fbpx Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο πλευρό των μεταναστών χωρίς έγγραφα | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο πλευρό των μεταναστών χωρίς έγγραφα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο πλευρό των μεταναστών χωρίς έγγραφαΑνακοίνωση - Η παρέμβαση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον πληθυσμό των μεταναστών χωρίς έγγραφα στην Ελλάδα συνεχίζεται, στο κέντρο κράτησης της Μυτιλήνης και στον καταυλισμό της Πάτρας, όπου παρέχεται πρωτοβάθμια περίθαλψη και ψυχοκοινωνική στήριξη, παράλληλα με τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης και διαβίωσης.

Μέχρι και τα τέλη Αυγούστου, ο συνολικός αριθμός μεταναστών που εξετάστηκαν από τις ομάδες μας στη Μυτιλήνη έφτασε τους 1.124 (804 στο κέντρο κράτησης και 320 στο σημείο άφιξης των μεταναστών στο λιμάνι) και στον καταυλισμό της Πάτρας τους 1.736. Κύρια ευρήματα είναι οι δερματικές παθήσεις, συμπτωματολογία ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, γαστρεντερικές διαταραχές, τραύματα, κατάθλιψη και μετα-τραυματικό στρες. Επίσης, τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου διενεργήθηκε διερευνητική αποστολή στα κέντρα κράτησης του Έβρου και της Ροδόπης, και στα τέλη Αυγούστου στην περιοχή της Ηλείας. Τα ευρήματα δεν δικαιολόγησαν, προς το παρόν, μια επείγουσα παρέμβαση της οργάνωσης σε αυτές τις περιοχές.

ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΠΑΓΑΝΗΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ολοκλήρωσαν την κατασκευή νέων δομών στο κέντρο κράτησης Παγανής στη Μυτιλήνη (τουαλέτες, ντους, βρύσες και μικροβελτιωτικές παρεμβάσεις) στα μέσα Αυγούστου. Η Νομαρχία Μυτιλήνης ανέλαβε και χρηματοδότησε αντίστοιχες εργασίες.

Παρ’ όλα αυτά ο προβληματισμός της ομάδας είναι έντονος. Οι κρατούμενοι διαβιούν σε μη ανθρώπινες συνθήκες, ενώ η μη συντήρηση και ο μη καθαρισμός είναι ο κανόνας. Μητέρες που συνοδεύουν βρέφη και μικρά παιδιά βρίσκονται συχνά υπό κράτηση για πάνω από 10 ημέρες σε αυτές τις συνθήκες. Δεν έχει εγκατασταθεί σύστημα θέρμανσης, ενώ πολλές από τις τουαλέτες και τα ντους (που έτσι κι αλλιώς δεν επαρκούν για τους 500 με 600 μετανάστες που βρίσκονται καθημερινά στους θαλάμους) δεν λειτουργούν ή πλημμυρίζουν.

Ο γιατρός και ο ψυχολόγος της οργάνωσης ουσιαστικά δεν είχαν ελεύθερη πρόσβαση στους θαλάμους τους τελευταίους 4 μήνες, όπου τις περισσότερες φορές έπρεπε να επιλέξουμε κάποιους από τους ασθενείς που συνωστίζονται στα κάγκελα ώστε οι αστυνομικοί να τους μεταφέρουν στην αυλή και να τους εξετάσουμε. Εξαίρεση αποτελούν οι τελευταίες λίγες μέρες, όπου προσλήφθηκε επιπλέον γιατρός από τη Νομαρχία και γίνονται προσπάθειες για προαυλισμό των κρατούμενων μεταναστών. 

Τόσο προφορικώς όσο και εγγράφως έχουμε ενημερώσει όλες τις αρμόδιες αρχές για την εικόνα, τις ελλείψεις και τις προτεραιότητες που αναφέρουμε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για προαυλισμό, καθαρισμό και συντήρηση των θαλάμων, αλλά και κυρίως την ανάγκη αυξημένης μέριμνας για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Κατά την πρόσφατη κοινή επίσκεψη με τον νομάρχη Λέσβου στο κέντρο κράτησης στις αρχές Σεπτεμβρίου αλλά και στις συναντήσεις που προηγήθηκαν με τον αστυνομικό διευθυντή Μυτιλήνης και τον διευθυντή Αλλοδαπών του Υπουργείου Εσωτερικών αναλύθηκαν οι προβληματισμοί μας σχετικά με το μη προαυλισμό αλλά και τη μη συντήρηση, καθαρισμό κ.λπ.

ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Το μήνα Αύγουστο, ο αριθμός των ιατρικών συνεδριών αυξήθηκε σε ποσοστό 44%, με 39 συνεδρίες την ημέρα κατά μέσο όρο. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στον αυξημένο αριθμό των μεταναστών, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την αύξηση των όσων πλέον κοιμούνται σε χάρτινα παραπήγματα και έξω από τον καταυλισμό. Υπό τη μορφή άτυπης συνεργασίας, οι ΓΧΣ έχουμε πλέον τη δυνατότητα για παραπομπές ασθενών σε κάποια νοσοκομεία της Πάτρας και την παρακολούθηση περιστατικών με χρόνια νοσήματα. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια από την πλευρά της Οργάνωσης να προωθηθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού των μεταναστών, που θα γίνει με ευθύνη της Νομαρχίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ΓΧΣ για το μήνα Αύγουστο, οι ομάδες μας περιέθαλψαν 31 μετανάστες με τραύματα στην πλάτη, στο πρόσωπο και στο κεφάλι, προερχόμενα κυρίως από την προσπάθεια των μεταναστών να αποφύγουν τη σύλληψη.

  • Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρίσκονται στον καταυλισμό της Πάτρας από τις 12 Μαΐου και στο κέντρο κράτησης στη Μυτιλήνη από τις 2 Ιουνίου, παρέχοντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανθρωπιστική βοήθεια και ψυχοκοινωνική στήριξη στους μετανάστες χωρίς έγγραφα που εισέρχονται στην Ελλάδα. Η Οργάνωση δραστηριοποιείται σε παρόμοια προγράμματα στην Ιταλία, τη Μάλτα και το Μαρόκο.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ