fbpx Ζάμπια: τα περιστατικά χολέρας εξακολουθούν να αυξάνονται στη Λουσάκα | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Ζάμπια: τα περιστατικά χολέρας εξακολουθούν να αυξάνονται στη Λουσάκα

{mosimage}
© Keni Soler
Από το Δεκέμβριο του 2005, οι ΓΧΣ αντιμετωπίζουν μία σοβαρή επιδημία χολέρας στη Λουσάκα, την πρωτεύουσα της Ζάμπια. Τα πρώτα απομονωμένα περιστατικά είχαν καταγραφεί τον προηγούμενο Αύγουστο. Από τότε, η ασθένεια σιγά-σιγά εξαπλώθηκε. Στις αρχές Φεβρουαρίου, κάθε εβδομάδα καταγράφτηκαν περισσότερα από 600 καινούργια περιστατικά. Εκτιμάται ότι η επιδημία δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωσή της.

Η περίοδος των βροχών - όταν συνήθως ξεσπούν επιδημίες - ξεκίνησε το Νοέμβριο και θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο. Μέχρι στιγμής, πάνω από το 90% των ασθενών - που αριθμούν συνολικά περίπου 3.000, με 62 θανάτους - βρίσκονται στη Λουσάκα. Ωστόσο, η κατάσταση στο υπόλοιπο της χώρας πρέπει να παρακολουθηθεί στενά, καθώς σε αρκετές περιοχές η χολέρα θεωρείται ενδημική ασθένεια.        

Στη Λουσάκα, μία πόλη 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων, καταγράφηκαν τα πρώτα περιστατικά στο Κανιάμα, μία φτωχή γειτονιά - παραγκούπολη, όπου βρίσκεται και η μεγαλύτερη ανοιχτή αγορά της πόλης. Η ασθένεια εξαπλώθηκε μετά στις γειτονιές Τσαουάμα και Τζορτζ, στο δυτικό μέρος της πόλης. 

Από την πρώτη στιγμή, μία ομάδα των ΓΧΣ που εργαζόταν στη χώρα σε ένα πρόγραμμα HIV/AIDS, παρείχε υλικοτεχνική υποδομή στις τοπικές αρχές. Λόγω της μεγάλης αύξησης των περιστατικών, αποφασίστηκε το Δεκέμβριο η ενίσχυση του έργου των ΓΧΣ και η αποστολή μίας Ομάδας Επείγουσας Παρέμβασης. Ένα Κέντρο Θεραπείας της Χολέρας (CTC) χωρητικότητας πάνω από 300 κλινών δημιουργήθηκε στη βόρεια Λουσάκα και ένα δεύτερο στήνεται αυτές τις μέρες στο νότιο μέρος της πληγείσας περιοχής. Επίσης, μια Κινητή Ιατρική Μονάδα εξασφαλίζει ότι στα Κέντρα Υγείας της πόλης παρέχεται επαρκής θεραπεία και επικρατούν ικανοποιητικές συνθήκες υγιεινής. Οι ομάδες των ΓΧΣ είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων, τη διαχείριση των περιστατικών, τη διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών υγιεινής στα Κέντρα Θεραπείας της Χολέρας, την εκπαίδευση του ντόπιου προσωπικού και τη διασφάλιση παροχής του απαραίτητου ιατροφαρμακευτικού υλικού.     

Ωστόσο, η φροντίδα των ασθενών δεν επαρκεί. Για να επιτευχθεί ο έλεγχος της εξάπλωσης της ασθένειας, πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα υγιεινής μέσα στην κοινότητα.

Παράλληλα, οργανώθηκε επίσης μία διαδικασία γρήγορου και αποτελεσματικού εντοπισμού και νοσηλείας των νέων περιστατικών. Οι ΓΧΣ προσπαθούν επίσης να διασφαλίσουν τον εφοδιασμό σε πόσιμο νερό των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο, την απολύμανση των σπιτιών των ασθενών καθώς και τη διασφάλιση των σωστών πρακτικών ενταφιασμού των νεκρών. Εκτός αυτών, πραγματοποιούνται και δραστηριότητες ευαισθητοποίησης των κατοίκων για να προωθήσουν τα αυστηρά μέτρα υγιεινής στην κοινότητα, όπως για παράδειγμα θεατρικά δρώμενα στις πληγείσες περιοχές και διανομή φυλλαδίων με σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο μετάδοσης της χολέρας. Τέλος, οι ΓΧΣ ασχολούνται επίσης με την επιδημιολογική παρακολούθηση.

Οι ΓΧΣ αντιμετώπισαν κάποιες δυσκολίες στην ολοκλήρωση της προσπάθειάς τους για παρέμβαση, κυρίως λόγω γραφειοκρατικών και πολιτικών καθυστερήσεων της δημόσιας διοίκησης της χώρας, η οποία στάθηκε εμπόδιο στους αρχικούς σχεδιασμούς. Παρ' όλες τις δυσκολίες με τις αρχές, η παρέμβαση των ΓΧΣ συνεχίζεται και αρχίζει να παρουσιάζει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.     

Η χολέρα είναι μία ασθένεια προερχόμενη από το νερό, πράγμα που σημαίνει ότι εξαπλώνεται από το μολυσμένο νερό και τα τρόφιμα. Προκαλεί σοβαρή διάρροια που μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε αφυδάτωση και θάνατο, αν δε χορηγηθεί άμεσα θεραπεία. Τα περισσότερα περιστατικά μπορούν να αντιμετωπιστούν ικανοποιητικά με τη χορήγηση από το στόμα αλάτων αφυδάτωσης και δεν απαιτούν τη νοσηλεία σε νοσοκομείο. Ωστόσο, στην περίπτωση σοβαρής αφυδάτωσης ο ασθενής πρέπει να λάβει υγρά με ενδοφλέβια ένεση.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ