fbpx Αιθιοπία: Καλύτερη πρόσβαση στη θεραπεία για τους ασθενείς με Κάλα-Αζάρ | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Αιθιοπία: Καλύτερη πρόσβαση στη θεραπεία για τους ασθενείς με Κάλα-Αζάρ

{mosimage}
© Juan Carlos
Tomasi
Οι ασθενείς που πάσχουν από τη θανατηφόρα τροπική ασθένεια Κάλα-Αζάρ στην Αιθιοπία πρόκειται να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη. Οι αρχές της Αιθιοπίας ενέκριναν μία εθνική κατευθυντήρια θεραπευτική οδηγία, γεγονός που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση αυτής της ξεχασμένης ασθένειας. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ιδρύσει έξι κέντρα θεραπείας μέσα στους επόμενους έξι μήνες και να αναλάβει την εκπαίδευση του προσωπικού σε όλη τη χώρα. 

Το Κάλα-Αζάρ (που είναι επίσης γνωστό και ως σπλαχνική λεϊσμανίαση) αποτελεί μια ξεχασμένη ασθένεια στην Αιθιοπία, καθώς είναι πολύ λίγα τα προγράμματα που ασχολούνται με την αντιμετώπισή της. Μέχρι στιγμής, η πλειοψηφία των ασθενών με Κάλα-Αζάρ εξαρτούνταν για την παροχή ιατρικής περίθαλψης από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ή από διάφορα ερευνητικά ινστιτούτα. Οι ΓΧΣ έχουν περιθάλψει περισσότερους από 9.300 ασθενείς από τότε που ξεκίνησαν τα προγράμματά τους κατά του Κάλα-Αζάρ το 1997. 

Το Κάλα-Αζάρ είναι διαδεδομένο σε όλη τη βορειοανατολική περιοχή της χώρας. «Καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που μεταναστεύουν σε αυτή την περιοχή συνεχώς μεγαλώνει, τα περιστατικά σπλαχνικής λεϊσμανίασης αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά,» λέει η Πέννυ Ο'Κόννορ, ιατρική συντονίστρια των ΓΧΣ στην Αιθιοπία. «Οι εργάτες που εργάζονται στον γεωργικό κλάδο και οι συμμετέχοντες στο εθνικό πρόγραμμα επανατοποθέτησης, που έρχονται από άλλες περιοχές, διατρέχουν έναν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από την ασθένεια, γιατί συνήθως δεν έχουν την απαραίτητη ανοσία. Ωστόσο, τώρα οι ασθενείς θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να λάβουν ιατρική περίθαλψη λόγω της νέας κατευθυντήριας οδηγίας».    

Εκτός από την Αιθιοπία, το Κάλα-Αζάρ είναι ενδημικό σε περιοχές της Υποσαχάριας Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και στη Βραζιλία. Η ασθένεια προκαλείται από ένα παράσιτο που μεταδίδεται από το τσίμπημα ενός μολυσμένου εντόμου που ονομάζεται φλεφοτόμος. Επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας πυρετό, αναιμία, διόγκωση στη σπλήνα, αδυναμία και εξάντληση. Όταν παρουσιαστούν αυτά τα συμπτώματα, η ασθένεια είναι ως επί το πλείστον θανατηφόρα. Ωστόσο για όσους ασθενείς μπορούν να λάβουν θεραπεία, τα ποσοστά επιβίωσης ανέρχονται πάνω από το 90% και οι ασθενείς αναρρώνουν εντελώς.  

Η πρώτη εθνική κατευθυντήρια θεραπευτική οδηγία για το Κάλα-Αζάρ εγκρίθηκε σε μία συνάντηση που διοργανώθηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας της Αιθιοπίας στην Αντίς Αμπέμπα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούσαν την υιοθέτηση αυτής της οδηγίας εδώ και τρία χρόνια και συνέβαλαν στην ανάπτυξή της μέσα από την ενεργή συμμετοχή τους στην εθνική ομάδα εργασίας.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ