού έχουν αναγκαστεί να κλείσουν τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, η οικονομική κρίση είναι ένας πρόσκαιρος παράγοντας που έχει προστεθεί στις χρόνιες δυσκολίες που γνωρίζει η περιοχή. Μια πολύ βασική διατροφή που στηρίζεται σε στοιχειώδη τροφή, η ελλιπής πρόσβαση που έχει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στην ιατρική περίθαλψη και το γεγονός ότι η περίοδος βροχοπτώσεων έχει ήδη φτάσει αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης ελονοσίας και άλλων ασθενειών.
Στην περιοχή, η κύρια διατροφή βασίζεται μόνο στο υλικό κασάβα. Άλλα βασικά διατροφικά συστατικά, όπως κρέας, είναι τώρα τόσο δύσκολο να τα βρεις όσο τα διαμάντια. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, το πρόβλημα ξεκίνησε πριν από κάποια χρόνια, όταν ομάδες ληστών άρχισαν να απειλούν βοσκούς. Έτσι, οι τελευταίοι τράπηκαν σε φυγή προς το Καμερούν (Cameroon) και από τότε δεν έχουν επιστρέψει. Επίσης, ένας ακόμα παράγοντας που πυροδοτεί την κρίση είναι η έλλειψη πρόσβασης στις υποδομές υγείας. Οι άνθρωποι πρέπει να πληρώσουν για την ιατρική περίθαλψη και τα φάρμακα, και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορούν να κάνουν. Και αυτό, είναι αποτέλεσμα του ότι πρόσφατα πολλές οικογένειες έχουν χάσει το εισόδημά τους και ότι πολλά κέντρα υγείας έχουν κλείσει.
«Οι ΓΧΣ  έχουν έρθει εδώ ανταποκρινόμενοι στο επείγον προσπαθώντας να θεραπεύσουν  τα πιο σοβαρά περιστατικά. Εξακολουθούν, ωστόσο, να υπάρχουν προβλήματα που  ζητούν μια ευρύτερη λύση», καταλήγει η Ντελάκρ

Οι ΓΧΣ  εργάζονται στην Κ. Αφρικανική Δημοκρατία από το 1997, Σήμερα, η οργάνωση λειτουργεί προγράμματα παροχής ιατρικής περίθαλψης στον πληθυσμό που πλήττεται από  βία στις βορειο-ανατολικές περιοχές της χώρας, στο Κάμπο (Kabo), στο Μπντανγκάφο (Batangafo), την Μπογκίλα (Boguila), τη Μαρκούντα (Markounda), Ματικούλου (Maitikoulou)) και Παούα (Paoua)

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΔΡΑΣΕΙΣ