fbpx Η πρόκληση παροχής βοήθειας στους ανθρώπους με μεγαλύτερη ανάγκη | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Η πρόκληση παροχής βοήθειας στους ανθρώπους με μεγαλύτερη ανάγκη

Στο Νότιο Λίβανο, η τελευταία γέφυρα στον ποταμό Λιτάνι, το πέρασμαΚουασμίγιε, καταστράφηκε από μια αεροπορική επιδρομή, καθιστώνταςαδύνατη την πρόσβαση στο νότο με αυτοκίνητο. Στις 7 Αυγούστου, ένακομβόι των ΓΧΣ με τρία φορτηγά που μετέφερε ιατρική βοήθεια και καύσιμαπαρέμεινε μπλοκαρισμένο στη βόρεια όχθη και 4 τόνοι βοήθειας έπρεπε ναδιασχίσουν τα ποτάμι και να μεταφερθούν με τα χέρια για να φορτωθούν σεοχήματα στην άλλη πλευρά.

Κοντάστα σύνορα με το Ισραήλ, οι ΓΧΣ παρέχουνφάρμακα στο ιατρικό προσωπικό στο ΜπεντΤζμπάιλ και το Αϊταρούν ενώ υποστηρίζουνμε συμβουλευτική την Τεμπνίν, πόλη απότην οποία περνούν οι άνθρωποι πουεγκαταλείπουν την περιοχή.

ΣτηΣουρ (Τύρος), οι ΓΧΣ λειτουργούν εξωτερικήκλινική ασθενών στο Νοσοκομείο Μπασούρ(περίπου 100 συνεδρίες την ημέρα). ΚινητέςΟμάδες επισκέπτονται δύο φορές τηνεβδομάδα τη Σουρ όπου παρέχουν ιατρικήβοήθεια στους εκτοπισμένους που ζουνσε καταυλισμούς. Οι ομάδες των ΓΧΣ έχουνδιανείμει βρεφικό γάλα, είδη προσωπικήςυγιεινής και άλλες προμήθειες σε 600οικογένειες. Φάρμακα για χρόνιες παθήσειςέχουν παρασχεθεί σε 9 χωριά γύρω από τηΣουρ.

ΣτηΣιδώνα, 24.000 εσωτερικά εκτοπισμένοιάνθρωποι έχουν καταγραφεί στους ομαδικούςκαταυλισμούς και περίπου 70.000 σε ιδιωτικάσπίτια (παρόλο που ο αριθμός έχειαυξηθεί σημαντικά μετά την ολοκλήρωσητης καταγραφής). Μια κλινική λειτουργείστη Σιδώνα από τις 31 Ιουλίου. Στις 4Αυγούστου, οι ΓΧΣ ξεκίνησαν ναλειτουργούν Κινητές Ιατρικές Μονάδεςπου εξυπηρετούν τέσσερις καταυλισμούς.Είδη προσωπικής υγιεινής και μαγειρικάσκεύη όπως και βρεφικό γάλα, διανεμήθηκανσε 1.500 οικογένειες στη Σιδώνα.

Πιοανατολικά, οι ΓΧΣ παρέχουν μη διατροφικάείδη σε 8.700 εκτοπισμένους στην περιοχήτης Τζεζίν, όπου περίπου 20.000 εκτοπισμένοιέχουν καταγραφεί. Οι ΓΧΣ υποστηρίζουννοσοκομεία στην πόλη Τζεζίν, στηΝαμπατίγιε και την Τζομπ Τζανίν όποτεδιακόπτεται η προμήθεια φαρμάκων.

Ηπόλη Σιμπλίν, βορειοανατολικά τηςΣιδώνας, παρά το γεγονός ότι διαθέτειένα καινούργιο και καλά εξοπλισμένονοσοκομείο, υπάρχει έλλειψη ιατρικούπροσωπικού και για το λόγο αυτό δενείναι λειτουργικό. Οι ΓΧΣ προγραμματίζουννα χρησιμοποιούσουν 10 από τα 40 κρεβάτια,με στόχο να πραγματοποιούν χειρουργεία,όταν αυτό απαιτείται.

Ηκατάσταση των περίπου 250.000 εκτοπισμένωνστην περιοχή Άλαυ (Βουνό Τσουφ)επιδεινώνεται. Όλα τα δημόσια κτίριαέχουν καταληφθεί από τους εκτοπισμένουςκαι άνθρωποι συνεχίζουν να καταφθάνουνκαθημερινά. Αναγκάζονται να μεταφέρουντους πρόσφυγες σε υπό κατασκευή κτίριακαι ερείπια από τους περασμένουςπολέμους. Στα χωριά της Σία, στανοτιοδυτικά του Άλαυ (Ελ Κματίγιε,Καϊφούν, και Σουκ ελ Γκαρμπ) έχει βρεικαταφύγιο μεγάλος αριθμός εκτοπισμένων.Οι ΓΧΣ διανέμουν μη διατροφικά είδη σε1.280 εκτοπισμένες οικογένειες καιυποστηρίζουν τοπικά δημόσια φαρμακείαστο Ελ Κματίγιε και Καϊφούν με φάρμακαγια τους χρόνιους ασθενείς.

ΣτηΒηρυτό οι συνθήκες ζωής για τους 120.000εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους οιοποίοι καταγράφηκαν σε 200 σχολεία καιδημόσια κτίρια, επιδεινώνονται ραγδαία.Με ελάχιστο χώρο ακόμα διαθέσιμο, οινεοαφιχθέντες αρχίζουν να καταλαμβάνουντώρα και τα υπαίθρια πάρκα.

Οι ΓΧΣλειτουργούν δύο Κινητές Ιατρικές Μονάδεςενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν ακόμα δύοΚινητές Μονάδες τις οποίες λειτουργούντοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις. ΟιΓΧΣ εξασφαλίζουν την παροχή φαρμάκων,συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων γιαχρόνιες παθήσεις, ενώ παράλληλα προσφέρουνιατρική φροντίδα. Περίπου 20 με 30% τωνσυνολικών ιατρικών συνεδριών σχετίζονταιμε προβλήματα ψυχικής υγιεινής. Η παροχήκαθαρού νερού αποτελεί επίσης ακόμημία προτεραιότητα. Οι ΓΧΣ ξεκίνησαν τημεταφορά νερού με φορτηγά και το στήσιμοντεπόζιτων νερού.

Περίπου200.000 Λιβανέζοι πρόσφυγες υπολογίζεταιότι έχουν περάσει στη γειτονική Συρία,πολλοί από αυτούς έχουν βρει καταφύγιοσε συγγενείς και φίλους. Περίπου 30.000έχουν βρει καταφύγιο σε σχολεία καιδημόσια κτίρια. Οι ΓΧΣ απέστειλαν ένααεροπλάνο με ιατρική και άλλη ανθρωπιστικήβοήθεια στις 2 Αυγούστου, δίνοντας τηδυνατότητα στις ομάδες τους να απαντήσουνστις ανάγκες 8.500 προσφύγων στη Δαμασκό,το Τάρτος και τη Χομ. Στόχος των ομάδωνείναι να επεκτείνουν την παροχήανθρωπιστικού υλικού σε όλους τουςπρόσφυγες που μένουν σε δημόσια κτίρια.

Όπωςαναφέρθηκε και παραπάνω, οι ομάδες των ΓΧΣ διανέμουν ανθρωπιστικήβοήθεια σε όσους έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη σε διαφορετικές τοποθεσίες.Συνολικά, υπολογίζεται ότι 25.000 εκτοπισμένοι στο Λίβανο και, 8.500πρόσφυγες που κατέφυγαν στη Συρία έχουν λάβει από τους ΓΧΣ μηδιατροφικό υλικό όπως μαγειρικά σκεύη, στρώματα, κουβέρτες, θερμάστρες,είδη προσωπικής υγιεινής κλπ. Παράλληλα, οι ομάδες των ΓΧΣ φροντίζουνγια τη βελτίωση της ποιότητας του νερού και των εγκαταστάσεων υγιεινήςστις τοποθεσίες όπου οι εκτοπισμένοι έχουν συγκεντρωθεί.

Ντόπιο ιατρικό προσωπικό εξακολουθεί να αντεπεξέρχεται στιςπερισσότερες ιατρικές ανάγκες, αλλά ολοένα παρατηρούνται μεγαλύτερεςελλείψεις σε φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων για χρόνιεςπαθήσεις. Οι ΓΧΣ έχουν επίσης παράσχει υλικό για 5.000 θεραπείεςαιμοκάθαρσης. Οι ομάδες μας συνεργάζονται με λιβανέζικο ιατρικόπροσωπικό με στόχο τη δημιουργία Κινητών Ιατρικών Μονάδων για τηναντιμετώπιση των αυξανόμενων αναγκών για παροχή ιατρικής περίθαλψηςτους εκτοπισμένους πληθυσμούς.

Ανθρωπιστικό υλικό εξακολουθεί να καταφθάνει από την Ευρώπη σεγειτονικές του Λιβάνου χώρες, οι οποίες αποτελούν βάσεις εφοδιασμού.Μέχρι στιγμής, 175 τόνοι ανθρωπιστικού υλικού έχουν φθάσει στη Βηρυτό,ενώ το υλικό αυτό χρειάζεται να μεταφερθεί ώστε να φθάσει τις διάφορεςπεριοχές όπου δραστηριοποιούνται οι ΓΧΣ.

Περίπου 100 τόνοι περιμένουν να μεταφερθούν ατμοπλοϊκώς από την Κύπρο.Το υλικό αυτό αποτελείται κυρίως από μη διατροφικά είδη (είδηπροσωπικής υγιεινής, μαγειρικά σκεύη, κουβέρτες, σκηνές, στρώματα),ιατρικό υλικό (υλικό για αιμοκάθαρση, φάρμακα, χειρουργικός εξοπλισμόςκλπ.) καθώς και άλλον τεχνικό εξοπλισμό (αυτοκίνητα, είδη για τηνεξυγίανση του νερού και την υγιεινή, ντεπόζιτα νερού κλπ.).