fbpx Επιδημίες μηνιγγίτιδας πλήττουν την αφρικανική ήπειρο | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Επιδημίες μηνιγγίτιδας πλήττουν την αφρικανική ήπειρο

Εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού ξεκίνησαν
οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Η έξαρση των επιδημιών μηνιγγίτιδας συνδέεται άμεσα με την έναρξη της περιόδου ανομβρίας στην Αφρική. Η αποκαλούμενη «ζώνη της μηνιγγίτιδας» εκτείνεται σε μια λωρίδα από την Ανατολή προς τη Δύση, παράλληλη προς την έρημο Σαχάρα, και συμπεριλαμβάνει υποσαχάριες χώρες από τη Σενεγάλη έως την Αιθιοπία.
Εξάρσεις επιδημιών μηνιγγίτιδας πλήττουν τις τελευταίες εβδομάδες πολλές αφρικανικές χώρες. Περιστατικά μηνιγγίτιδας Τύπου Α εντοπίστηκαν στην Αιθιοπία και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ενώ επίσης καταγράφηκαν εξάρσεις της ασθένειας στην Μπουρκίνα Φάσο, την Ακτή του Ελεφαντοστού, το Νίγηρα και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Σε όλες αυτές τις χώρες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν επείγουσες εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού παρέχοντας παράλληλα ιατρική περίθαλψη στους ασθενείς.

Αιθιοπία

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα που παρεμβαίνουν ήδη στην Αιθιοπία με προγράμματα αντιμετώπισης της ελονοσίας, έχουν καταγραφεί έως τώρα επίσημα 55 περιστατικά μηνιγγίτιδας Τύπου Α, αριθμός που φανερώνει ότι στις δύο περιφέρειες του νότιου Γκόντερ, όπου εντοπίστηκαν τα συγκεκριμένα περιστατικά, έχει ξεσπάσει επιδημία της ασθένειας.

Στις 18 Μαρτίου έφτασε στην Αιθιοπία ειδικό φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας μεταφέροντας επιτόπου εμβόλια και κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό για να ξεκινήσει άμεσα εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού. Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν ήδη εμβολιάσει μέχρι σήμερα 8.000 ανθρώπους στις περισσότερο πληττόμενες περιοχές, σε μια περιοχή 2 εκατομμυρίων κατοίκων. Η εκστρατεία εμβολιασμού πρόκειται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες και στο πλαίσιό της θα εμβολιαστούν 89.000 άνθρωποι περίπου.

Η ομάδα που αποτελείται από 6 εθελοντές των ΓΧΣ έχει καταφθάσει στην περιοχή νότια του Γκόντερ, στις όχθες της λίμνης Τάνα, για να παράσχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ασθενείς της μηνιγγίτιδας αλλά και να οργανώσει μια εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού στις 15 διοικητικές περιφέρειες της επαρχίας Ιμπνάτ.

Άλλες ιατρικές ομάδες εργάζονται για τον εμβολιασμό 60.000 ανθρώπων στις περιφέρειες Ουελέγκα, επίσης στο νότο της χώρας.

Όπως επισημαίνουν τα μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που αγωνίζονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας, «οι παρεμβάσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες σε μια τόσο μεγάλη χώρα όπως η Αιθιοπία, που αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερπληθυσμού και όπου, πέρα από τη δυσκολία εντοπισμού των νέων περιστατικών μηνιγγίτιδας και της προσέγγισης των απομακρυσμένων πληθυσμών, οι Αρχές εφαρμόζουν προγράμματα μαζικής μετεγκατάστασης πληθυσμών. Γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση».

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, εμφάνιση μηνιγγίτιδας Τύπου Α καταγράφηκε στην περιφέρεια Μπατανγκάφο, 400χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας, Μπανγκί. Στην περιφέρεια αυτή, που αριθμεί 59.000 κατοίκους, έχουν καταγραφεί έως τώρα 42 ύποπτα περιστατικά, από τα οποία 12 επιβεβαιώθηκε ότι οφείλονται στον ιό τύπου Α, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας έφτασε ανησυχητικά το 9,5%.

Η Μονάδα Επείγουσας Παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ενίσχυσε την ήδη υπάρχουσα ομάδα εθελοντών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με ένα νοσηλευτή και έναν τεχνικό. Στόχος της παρέμβασης είναι να εμβολιαστούν όλοι οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 2 ετών στην πόλη Μπατανγκάφο και τις γύρω περιοχές. Η εκστρατεία εμβολιασμού, που ξεκίνησε στις 8 Μαρτίου, θα καλύψει συνολικά 59.000 άτομα. Έως τα μέσα Μαρτίου είχαν εμβολιαστεί ήδη 40.000 άτομα. Η εκστρατεία, που διεξάγεται σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας της χώρας, συνεχίζεται στις αγροτικές περιοχές και περιλαμβάνει επίσης εμβολιασμό κατά της ιλαράς.

Όπως επισημαίνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφορικά με την πρόληψη ανάλογων επιδημιών, «ένα σωστό σύστημα επιδημιολογικής παρακολούθησης συνιστά το «κλειδί» για τον έγκαιρο εντοπισμό των εξάρσεων μηνιγγίτιδας. Εκτός αυτού, η διενέργεια εκστρατειών εμβολιασμού καθώς και η περίθαλψη των ασθενών είναι κρίσιμης σημασίας ώστε αυτά τα ξεσπάσματα να μη μετατραπούν σε σαρωτικές επιδημίες».

Το ελληνικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δραστηριοποιείται στην Αιθιοπία από το 2001. Βασικός στόχος του προγράμματος που αναπτύσσει είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας για τον έλεγχο και την πρόληψη επιδημιών ελονοσίας. Οι αποδέκτες του προγράμματος είναι 222.000 κάτοικοι της Φογκέρα.