fbpx Νέο κύμα βίας πλήττει τους άμαχους στο Νότιο Σουδάν | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Νέο κύμα βίας πλήττει τους άμαχους στο Νότιο Σουδάν

{mosimage} 

 © MSF

Ένα νέο κύμα βίας προκάλεσε τον εκτοπισμό, τον τραυματισμό και το θάνατο χιλιάδων αμάχων στις επαρχίες του Άνω Νείλου και του Τζόνγκλεϊ στο Νότιο Σουδάν. Σύμφωνα με τη διεθνή ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), από τις αρχές Απριλίου ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες συνοδευόμενες από επιθέσεις σε διάφορα χωριά στην περιοχή βόρεια και νότια του ποταμού Σόμπατ. Η κατάσταση ασφαλείας που συνεχώς επιδεινώνεται ανάγκασε τους ΓΧΣ να εκκενώσουν μία ομάδα διεθνών εθελοντών από την περιοχή.

Στις 10 Απριλίου ένοπλοι εθνοφρουροί επιτέθηκαν στο χωριό Ουλάνγκ, όπου οι ΓΧΣ λειτουργούν μία κλινική. Οι περισσότεροι ασθενείς και κάτοικοι, μαζί με το προσωπικό των ΓΧΣ, τράπηκαν σε φυγή προς αναζήτηση ασφάλειας. Σύμφωνα με αναφορές 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ τραυματίστηκαν περίπου 12. Οι ΓΧΣ περιέθαλψαν 15 τραυματίες στο νοσοκομείο τους στην κοντινή πόλη Νασίρ.    

Διαδοχικά ξεσπάσματα βίας ανάγκασαν τους εθελοντές των ΓΧΣ να εγκαταλείψουν και το Νασίρ, καθώς και τις κλινικές στο Γούντιερ, Λάνκιεν και Πιέρι. Στο Πιέρι, οι περισσότεροι από τους ασθενείς στην κλινική των ΓΧΣ, ανάμεσα στους οποίους ήταν και 120 ασθενείς με φυματίωση, αναγκάστηκαν να φύγουν από την κλινική. Ο ιατρικός εξοπλισμός, τα φάρμακα και τα τρόφιμα που προορίζονται για τους ασθενείς λεηλατήθηκαν, ενώ η κλινική καταστράφηκε ολοσχερώς.  

«Ανησυχούμε πολύ για την αύξηση των περιστατικών βίας», δήλωσε ο Κρίστοφ Χίπσεν, συντονιστής των ΓΧΣ. «Αυτό σημαίνει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους κατοίκους του Άνω Νείλου και του Τζόνγκλεϋ, που είναι ήδη πολύ περιορισμένη, θα είναι ακόμα πιο λίγη».   

Οι ΓΧΣ είναι από τις λίγες οργανώσεις που παρέχουν ιατρική περίθαλψη στον Άνω Νείλο και το Τζόνγκλεϋ, περιοχές όπου η ελονοσία, η φυματίωση και η θανατηφόρα τροπική ασθένεια Κάλα-Αζάρ είναι πολύ διαδεδομένες. Παρόλο που σε κάποιες περιοχές το ντόπιο προσωπικό έχει καταφέρει να συνεχίσει την παροχή περίθαλψης σε κάποιους ασθενείς, η πρόσβαση στην απαραίτητη ιατρική φροντίδα είναι τώρα πολύ περιορισμένη για τους κατοίκους της περιοχής.

Μετά από δεκαετίες συγκρούσεων, η υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας τον Ιανουάριο του 2005 γέννησε νέες ελπίδες στους κατοίκους του Νότιου Σουδάν. Ωστόσο, σε διάφορα μέρη του Άνω Νείλου και του Τζόνγκλεϋ, οι νέες συγκρούσεις και η ένταση δημιούργησαν παρόμοιες συνθήκες με αυτές που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, καθώς οι άμαχοι ζουν συνεχώς με το φόβο της βίας και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δυσκολεύονται να φτάσουν στον πληθυσμό. Από τότε που υπογράφηκε η συμφωνία, πολύ λίγα πράγματα έχουν αλλάξει στις ζωές των κατοίκων και τα οφέλη της ειρήνης φαίνονται λιγοστά.
 
* Οι ΓΧΣ παρεμβαίνουν σε έξι σημεία στην περιοχή του Άνω Νείλου με 50 άτομα διεθνές προσωπικό και 400 ντόπιους εργαζόμενους. Το 2005, οι ΓΧΣ πραγματοποίησαν περισσότερες από 294.000 ιατρικές συνεδρίες, από τις οποίες πάνω από το 40% αφορούσε παιδιά-ασθενείς ηλικίας κάτω των 5 ετών. Στο Νότιο Σουδάν, οι ΓΧΣ λειτουργούν 19 νοσοκομεία και κλινικές παρέχοντας πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ιατρική περίθαλψη και έχουν αναπτύσσουν προγράμματα για τη θεραπεία των ασθενών με φυματίωση, ελονοσία και Κάλα-Αζάρ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ