fbpx Λίβανος: Η βία εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει σε αυτούς που τη χρειάζονται άμεσα | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Λίβανος: Η βία εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει σε αυτούς που τη χρειάζονται άμεσα

Ηκλιμακούμενη βία καθιστά εξαιρετικάδύσκολο για τους ΓΧΣ να έχουν πρόσβασησε ανθρώπους σε μεγάλες περιοχές τουΛιβάνου, ιδιαίτερα στο νότο και στηνανατολική κοιλάδα Μπεκά. Χιλιάδεςάνθρωποι βρίσκονται ακόμη παγιδευμένοισε χωριά στα νότια της χώρας, ενώ σε όλοκαι περισσότερα νοσοκομεία εξαντλούνταιτα τρόφιμα, τα καύσιμα και οι ιατρικέςπρομήθειες. Περισσότεροι άνθρωποιεγκαταλείπουν τη Βηρυτό εξαιτίας τωνσυνεχιζόμενων αεροπορικών επιδρομών.Οι συνθήκες ασφάλειας και διαβίωσηςχιλιάδων εκτοπισμένων ανθρώπων στηνπρωτεύουσα του Λιβάνου επιδεινώνονται.

Λιγότεροιάνθρωποι καταφέρνουν να φτάσουν στηνεξωτερική κλινική των ΓΧΣ στο ΝοσοκομείοΜπασούρ στη Σουρ (Τύρο) εξαιτίας τωνεπιδεινούμενων συνθηκών ασφαλείας στονότο. Πολλοί άνθρωποι περπατούν μεγάλεςαποστάσεις από τα γύρω χωριά: ο αριθμόςτων ασθενών έχει μειωθεί στο μισό,περίπου 50 συνεδρίες τη μέρα. Τα βασικάπροβλήματα υγείας είναι αναπνευστικέςλοιμώξεις, διάρροια και δερματικέςπαθήσεις. Οι ΓΧΣ έχουν βελτιώσει τιςχειρουργικές δυνατότητες του νοσοκομείουκαι έχουν σε ετοιμότητα ιατρικό υλικόπροκειμένου να παράσχουν επιπλέονεπείγουσα χειρουργική βοήθεια ανυπάρξουν περισσότεροι τραυματίες.

Κινητέςομάδες μετακινούνται δύο μέρες τηνεβδομάδα για να παρέχουν ιατρικήφροντίδα στους εκτοπισμένους που ζουνσε ομαδικούς καταυλισμούς στη Σουρ(περίπου 100 συνεδρίες για κάθε κινητήμονάδα τη μέρα). Οι ΓΧΣ έχουν παράσχειεπείγον ιατρικό υλικό και φάρμακα γιαχρόνιες ασθένειες και στα τέσσερανοσοκομεία της πόλης. Φάρμακα γιαχρόνιους ασθενείς έχουν επίσης διανεμηθείσε δέκα χωριά γύρω από τη Σουρ. Οι ΓΧΣέχουν διανέμει είδη προσωπικής υγιεινήςκαι άλλες προμήθειες σε 3.000 εκτοπισμένουςστη Σουρ και γύρω από αυτή. Βρεφικό γάλακαι πάνες έχουν παρασχεθεί σε 1.000 μωρά.

Κοντάστα σύνορα με το Ισραήλ, οι ΓΧΣ παρείχανφάρμακα στο ιατρικό προσωπικό στο ΜπεντΤζμπάιλ και το Αιταρούν. Στην Τεμπνίν,σημείο απ' όπου περνούν οι άνθρωποιπου εγκαταλείπουν την περιοχή, οι ΓΧΣέχουν παράσχει συμβουλευτική και άκρωςαπαραίτητες χειρουργικές προμήθειεςκαθώς και ψωμί στο τοπικό νοσοκομείο.

Απότη στιγμή που το τελευταίο πέρασμα απότον ποταμό Λιτάνι καταστράφηκε απόαεροπορικές επιδρομές, δεν υπάρχειπρόσβαση στο νότο. Προκειμένου ναδιασφαλίσουν τη μεταφορά προμηθειώνστις περιοχές μέσα και γύρω από τηνΤύρο, οι ΓΧΣ έχουν επανειλημμένωςμεταφέρει ιατρική βοήθεια και καύσιμαστη βόρεια όχθη, διασχίζοντας το ποτάμικαι μεταφέροντας τις προμήθειες σταχέρια και φορτώνοντας τες σε οχήματαστην άλλη πλευρά.

ΣτηΣιδώνα 30.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι έχουνκαταγραφεί σε ομαδικούς καταυλισμούςκαι περίπου 70.000 σε ιδιωτικά σπίτια. Σεκάθε μία από τις τρεις εξωτερικέςκλινικές τους, οι ΓΧΣ βλέπουν περίπου40 ασθενείς τη μέρα. Οι ΓΧΣ λειτουργούνεπίσης κινητές μονάδες που παρέχουνβασική ιατρική φροντίδα και θεραπείαχρόνιων ασθενειών σε περίπου 2.500 εσωτερικάεκτοπισμένους σε πέντε ομαδικούςκαταυλισμούς. Τα παιδιά εμβολιάζονταικατά της ιλαράς και της πολυομελίτιδας.Είδη προσωπικής υγιεινής και μαγειρικάσκεύη, κουβέρτες, σεντόνια και βρεφικόγάλα διανεμήθηκαν σε 20.000 εκτοπισμένουςστη Σιδώνα.

Πιοανατολικά, οι ΓΧΣ έχουν παράσχει μηδιατροφικά είδη σε 8.700 εκτοπισμένουςστην περιοχή Τζεζίν, όπου περίπου 20.000εκτοπισμένοι έχουν καταγραφεί. Οι ΓΧΣυποστηρίζουν συνολικά επτά νοσοκομείαστις περιοχές Τζεζίν, Ναμπατίγιε, ΤζομπΤζανίν, Καραούν και Νίχα όποτεπαρεμποδίζεται η προμήθεια φαρμάκων.

Ηπόλη της Σιμπλίν, βοριοανατολικά τηςΣιδώνας, έχει ένα καλά εξοπλισμένοκαινούριο νοσοκομείο, αλλά με έλλειψηιατρικού προσωπικού και όχι ακόμησε λειτουργία. Οι ΓΧΣ ετοιμάζουν 10 απότα 40 κρεβάτια σε αυτό το χώρο και θαμπορούν να πραγματοποιήσουν κάποιαχειρουργεία, αν χρειαστεί.

Ηκατάσταση των περίπου 250.000 εκτοπισμένωνστην περιοχή Αλέι (Βουνό Σουφ) επιδεινώνεται.Όλα τα δημόσια κτίρια έχουν καταληφθείαπό εκτοπισμένους, και άνθρωποι συνεχίζουννα φτάνουν καθημερινά. Οι εκτοπισμένοιαναγκάζονται να μεταφέρονται σε κτίριαυπό κατασκευή και ερείπια από προηγούμενουςπολέμους. Τα χωριά Σία νοτιοδυτικά τηςΑλέι ιδιαίτερα (Ελ Κματίγιε, Καιφούνκαι Σουκ ελ Γκαρμπ) στεγάζουν πολλούςεκτοπισμένους. Μόνο την Πέμπτη το βράδυ,περίπου 320 οικογένειες έφτασαν στα χωριάΕλ Κματίγιε και Καιφούν μετά τιςαεροπορικές επιδρομές στη Βηρυτό. ΟιΓΧΣ παρείχαν υλικό επείγουσας ανάγκης,όπως στρώματα, καθώς και μαγειρικά σκεύηκαι είδη προσωπικής υγιεινής στουςνεοαφιχθέντες. Συνολικά, οι ΓΧΣ έχουνδιανέμει μη διατροφικά είδη σε 8.000εκτοπισμένους στην περιοχή καιυποστηρίζουν τοπικά φαρμακεία στο ΕλΚματίγιε και το Καιφούν με φάρμακα γιατους χρόνιους ασθενείς.

ΣτηΒηρυτό οι συνθήκες διαβίωσης τωνπερισσότερων από 100.000 εσωτερικάεκτοπισμένων ανθρώπων που έχουν βρειστέγη σε σχολεία και δημόσια κτίριαγρήγορα επιδεινώνονται. Έχει απομείνειλίγος χώρος, και οι καινούριοι εκτοπισμένοιέχουν αρχίσει να καταλαμβάνουν πάρκα,στάδια και χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων.Δύο κινητές μονάδες των ΓΧΣ εγγυώνταιβασική ιατρική φροντίδα και την παροχήφαρμάκων για χρόνιες ασθένειες σε 10σημεία όπου στεγάζοντας περίπου 4.500εκτοπισμένοι. Ακόμη, οι ΓΧΣ υποστηρίζουνδύο κινητές μονάδες που λειτουργούντοπικές ΜΚΟ. Το 20-30% των επισκέψεων έχουνσχέση με προβλήματα ψυχικής υγείας, καιψυχολόγοι έχουν αρχίσει να προσφέρουνψυχοκοινωνική υποστήριξη, κυρίως σεπαιδιά. Τα περισσότερα περιστατικάψυχικής υγείας έχουν σχέση με το τραύματου πολέμου. Επίσης, και ενώ εξακολουθούμενα βλέπουμε κάποιους ασθενείς με χρόνιεςασθένειες, έχει σημειωθεί μια σημαντικήαύξηση στον αριθμό ανθρώπων που υποφέρουναπό οξείες ασθένειες όπως μολύνσειςτου αναπνευστικού συστήματος, διαρροϊκέςασθένειες και ασθένειες του δέρματος.Επίσης διανέμεται ανθρωπιστική βοήθειαστους εκτοπισμένους. Και η παροχή καθαρούνερού έχει γίνει προτεραιότητα. Οι ΓΧΣέχουν ξεκινήσει να μεταφέρουν νερό καινα στήνουν υδραγωγεία.

Όπωςέχει ήδη αναφερθεί, οι ομάδες των ΓΧΣδιανέμουν ανθρωπιστική βοήθεια σεαυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκησε διάφορες περιοχές. Συνολικά, περίπου44.000 εκτοπισμένοι στο Λίβανο και 8.500πρόσφυγες στη Συρία έχουν λάβειμη-διατροφικά είδη όπως είδη παρασκευήςφαγητού, στρώματα, κουβέρτες, φούρνους,και σετ προσωπικής υγιεινής που περιέχουνσαπούνι, ξυράφια, οδοντόβουρτσες κτλ.Οι ομάδες των ΓΧΣ βελτιώνουν τους χώρουςυγιεινής σε χώρους όπου έχουνσυγκεντρωθεί εκτοπισμένοι.

ΤοΛιβανέζικο ιατρικό προσωπικό εξακολουθείνα ανταποκρίνεται στις περισσότερεςιατρικές ανάγκες, αλλά όλο και περισσότεροεξαντλούνται τα αποθέματα φαρμάκων,συμπεριλαμβανομένων και των φαρμάκωνγια τις χρόνιες ασθένειες. Οι ΓΧΣ έχουνπρομηθεύσει υλικά για 5.000 θεραπείεςαιμοκάθαρσης για όσους έχουν ασθένειεςτων νεφρών. Οι ομάδες των ΓΧΣ δουλεύουνμε Λιβανέζους γιατρούς για να στήσουνκινητές μονάδες που θα μπορέσουν ναανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτησηγια ιατρική περίθαλψη των εκτοπισμένων.

Προμήθειεςεξακολουθούν να καταφθάνουν από τηνΕυρώπη στις γειτονικές χώρες όπου έχουνστηθεί βάσεις προμηθειών. Μέχρι στιγμής,230 τόνοι υλικού έχουν φθάσει στη Βηρυτό,αλλά μένει ακόμη να φθάσουν στις διάφορεςπεριοχές όπου δουλεύουν οι ομάδες τωνΓΧΣ. Αυτό το υλικό αποτελείται κυρίωςαπό μη-διατροφικά είδη (κιτ προσωπικήςυγιεινής, μαγειρικά σκεύη, κουβέρτες,σκηνές, στρώματα κτλ), ιατρικό υλικό(υλικό για αιμοκάθαρση, φάρμακα, σετχειρουργικής κτλ) και τεχνικό εξοπλισμό(εξοπλισμός εξυγίανσης νερού, υδροσυλλέκτες,αυτοκίνητα κτλ).

Περίπου200.000 πρόσφυγες εκτιμάται πως έχουνπεράσει στη γειτονική Συρία, πολλοί απότους οποίους βρίσκουν καταφύγιο σεσυγγενείς και φίλους. Περίπου 35.000 έχουνβρει καταφύγιο σε σχολεία και δημόσιακτίρια. Οι ομάδες των ΓΧΣ έχουν ξεκινήσεινα ανταποκρίνονται στις ανάγκες τωνπροσφύγων στη Δαμασκό και παρέχουνανθρωπιστική βοήθεια.