fbpx Επιδεινώνεται η επιδημία χολέρας στην Αγκόλα: οι ΓΧΣ ζητούν από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Επιδεινώνεται η επιδημία χολέρας στην Αγκόλα: οι ΓΧΣ ζητούν από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση

{mosimage}
© Susan Sandars
Με τον αριθμό των κρουσμάτων χολέρας να αυξάνεται ραγδαία στην πρωτεύουσα Λουάντα και γύρω από αυτήν, η διεθνής ιατρική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) καλεί τις αρχές της Αγκόλα να παρέχουν άμεσα περισσότερους πόρους για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της επιδημίας.

Στην πρωτεύουσα Λουάντα, οι ΓΧΣ έχουν ανοίξει ένα Κέντρο Θεραπείας της Χολέρας μέσα στην παραγκούπόλη της Μπόα Βίστα και δύο ακόμη στις περιοχές Κατζένγκα και Κιλάμπα Κάξι. Απ' όταν εκδηλώθηκε η επιδημία, στις 13 Φεβρουαρίου, έχει παρασχεθεί ιατρική βοήθεια σε περισσότερους από 2.500 ανθρώπους. «Όλα τα κέντρα μας λειτουργούν στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους», λέει ο Ρίτσαρντ Βέρμαν, επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ στην Αγκόλα. Οι ΓΧΣ προετοιμάζονται τώρα να ανοίξουν ένα επιπλέον Κέντρο Θεραπείας της Χολέρας στην παραγκούπολη της πόλης Σαμπιζάνγκα, χωρητικότητας 200 κλινών.

Τις τελευταίες 48 ώρες, έχουν καταφτάσει στα κέντρα των ΓΧΣ περίπου 500 ασθενείς. «Χθες στη Μπόα Βίστα και τα 180 κρεβάτια ήταν κατειλημμένα. Σήμερα το πρωί καταφέραμε να προσθέσουμε άλλα 20. Μέχρι τώρα αναγκαζόμαστε ακόμη και να έχουμε ασθενείς που μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι», λέει ο Βέρμαν.     

Η αντιμετώπιση της επιδημίας έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολη καθώς η χολέρα έχει εξαπλωθεί τώρα σε περιοχές έξω από τη Λουάντα. Στην επαρχία Κουάντζα Νόρτε, έχουν αναφερθεί περίπου 500 περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων 49 θανάτων. Στην επαρχία Μπενγκουέλα, 676 περιστατικά και 63 θάνατοι, στη Μπένγκο 790 περιστατικά και 33 θάνατοι. Από το αρχή της επιδημίας, τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι 4.500 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από την ασθένεια και 205 έχουν πεθάνει.

Για να σταματήσει η εξάπλωση της ασθένειας και να παρασχεθεί βοήθεια στους ασθενείς, πρέπει να διατεθούν άμεσα περισσότεροι πόροι. Προς το παρόν, στην Αγκόλα υπάρχει έλλειψη σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, σε ασθενοφόρα για να μεταφέρουν αυτούς που έχουν μολυνθεί στα θεραπευτικά κέντρα και σε ένα επαρκές σύστημα μεταφοράς για να παρέχει ασφαλές πόσιμο νερό στον πληθυσμό. Οι ΓΧΣ αντιμετωπίζουν επίσης καθυστερήσεις στον εκτελωνισμό άκρως απαραίτητων ιατρικών και τεχνικών εξοπλισμών.       

«Πέρα απ' όλες αυτές τις δυσκολίες, διαπιστώνουμε ότι πολλοί άνθρωποι δε φτάνουν στα κέντρα μας αρκετά νωρίς είτε γιατί δε βρίσκουν τρόπο μεταφοράς είτε γιατί απλώς φοβούνται να κυκλοφορούν στην πόλη μόλις πέσει το σκοτάδι, καθώς οι δρόμοι δεν είναι ασφαλείς», καταλήγει ο Βέρμαν.

Οι ΓΧΣ έχουν 17 άτομα διεθνές προσωπικό (συμπεριλαμβανομένων τριών γιατρών, 5 νοσοκόμων, 7 τεχνικών, 1 ειδικού στην πληροφόρηση-εκπαίδευση-επικοινωνία, 1 διοικητικού) και περισσότερους από 80 ντόπιους εργαζόμενους (ανάμεσα τους 28 γιατροί και 16 νοσοκόμες) που εργάζονται στα Κέντρα Θεραπείας της Χολέρας. Οι ομάδες περιθάλπουν ασθενείς και εργάζονται για την αντιμετώπιση της περαιτέρω εξάπλωσης της ασθένειας. Οι ΓΧΣ έχουν επίσης ξεκινήσει δραστηριότητες στις πληγείσες περιοχές της πρωτεύουσας για να ενημερώσουν τους ντόπιους για την ασθένεια και τους τρόπους ελέγχου της επιδημίας.

Χολέρα στην Αγκόλα

Από το 1987 μέχρι το 1995, η Αγκόλα και ιδιαίτερα η Λουάντα και οι παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας έχουν πληγεί από περιοδικές εποχικές επιδημίες χολέρας με συνολικά περίπου 90.000 περιστατικά και περισσότερους από 4.500 θανάτους. Από το 1995, δεν έχουν σημειωθεί μεγάλες επιδημίες χολέρας στην Αγκόλα και μόνο σποραδικά έχουν αναφερθεί κάποια ανεπιβεβαίωτα περιστατικά μέσα στη Λουάντα. Το 1999, οι ΓΧΣ βοήθησαν στη δημιουργία  ενός εκτεταμένου σχεδίου ετοιμότητας για την αντιμετώπιση της χολέρας στη Λουάντα.

Τι είναι η χολέρα;

Η χολέρα προκαλείται από βακτήρια και μεταδίδεται από το μολυσμένο νερό και τα τρόφιμα. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσει ποσοστό θνησιμότητας 25%-50%. Όσοι μολυνθούν, συνήθως πεθαίνουν από αφυδάτωση. Είτε έχουν συμπτώματα είτε όχι μπορεί να μεταφέρουν και να μεταδίδουν το vibrio cholerae, το βακτήριο που προκαλεί χολέρα στους ανθρώπους, μέχρι τέσσερις εβδομάδες αφότου έχουν μολυνθεί. Ένας μικρός αριθμός ανθρώπων μπορεί να παραμένει υγιής φορέας για αρκετούς μήνες. Ένα σύνολο παραγόντων συντελούν για να προκληθεί επιδημία χολέρας: φτωχές συνθήκες υγιεινής, συνωστισμός και έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ