fbpx Καμερούν: Κρίσιμη η επισιτιστική κατάσταση των προσφύγων από την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Καμερούν: Κρίσιμη η επισιτιστική κατάσταση των προσφύγων από την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία

© Jean-Pierre AmigoΑνακοίνωση- Οι δείκτες θνησιμότητας και η ιατρική και επισιτιστική κατάσταση των προσφύγων που καταφεύγουν στο Καμερούν εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχουν ξεπεράσει τα όρια του επείγοντος. Ανταποκρινόμενοι στην κρίσιμη αυτή κατάσταση, οι ΓΧΣ έχουμε ξεκινήσει τη διανομή τροφίμων προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες ανάγκες αυτού του ευπαθούς πληθυσμού. 

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι οργανώσεις που παρέχουν ανθρωπιστικήβοήθεια είναι αναγκαίο να κινητοποιηθούν όσο πιο άμεσα γίνεται.

Ο εμφύλιος πόλεμος και η βία που μαίνονται στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία έχουν τρέψει σε φυγή περίπου 78.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τη Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες (UNHCR), οι οποίοι φεύγουν από τη χώρα και προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στο Τσαντ, το Σουδάν και το Καμερούν. Από το 2006, περισσότερα από 26.000 μέλη της νομαδικής φυλής Μπορόρο (Bororo) έχουν αναγκαστεί να καταφύγουν σε περίπου 59 σημεία κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του Καμερούν. Μετά από ένα χρόνο ανεπαρκούς προστασίας και βοήθειας, αυτοί οι πληθυσμοί δεν έχουν κατορθώσει να βγουν από την ευάλωτη θέση που έχουν βρεθεί, γεγονός που τους τελευταίους μήνες έχει οδηγήσει σε σοβαρή επιδείνωση της ιατρικής και επισιτιστικής τους κατάστασης. 

Στην πόλη του Γκμπίτι (Gbiti), στην ανατολική επαρχία της χώρας, τα αποτελέσματα μίας έρευνας σε 771 παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 μηνών και 5 ετών αποκαλύπτουν σοβαρό υποσιτισμό οξείας μορφής σε ποσοστό 3,9% και μέτριο υποσιτισμό οξείας μορφής σε ποσοστό 7,4%. Ακόμα πιο ανησυχητικά είναι τα ποσοστά στα παιδιά ηλικίας από 5 έως 10 ετών, καθώς το 7,5% αυτών των παιδιών παρουσιάζει σοβαρό και το 16,3% μέτριο υποσιτισμό. Δεδομένου ότι τα μικρά παιδιά είναι τα πιο ευπαθή στον υποσιτισμό, τα ποσοστά αυτά αντανακλούν απλώς την επιδείνωση της επισιτιστικής κατάστασης αυτών των πληθυσμών και την καθυστέρηση στην αποστολή βοήθειας. Επιπλέον, οι πολύ υψηλοί δείκτες θνησιμότητας στις περιοχές γύρω από το Νγκαούι (Ngaoui), Ντοκάγιο (Ndokayo) και Γκμπίτι, που αναφέρουν 3 έως 7 θανάτους ανά 10.000 ανθρώπους κάθε μέρα -  αναλογία 3 με 7 φορές υψηλότερη από το όριο επείγοντος – είναι ανησυχητικοί και αποτελούν ένα από τα εμφανή σημάδια της εξάντλησης αυτών των προσφύγων.

«Η κατάσταση αυτών των ανθρώπων, που έχουν αφεθεί στη μοίρα τους εδώ και πάρα πολύ καιρό, έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο ειδικά σε ό,τι αφορά τη διατροφή τους» τονίζει ο Κριστιάν Καπτιέ (Christian Captier), Γενικός Διευθυντής του Ελβετικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, κατά την τελευταία επίσκεψή του στην περιοχή.

Ανταποκρινόμενοι σε αυτή την κατάσταση, οι ΓΧΣ ξεκινήσαμε να διανέμουμε συμπληρωματικά δελτία τροφίμων στην ανατολική επαρχία, όπου περισσότεροι από 12 τόνοι τροφίμων έχουν ήδη διανεμηθεί σε 2.398 παραλήπτες (σε παιδιά κάτω των 10 ετών και τις μητέρες τους) σε τρεις περιοχές, ως προσωρινό μέτρο μέχρι να ξεκινήσουν τα Ηνωμένα Έθνη το συντονισμό της γενικής διανομής τροφίμων. Αυτά τα δελτία τροφίμων συνοδεύονται από συνεχείς ελέγχους και την εφαρμογή μιας στρατηγικής για την ιατρική και επισιτιστική υποστήριξη των πιο επειγόντων περιστατικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Καμερούν, στις περιοχές υψηλότερου κινδύνου. 

Οι ΓΧΣ εκφράζουμε την ανησυχία μας και απευθύνουμε έκκληση στους ανθρωπιστικούς οργανισμούς να ενεργήσουν το συντομότερο δυνατό για να παράσχουν επισιτιστική και ιατρική βοήθεια σε αυτούς τους πληθυσμούς που έχουν παραμεληθεί για πολύ καιρό.

  • Οι ΓΧΣ βρισκόμαστε στο Καμερούν από το 1984 και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας λειτουργούμε προγράμματα καταπολέμησης του HIV/ AIDS στο Γιαουντέ (Yaoundé) και τη Ντουάλα (Douala). Επίσης μια ομάδα μας εργάζεται στο Νοσοκομείο Ακονολίγκνα (Akonolinga) παρέχοντας περίθαλψη σε ασθενείς που πάσχουν από έλκος Μπουρούλι.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ