fbpx Τάσος Τέλλογλου - Η ανθρώπινη... παγκοσμιοποίηση | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Τάσος Τέλλογλου - Η ανθρώπινη... παγκοσμιοποίηση

Τάσος Τέλλογλου,
δημοσιογράφος

Μια είδηση που μεταδίδεται από το στόμα του, ξέρεις από την αρχή ότι είναι έγκυρη και καλά διασταυρωμένη. Η έρευνα είναι εκτός από προσωπικό πάθος αναζήτησης της αλήθειας, ταυτόχρονα, και βασική αρχή δεοντολογίας για το επάγγελμα του Τάσου Τέλλογλου που βεβαίως, λίγοι τηρούν στις μέρες μας. Εκείνος πάντως ανήκει στην προνομιούχα τάξη της... μειοψηφίας. "Η αξιόπιστη δημοσιογραφία προϋποθέτει χρόνο και χρήμα" υποστηρίζει, κάτι που στην Ελλάδα δε "χαρίζεται" σε επαρκείς δόσεις ώστε οι πληθυσμοί σε κίνδυνο να μεταβάλλονται σε ειδήσεις "που πουλάνε". Πρόσφατα βρέθηκε με τους ΓΧΣ στο Μαλάουι και απέδειξε μέσα από τη δουλειά του ότι ένα θέμα όπως το AIDS, μπορεί να γίνει επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας.  

Αξιόπιστη δημοσιογραφία. Πόσο συχνά τη συναντάς;
"Στην Ελλάδα αρκετά σπάνια. Γιατί για να είναι αξιόπιστη πρέπει να είναι και ακριβή.... Γιατί η δημοσιογραφία προϋποθέτει έρευνα κι αυτή με τη σειρά της χρόνο και χρήμα. Στην Ελλάδα, δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο".

...πόσο δύσκολο είναι να την εφαρμόζει κανείς;
"Σκεφθείτε ότι πρέπει να καταναλώνεις το διπλάσιο χρόνο και κυρίως, να κάνεις αυτό για το οποίο σε πληρώνουν. Δηλαδή να σκέφτεσαι! Δε φτάνει να έχεις μια πληροφορία αλλά να την περάσεις με τη σειρά της, από ένα "δίχτυ" άλλων πληροφοριών, εκτιμήσεων. Χρειάζεται να τη διασταυρώσεις πριν τη μεταδώσεις. Στην ουσία, καταναλώνεις περισσότερο χρόνο στην έρευνα. Κι επειδή δεν ακολουθούνται τα παραπάνω, γι' αυτό και δύσκολα εφαρμόσιμη".

Πότε η ανθρωπιστική δράση αποτελεί "είδηση";
"Όταν γίνεται την κατάλληλη χρονική στιγμή έτσι ώστε, να αλλάζει κάτι στα γεγονότα. Όταν για παράδειγμα υπάρχουν 10.000 άνθρωποι σε ένα χωριό που πεθαίνουν από πείνα και κάνεις μια αερογέφυρα ανθρωπιστικής βοήθειας, τους πας τρόφιμα και τους σώζεις από ένα βέβαιο θάνατο, αυτό αποτελεί είδηση".

Κινδυνεύουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα να γίνουν... παρωχημένη είδηση;
"Όχι γιατί αλλάζουν. Και τι εννοώ με αυτό; Οι μεγάλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε. Αντιλαμβάνονται πια τις μεγάλες αλλαγές που πραγματοποιούνται στο περιβάλλον τους και με βάσει αυτές, απευθύνονται στο κοινό που τις στηρίζει ηθικά και οικονομικά".

Τι κρατάς από την αποστολή των ΓΧΣ στο Μαλάουι όπου βρέθηκες;
"Ότι οι εθελοντές γνωρίζουν και συνεργάζονται μαζί με τους ντόπιους ανθρώπους, ότι έχουν συγκροτήσει ένα τοπικό δίκτυο, ότι είναι ενεργά παρόντες στο πεδίο αποστολής. Και το σημαντικότερο, ότι κατανοώντας και αντιδρώντας σε αφρικανικές αξίες, δείχνουν το ανθρώπινο πρόσωπο της παγκοσμιοποίησης".

Πιστεύεις ότι τα ΜΜΕ προβάλλουν όσο θά' πρεπε τη δράση για πληθυσμούς που κινδυνεύουν;
"Όχι γιατί δεν "πουλάνε" οι πληθυσμοί αυτοί".

Αποτελεσματικότητα έργου και ΜΚΟ. Έννοιες που συμβαδίζουν;
"Όχι σε όλους αλλά σε τελευταία ανάλυση, και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κρίνονται από το αποτέλεσμα, όπως όλοι μας. Δουλεύουν με βάση αυτόν τον μπούσουλα αλλά και κρίνονται από αυτόν".

Η πιο δύσκολη αποστολή που ανέλαβες ποτέ;
"Κόσοβο 1999. Γιατί στους πολέμους δεν μπορείς να αλλάζεις γραμμές. Γιατί ιδιαίτερα εκεί, η διασταύρωση της πληροφορίας ήταν πολύ δύσκολη αλλά και γιατί, ποτέ δεν είχες εικόνα όλου του "θεάτρου". Γιατί όταν είσαι αποκλεισμένος για 30 μέρες με UCKάδες, νομίζεις ότι όλος ο κόσμος είναι αυτός ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι".

Είναι πρόκληση να ξεπερνάς τα προσωπικά σου όρια;
"Ναι, αρκεί να έχεις αναγνωρίσει τα όριά σου από πριν".

Η απομυθοποίηση σημαίνει το τέλος των ιδεολογιών;
"Όχι. Αλλά η ιδεολογία από μόνη της δεν απαντά σε πρακτικά προβλήματα. Και κυρίως, δε δίνει απάντηση στο πώς μπορείς να είσαι χρήσιμος. Για παράδειγμα, η ιδεολογία στη δημοσιογραφία δεν προσθέτει πολλά πράγματα από μόνη της. Πρέπει να έχεις τη γενναιότητα να μη βάζεις την ιδεολογία στον Προκρούστη".

Για ποιο λόγο θα γυρνούσες το χρόνο πίσω;
"Για να ζήσω ως ενήλικας τα χρόνια του '60".

Με ποια λέξη θα περιέγραφες τις κοινωνίες του μέλλοντος;
"Δίκτυα". Γιατί στο μέλλον δε θα υπάρχουν ιεραρχικά οργανωμένες κοινωνίες, κάθετα δομημένες. Ακόμα και τα λόμπι θα αποτελούνται από ανθρώπους διαφορετικών ειδικοτήτων".