fbpx Η Abbot επιλέγει ποιοι ασθενείς θα λαμβάνουν τη νέα εκδοχή φαρμάκων κατά του AIDS | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Η Abbot επιλέγει ποιοι ασθενείς θα λαμβάνουν τη νέα εκδοχή φαρμάκων κατά του AIDS

Οι ασθενείς με HIV/AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν άμεση ανάγκη της βελτιωμένης εκδοχής του φαρμάκου κατά του AIDS lopinavir/ritonavir εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε αυτό, καθώς η μόνη εταιρία που το κατασκευάζει, η Abbott Laboratories, τους την αρνείται, καταγγέλλει η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ). 

Ενώ η αμερικανική εταιρία που εδρεύει στο Σικάγο ξεκίνησε την αποστολή του νέου φαρμάκου μετά από χρονοβόρα διαδικασία σε έναν περιορισμένο αριθμό προγραμμάτων των ΓΧΣ στην Αφρική με την τιμή των 500 δολαρίων ανά ασθενή το χρόνο, αρνείται να πουλήσει στους ΓΧΣ το φάρμακο για να χρησιμοποιηθεί σε προγράμματά τους στην Ταϊλάνδη και τη Γουατεμάλα και καθυστερεί την εγγραφή του στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η νέα εκδοχή του lopinavir/ritonavir παραμένει μη διαθέσιμη και οικονομικά ασύμφορη για τη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών που τη χρειάζονται.

Η νέα εκδοχή του lopinavir/ritonavir, ενός φαρμάκου «δεύτερης γραμμής» κατά του AIDS το οποίο συνίσταται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την παλιά εκδοχή, όπως τη μείωση του αριθμού των χαπιών που πρέπει να χορηγηθούν, την αποθήκευση εκτός ψυγείου και τη μη ύπαρξη διατροφικών περιορισμών. Αλλά χωρίς την καταχώρησή του, το φάρμακο αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να αποκτηθεί σε οποιαδήποτε τιμή. Στην Κίνα, δεν είναι διαθέσιμη ούτε και η παλιά εκδοχή, γιατί ενώ έχει καταχωρηθεί, η Abbott έχει επιλέξει να μη διαθέσει το φάρμακο στη χώρα.    

«Εδώ στην Ταϊλάνδη, όπου οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 30ºC το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, αυτό το φάρμακο που δεν απαιτεί συντήρηση σε ψυγείο αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα, αλλά η Abbott αρνείται να το καταχωρήσει», δήλωσε ο Δρ. Ντέιβιντ Γουίλσον, του προγράμματος των ΓΧΣ στην Ταϊλάνδη. «Αντ' αυτού, η Abbott ισχυρίζεται ότι μπορούμε να αρκεστούμε στην παλιά εκδοχή του φαρμάκου που δεν είναι πια διαθέσιμη στις ΗΠΑ, αλλά αυτό είναι ένα δεύτερης επιλογής προϊόν που πωλείται εδώ σε μία τιμή που ούτως ή άλλως δεν είναι συμφέρουσα. Περιορίζοντας την τιμή των 500 δολαρίων μόνο στις πιο φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες, η Abbott υιοθετεί μία πολιτική που εσκεμμένα αποκλείει τους ασθενείς με HIV/AIDS σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες».    

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη στις αναπτυσσόμενες χώρες για θεραπείες «δεύτερης γραμμής» για τους ασθενείς που λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία εδώ και αρκετά χρόνια. Εκφράζεται ωστόσο μία μεγάλη ανησυχία ότι τα εθνικά προγράμματα θεραπείας και οι οργανισμοί χρηματοδότησης δε θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα συγκεκριμένα φάρμακα στις τιμές αυτές, που είναι πολύ πιο υψηλές από τις τιμές των φαρμάκων «πρώτης γραμμής». Στην Ταϊλάνδη, η Abbott χρεώνει τουλάχιστον 2.800 δολάρια για την παλιά εκδοχή του lopinavir/ritonavir, πράγμα που σημαίνει ότι κοστίζει δέκα φορές πιο ακριβά η περίθαλψη ενός ασθενή που χρειάζεται να ξεκινήσει θεραπεία «δεύτερης γραμμής» με αυτό το φάρμακο.   

«Πρόκειται για μία κλασσική περίπτωση του τρόπου με τον οποίο τα μονοπώλια βλάπτουν τους ασθενείς», τόνισε ο Δρ. Τίντο φον Σόεν-Άνγκερερ, της Εκστρατείας των ΓΧΣ για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα. «Έχουμε ανάγκη την ύπαρξη ανταγωνισμού αντίγραφων φαρμάκων για αυτά τα νέα βασικά φάρμακα, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να γίνουν οικονομικά και ευρέως διαθέσιμα. Δε θα πρέπει να εξαρτάται από ένα γενικό διευθυντή στο Σικάγο των ΗΠΑ να αποφασίσει ποιος θα έχει πρόσβαση σε ένα φάρμακο που σώζει ζωές».