fbpx Ζώνη Σαχέλ: Απαιτεί μακροχρόνιες λύσεις η αντιμετώπιση του υποσιτισμού | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Ζώνη Σαχέλ: Απαιτεί μακροχρόνιες λύσεις η αντιμετώπιση του υποσιτισμού

Η ετήσια αιχμή του υποσιτισμού στην περιοχή Σαχέλ έχει ξεκινήσει, και παρουσιάζει επιδείνωση σε μέρη που σημειώνονται υψηλές τιμές τροφίμων, επιδημίες και πολιτική αστάθεια. Ένα εκατομμύριο σοβαρώς υποσιτισμένα παιδιά* αναμένεται να λάβουν θεραπεία-ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία της ανθρωπιστικής βοήθειας.

.
«Ο υποσιτισμός είναι ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας σε αυτή την περιοχή, και έτσι θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Είναι ζωτικής σημασίας να βγούμε από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αρχίσουμε να προσανατολιζόμαστε σε πιο μακροπρόθεσμες λύσεις»

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) κλιμακώνουμε την επείγουσα παρέμβασή μας προειδοποιώντας ότι ο υποσιτισμός στη ζώνη Σαχέλ είναι ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας που απαιτεί μακροχρόνιες λύσεις.

Τους τελευταίους 6 μήνες, περίπου 56.000 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά έχουν εισαχθεί στα επισιτιστικά προγράμματά μας σε επτά χώρες της περιοχής, αριθμός παρόμοιος αν και υψηλότερος σε σύγκριση με εκείνον της περσινής περιόδου.

«Οι διατροφικές κρίσεις είναι περιοδικές και κυκλικές στην περιοχή αυτή», δήλωσε ο Michel-Olivier Lacharité, διευθυντής των προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Μάλι, το Νίγηρα και το Τσαντ. «Φέτος, όμως, κι άλλοι παράγοντες, όπως η αύξηση των τιμών στην αγορά, η αστάθεια στο βόρειο Μάλι και τη Νιγηρία, έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται εστίες σε περιοχές όπου ο υποσιτισμός κυμαίνεται σε υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα.
 
Επιπλέον, μια έντονη περίοδος βροχοπτώσεων στο νότιο Νίγηρα και σε περιοχές του ανατολικού Τσαντ έχουν επισπεύσει την αναμενόμενη εποχιακή αύξηση των περιστατικών ελονοσίας. Για τα παιδιά, η ελονοσία και ο υποσιτισμός είναι ένας θανατηφόρος συνδυασμός. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιστρατεύουμε επιπρόσθετους πόρους για να περιθάλψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά πριν οι δρόμοι γίνουν αδιάβατοι από τις βροχές.

Φέτος και για πρώτη φορά, όλες αυτές οι χώρες στη ζώνη Σαχέλ που πλήττονται περισσότερο από τον υποσιτισμό, απηύθυναν έγκαιρες προειδοποιήσεις και μαζί με διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, ανέπτυξαν ένα φιλόδοξο σχέδιο ανταπόκρισης στα τέλη του 2011. Το σχέδιο αυτό περιλάμβανε την περίθαλψη ενός περίπου εκατομμυρίου σοβαρώς υποσιτισμένων παιδιών και διανομή τροφίμων σε μικρά παιδιά για την πρόληψη της ασθένειας, μέσω της χρήσης προϊόντων με βάση το γάλα, ειδικά σχεδιασμένα για να ανταποκρίνονται στις διατροφικές τους ανάγκες.
 
Η εφαρμογή αυτού του σχεδίου θα είναι μια πρόκληση, και απαιτεί να γίνουν σημαντικές προσπάθειες από την πλευρά των κυβερνήσεων, των ανθρωπιστικών οργανώσεων και των διεθνών δωρητών. Παρόλα αυτά, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προειδοποιούμε ότι η επείγουσα παρέμβαση δεν μπορεί να αποτελεί τη μοναδική επιλογή.
 
«Ο υποσιτισμός είναι ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας σε αυτή την περιοχή, και έτσι θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί», δήλωσε ο Δρ. Susan Shepherd, παιδίατρος και ειδικός σε θέματα διατροφής στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. «Η πρόληψη και η θεραπεία του υποσιτισμού σώζουν περισσότερες ζωές. Πρέπει να αποτελεί μέρος της δέσμης μέτρων για την υγεία των μικρών παιδιών, όπως είναι η ανοσοποίηση. Οι χώρες που έχουν πετύχει να περιορίσουν τον υποσιτισμό, έχουν εξασφαλίσει πρόσβαση σε δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και σε επαρκή σίτιση των παιδιών. Είναι ζωτικής σημασίας να βγούμε από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αρχίσουμε να προσανατολιζόμαστε σε πιο μακροπρόθεσμες λύσεις».


Ενώ συνεχίζουμε να επεκτείνουμε την παρέμβασή μας στη ζώνη Σαχέλ κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των επισιτιστικών κρίσεων, προσπαθούμε επίσης να αναπτύξουμε απλούστερες και πιο προσιτές μεθόδους στην καταπολέμηση του υποσιτισμού σε βάθος χρόνου στα κανονικά μας προγράμματά μας. Προκύπτουν ελπιδοφόρες στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένης της μεταβίβασης κάποιων δραστηριοτήτων σε μη-ιατρικό προσωπικό, της διάθεσης τοπικά παρασκευασμένων διατροφικών προϊόντων, και της ανάπτυξης συστημάτων που θα καταστήσουν απλούστερη και πιο οικονομική την πρόσβαση των παιδιών στην τροφή.

Από τα 56.000 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά που περιθάλψαμε στη ζώνη Σαχέλ από τον Ιανουάριο έως τα τέλη Ιουνίου του 2012, πάνω από 36.000 ήταν στο Νίγηρα. Ομάδες των MSF εργάζονται επίσης στο βόρειο Μάλι, το Νίγηρα, την Μπουρκίνα Φάσο και τη Μαυριτανία για να βοηθήσουν ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους λόγω των συγκρούσεων που μαίνονται στο Μάλι.

 
 
 
*Πηγή: UNICEF

ΔΡΑΣΕΙΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα  λειτουργούν σήμερα 21 επισιτιστικά προγράμματα στην περιοχή Σαχέλ, εννέα από τα οποία άνοιξαν φέτος με στόχο να ανταποκριθούν στις τεράστιες ανάγκες των περιοχών Τσαντ, Μάλι, Σενεγάλη και Μαυριτανία. Οι ομάδες της οργάνωσης συνεχίζουν να κάνουν αξιολογήσεις, ενώ υπάρχει σχέδιο να ανοίξουν τρία τουλάχιστον επιπλέον προγράμματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.