fbpx Συνοπτικός απολογισμός της παρέμβασης για την παροχή ιατρικής και ψυχολογικής υποστήριξης | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Συνοπτικός απολογισμός της παρέμβασης για την παροχή ιατρικής και ψυχολογικής υποστήριξης

Από τις 12 Μαΐου 2008, οι ΓΧΣ λειτουργούμε μια κλινική εντός του άτυπου καταυλισμού της Πάτρας, παρέχοντας πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη, και πραγματοποιώντας τακτικές εκστρατείες ενημέρωσης των κατοίκων του καταυλισμού για ζητήματα υγιεινής και αντιμετώπισης ασθενειών.

Στην Πάτρα, ο άτυπος καταυλισμός όπου στεγάζονται οι μετανάστες μετράει 12 χρόνια ζωής. Πρόκειται για μια παραγκούπολη που αποτελείται από αυτοσχέδιες κατασκευές φτιαγμένες κυρίως από χαρτόνι, πλαστικό και ξύλο, χωρίς θέρμανση και ηλεκτρικό. Οι τουαλέτες, πρόχειρες κατασκευές που εξυπηρετούν έναν πληθυσμό που αριθμεί, κατ’ εκτίμηση, από 1.200 έως 1.600 άτομα, έγιναν λειτουργικές μετά την παρέμβαση των ΓΧΣ και καταβάλλονται προσπάθειες από την οργάνωση ώστε να παραμείνουν λειτουργικές. Παράλληλα, στον καταυλισμό δεν υπάρχει κανενός είδους ουσιαστική κρατική παρέμβαση, ενώ ο χώρος δεν απολυμαίνεται.

Μέχρι το τέλος του 2008, την κλινική μας επισκέφθηκαν 6.081 ασθενείς, ενώ παραπέμφθηκαν σε νοσοκομεία πάνω από 400 άτομα. Οι περισσότεροι μετανάστες υποφέρουν από δερματικές παθήσεις, λοιμώξεις του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, ψυχοσωματικές ενοχλήσεις, γαστρεντερικές παθήσεις και τραύματα, προερχόμενα κυρίως από τις προσπάθειές τους να επιβιβαστούν σε κάποιο πλοίο ή να αποφύγουν τη σύλληψη. Στην παροχή ψυχολογικής βοήθειας, έμφαση δίνεται σε ομάδες παιδιών και ανηλίκων, ενώ συνήθης συμπτωματολογία παραμένουν η κατάθλιψη και το άγχος.

Οι ΓΧΣ εργαζόμαστε επίσης στην κατεύθυνση της καλυτέρευσης των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού, βελτιώνοντας τις υπάρχουσες δομές και διανέμοντας ανθρωπιστικό υλικό. Στις αρχές του καλοκαιριού, η ομάδα των ΓΧΣ τοποθέτησε πυροσβεστήρες σε καίρια σημεία του καταυλισμού και εκπαίδευσε τους μετανάστες στη χρήση τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προληφθεί η φωτιά που πήγε να ξεσπάσει στον καταυλισμό τον Ιούλιο του 2008.

Την περασμένη βδομάδα, όμως, ένα μεγάλο μέρος του καταυλισμού τυλίχθηκε στις φλόγες, από άγνωστα μέχρι στιγμής αίτια, καταστρέφοντας περίπου 60 κατοικίες καθώς και την κλινική των ΓΧΣ, με αποτέλεσμα οι μετανάστες να μην έχουν μέρος να κοιμηθούν και να προφυλαχθούν από τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Οι ΓΧΣ μέσα σε λίγες ώρες από την κατάσβεση της πυρκαγιάς και με τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού και εθελοντικών δικτύων διένειμαν 450 υπνόσακους στους μετανάστες, ενώ τοποθέτησαν μια ειδική σκηνή στο χώρο του καταυλισμού ώστε να μη διακοπεί η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στον πληθυσμό.

Την τελευταία εβδομάδα γίνεται προσπάθεια εμβολιασμού των παιδιών στον καταυλισμό. Δεκατέσσερα παιδιά ηλικίας 10-14 ετών μεταφέρονται με τη συνδρομή και του Ερυθρού Σταυρού στο νοσοκομείο «Καραμανδάνειο» για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις που προηγούνται του εμβολιασμού.

Το ζήτημα της μετανάστευσης δεν είναι καινούργιο στην Ελλάδα. Αυτό που είναι καινούργιο, όμως, είναι η αύξηση των ανθρώπων που εισέρχονται στη χώρα, είτε υποβάλλοντας αίτηση για άσυλο είτε ως ενδιάμεσο σταθμό στο ταξίδι τους προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ΓΧΣ, παραμένοντας στο πλευρό των μεταναστών χωρίς έγγραφα και καταγράφοντας τις ανάγκες τους, καταβάλλουμε προσπάθειες ούτως ώστε αυτός ο πληθυσμός να αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημα υγείας της Ελλάδας.

«Πιέζουμε ώστε αυτός ο πληθυσμός να έχει μια στοιχειώδη πρόσβαση στο σύστημα υγείας, όπως γίνεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, και όχι μόνο σε διαδικασία επείγοντος. Παράλληλα, ζητάμε να υπάρξει ένας μηχανισμός υποδοχής αυτών των ανθρώπων, με πολύ συγκεκριμένες ιατρικές εξετάσεις και διαδικασίες, με ειδική μέριμνα για τις ομάδες που έχουν αυξημένες ανάγκες, όπως παιδιά, γυναίκες, έγκυοι κ.λπ.», εξηγεί ο Γιώργος Καραγιάννης, επικεφαλής της αποστολής για τους μετανάστες χωρίς έγγραφα στην Ελλάδα.

-- Από τις 2 Ιουνίου μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2008, ομάδα των ΓΧΣ εργαζόταν επίσης στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην περιοχή της Παγανής στη Μυτιλήνη, παρέχοντας ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια στους μετανάστες χωρίς έγγραφα που εισέρχονταν στην Ελλάδα διά θαλάσσης από την Τουρκία. Στο διάστημα αυτής της επείγουσας παρέμβασης, οι ΓΧΣ εξέτασαν συνολικά 1.202 ασθενείς, ενώ προσφέρθηκε ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα με ειδικές ανάγκες, οικογένειες και μικρά παιδιά για να αντιμετωπιστούν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Επίσης, οι ΓΧΣ προέβησαν σε βελτιώσεις των συνθηκών διαβίωσης και διένειμαν σε τακτική βάση υλικά καθαριότητας. Παράλληλα με την παρουσία της οργάνωσης εντός του κέντρου κράτησης, ομάδα μας βρισκόταν κατά τις αφίξεις των μεταναστών στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου και παρείχε συνολικά βασική ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια σε 351 μετανάστες.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ