fbpx Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Επιβεβαίωση ιού Έμπολα στο Κασάι, οι ΓΧΣ ενισχύουν την ομάδα τους | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Επιβεβαίωση ιού Έμπολα στο Κασάι, οι ΓΧΣ ενισχύουν την ομάδα τους

Ανακοίνωση - Ένα ξέσπασμα αιμορραγικού πυρετού Έμπολα επιβεβαιώθηκε στην επαρχία του Δυτικού Κασάι (Western Kasai), στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) ενισχύουν με ειδικούς την ομάδα επείγουσας παρέμβασης που ήδη εργάζεται στην περιοχή και στέλνουν επιπλέον εξοπλισμό.

Το απόγευμα της 10ης Σεπτεμβρίου 2007, το Υπουργείο Υγείας του Κονγκό, επιβεβαίωσε επίσημα το ξέσπασμα επιδημίας αιμορραγικού πυρετού Έμπολα στην επαρχία του Δυτικού Κασάι, στην κεντρική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ). Εργαστήρια στην Ατλάντα (Atlanta) των ΗΠΑ και στη Φρανσβίλ (Francville) της Γκαμπόν, επιβεβαίωσαν την παρουσία του ιού Έμπολα σε δείγματα αναλύσεων. Παρ’ ολ’ αυτά, όλοι οι ύποπτοι καταγεγραμμένοι θάνατοι δεν οφείλονται απαραίτητα στον Έμπολα. Οι ειδικοί υποπτεύονται την παρουσία και άλλων ασθενειών, όπως η δυσεντερία Σιγκέλλα.

Από τα τέλη Απριλίου, περιστατικά άγνωστης ασθένειας άρχισαν να αναφέρονται στην περιοχή της Μουέκα (Mweka), μια πόλη 9.000 κατοίκων στο Δυτικό Κασάι σε απόσταση περίπου δύο ημερών δρόμο από την Κανάνγκα (Kananga), την πρωτεύουσα της επαρχίας. Στις τελευταίες δύο εβδομάδες, όλο και περισσότερα πιθανά περιστατικά καταγράφηκαν στις υγειονομικές ζώνες της Μουέκα, της Καμπούνγκου (Kampungu), του Λουέμπο (Luebo), καθώς και ένα στην Κανάνγκα. Οι ΓΧΣ εργάζονται στο ιατρικό κέντρο της Καμπούνγκου, την πιο πληγείσα περιοχή. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 12 ασθενείς, εκ των οποίων οι τρεις είναι σοβαρά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), έχουν αναφερθεί συνολικά 362 πιθανά περιστατικά και 166 άνθρωποι έχουν πεθάνει – με δείκτη θνησιμότητας 40%. Η ασθένεια δείχνει να προσβάλει περισσότερο τις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Οι ασθενείς παρουσιάζουν υψηλό πυρετό, πονοκεφάλους, εμετούς, διάρροια και σε λίγες περιπτώσεις εξωτερική αιμορραγία. Μέσα σε δυο-τρεις μέρες οι ασθενείς πεθαίνουν από αφυδάτωση. Δεδομένου του ότι δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο ούτε θεραπεία για αυτού του είδους τον πυρετό, οι ΓΧΣ απομονώνουν τους ασθενείς ώστε να αποφύγουν τη μετάδοση, αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα και προσφέρουν αναλγητική θεραπεία. Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων, οι ασθενείς παραμένουν απομονωμένοι, λαμβάνουν αντιβίωση και τους χορηγείται ορός για την καταπολέμηση της αφυδάτωσης.

Από τις 2 Σεπτεμβρίου, μέλη της ειδικής ομάδας αντιμετώπισης επειγόντων των ΓΧΣ στο Κονγκό εργάζονται στην Καμπούνγκου. Η ομάδα αποτελείται από έναν ιατρό, ένα νοσηλευτή και έναν τεχνικό και έχει ήδη ενισχυθεί από ένα συντονιστή της Μονάδας Επειγόντων από τις Βρυξέλλες, δύο ειδικούς στην εξυγίανση νερού και έναν κοινωνικό λειτουργό. Η ομάδα των ΓΧΣ θα αυξηθεί σε 15μελή, καθώς περισσότεροι γιατροί, νοσηλευτές, τεχνικοί, ειδικοί εξυγιαντές νερού, ένας επιδημιολόγος και ένας ειδικός στον πυρετό Έμπολα θα φτάσουν στο Δυτικό Κασάι στις επόμενες μέρες.

Ειδικός εξοπλισμός για τον  Έμπολα θα σταλεί αεροπορικώς την Τετάρτη από το Λουμπουμπάσι (Lubumbashi) και την Πέμπτη από την Κινσάσα (Kinshasa). Ο εξοπλισμός αυτός αποτελείται από ειδικές εξαρτύσεις προφύλαξης μιας χρήσης για την ομάδα – πλαστικά και χειρουργικά γάντια, μπότες, γυαλιά, μάσκες, προστατευτικές στολές, ποδιές και κουκούλες. Η ασθένεια είναι άκρως μεταδοτική και η στολή προφύλαξης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μια φορά ενώ κατόπιν πρέπει να καταστραφεί με προσοχή.

Επιπλέον εξοπλισμός σχεδιασμένος για τη λήψη δειγμάτων ανάλυσης από τους ασθενείς και τη μεταφορά τους, θα φτάσει στην Κανάνγκα την Πέμπτη. Ιατρικές προμήθειες όπως οροί, αντιβιοτικά, φάρμακα κατά της ελονοσίας, καθώς και τρόφιμα ετοιμάζονται στην πρωτεύουσα Κινσάσα και έχει προγραμματιστεί να φτάσουν στο Δυτικό Κασάι την Τετάρτη. Επίσης θα σταλούν υλικά για την εξυγίανση του νερού, όπως δεξαμενές και χλώριο για απολύμανση.

Η ομάδα των ΓΧΣ θα συνεχίσει να απομονώνει όσους έχουν μολυνθεί στο ιατρικό κέντρο της Καμπούνγκου, να αναζητά ενεργά όσους έχουν έρθει σε επαφή με ασθενείς και να ενημερώνει το κοινό για τις βασικές οδηγίες προφύλαξης από τη μετάδοση της ασθένειας.

  • Οι ΓΧΣ έχουν ήδη αποκτήσει σημαντική εμπειρία από προηγούμενα ξεσπάσματα αιμορραγικών πυρετών, τύπου Έμπολα και Μαρμπούργκ στην Αγκόλα (2005), τη Γκαμπόν (1997 και 2002) την Ουγκάντα (2001), το Κονγκό/Μπραζαβίλ (2003/2004), το Νότιο Σουδάν (2004). Στη ΛΔΚ, οι ΓΧΣ αντιμετώπισαν ένα μεγάλο ξέσπασμα επιδημίας Έμπολα στο Κικούιτ (Kikwit), πρωτεύουσα της γειτονικής επαρχίας Μπαντούντου (Bandundu) το 1995. Η συγκεκριμένη επιδημία, στο διάστημα μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου 1995, είχε 244 θύματα.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ