fbpx Στιγμές Αποστολής- Σουδάν | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Στιγμές Αποστολής- Σουδάν

«Το αποστεωμένο στήθος της μικρής Αγιέν ανεβοκατέβαινε γρήγορα και με μεγάλη δυσκολία. Το απορημένο βλέμμα της γινόταν απόμακρο…η ζωή της κρεμόταν από μια κλωστή. Εμείς της δώσαμε απλά μια ακόμη ευκαιρία»

 

Η φετινή σύντομη αποστολή μου στο Σουδάν, σε αυτή τη μακρινή νοτιοαφρικανική χώρα, ήταν διαφορετική από την άποψη των βιωμάτων και των εμπειριών που κέρδισα, πιο πέρα και πιο πάνω από απλούς απολογισμούς και καταγραφές θυμάτων, ασθενών και επιζώντων. Ήμασταν εγκατεστημένοι λίγα χιλιόμετρα νότια από τα σύνορα με το βόρειο τμήμα της χώρας, που διατηρεί μια επισφαλή ειρήνη με το νότιο κομμάτι μετά τον πολύχρονο αλληλοσπαραγμό που διακόπτεται ακόμη από συγκρούσεις που καταστρέφουν ολόκληρες πόλεις και εξοστρακίζουν δεκάδες χιλιάδες
κατοίκους κάνοντας αναγκαία την εκεί παρουσία μας.
 
Ο καταυλισμός του προσωπικού των ΓΧΣ και το κέντρο θεραπευτικού επισιτισμού βρίσκονταν στο ένα άκρο της ευρύτερης περιοχής του Αγκόκ και το εξωτερικό ιατρείο μαζί με το κινητό επισιτιστικό ιατρείο ήταν πολύ κοντά στην κεντρική αγορά. Ξεκινούσα το πρόγραμμά μου στις οκτώ διασχίζοντας, συνήθως με πλαστικές μπότες, λίγα δεκάδες μέτρα παχιάς λάσπης ανάμεσα στις σκηνές μας και το επισιτιστικό κέντρο, όπου νοσηλεύαμε παιδιά με βαρύ υποσιτισμό, κλινικές επιπλοκές, αλλά και κάθε περίπτωση που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί στο υποτυπώδες δημόσιο κέντρο υγείας, ένα χώρο «γυμνό» χωρίς γιατρό και επαρκή έμπειρο προσωπικό, όπου σοβαρά ασθενείς ξάπλωναν πάνω σε ψάθες και ανακουφίζονταν με λίγα μόνο φάρμακα παρά τις αυξημένες ανάγκες. Τα παιδιά παραπέμπονταν συνήθως από το εξωτερικό μας ιατρείο το οποίο επισκεπτόμουν νωρίς το απόγευμα.
 
Συνήθως ένα θεραπευτικό επισιτιστικό κέντρο νοσηλεύει περίπου διακόσια με τριακόσια παιδιά το μήνα. Το φετινό μας πρόγραμμα στο Σουδάν περιέθαλψε τα περισσότερα υποσιτισμένα παιδιά στο κινητό επισιτιστικό κέντρο χορηγώντας τους θεραπεία στο σπίτι, με αποτέλεσμα να έχουμε μερικές δεκάδες μόνο νοσηλευόμενα παιδιά μέσα στο κέντρο. Ήταν παιδιά που αποτελούσαν τα πιο βαριά περιστατικά και είχα την ευκαιρία, λόγω της έλλειψης άλλου έμπειρου προσωπικού, να παρακολουθώ σε πιο προσωπικό επίπεδο από ό,τι ήταν συνήθως εφικτό.
 
Η Αγιέν και ο Γουόλ-Γουόλ
Η Αγιέν ήταν εφτά μηνών και ζύγιζε μόλις τέσσερα κιλά. Μας την έφεραν με βαριά αναπνευστική δυσχέρεια και ψηλό πυρετό, που, σύμφωνα με τη μητέρα, είχε ξεκινήσει δύο μέρες νωρίτερα. Το αποστεωμένο στήθος της ανεβοκατέβαινε γρήγορα και με μεγάλη δυσκολία, και ώρες-ώρες το απορημένο βλέμμα της γινόταν απόμακρο, όπως συμβαίνει συνήθως λίγο πριν το τέλος. Το χειρότερο, όμως, ήταν ότι μια εβδομάδα αργότερα, παρά τους πιο δυνατούς συνδυασμούς φαρμάκων, η κατάσταση δεν είχε σχεδόν καθόλου βελτιωθεί, και το βάρος της ελαττωνόταν ακόμη περισσότερο βαδίζοντας προς το σημείο της εξαΰλωσης. Η μόλις 7 μηνών Αγιέν είχε φυματίωση. Η μητέρα της παραδέχτηκε πως η λοίμωξη είχε ξεκινήσει λίγο μετά την επάρατη περίοδο των γεγονότων κι όχι αργότερα, όπως μας είχε αρχικά διαβεβαιώσει. Χωρίς άλλα διαγνωστικά εργαλεία, δανειστήκαμε αντιφυματικά φάρμακα ενηλίκων, που βρίσκονταν αχρησιμοποίητα στο δημόσιο κέντρο υγείας, και τα ξεκινήσαμε λίγο πριν από την τελευταία στιγμή. Δεν είχαμε δικό μας αντιφυματικό πρόγραμμα λόγω της επείγουσας κατάστασης και της αβεβαιότητας ως προς την εκεί παραμονή μας. Μια εβδομάδα αργότερα η Αγιέν απαλλάχτηκε από τον πυρετό και άρχισε να κερδίζει βάρος. Βλέπαμε την αρρώστια να υποχωρεί μέρα με τη μέρα κάτω από τα ακουστικά μας και σχεδόν δεν το πιστεύαμε. Δεδομένου, ωστόσο, ότι η αντιφυματική αγωγή απαιτούσε συνεχή εξάμηνη χορήγηση και ήταν αμφίβολο, εάν οι ΓΧΣ θα ήταν ακόμη εκεί για να την επιβλέπουν, το μέλλον της κρεμόταν από μια κλωστή εξαρτώμενο κυρίως από την αντίληψη και την επιμονή της μητέρας της και από άλλους ακόμη αστάθμητους παράγοντες. Εμείς της δώσαμε απλά μια ακόμη ευκαιρία. Ο Γουόλ-Γουόλ κρατούσε για πολύ καιρό ελάχιστη τροφή υποφέροντας από επίμονους εμετούς και διάρροιες. Ήταν ενάμισι χρονών και λίγο περισσότερο από πέντε κιλά. Δεν μπορούσε ούτε να σταθεί καθιστός, πόσο μάλλον όρθιος και να περπατήσει, γεγονός που ανησυχούσε περισσότερο από όλα τα άλλα τη μητέρα του, καθότι τα παιδιά στην Αφρική συνήθως περπατούν πολύ νωρίτερα. Χρειάστηκε να αλλάξουμε τρεις φορές θεραπευτική αγωγή μέχρι να ελαττωθούν οι διάρροιες και να μπορεί να κρατήσει το θεραπευτικό γάλα που του δίναμε. Η μητέρα του μας ρωτούσε δακρύζοντας, αν ο Γουόλ θα γινόταν ποτέ σαν τα άλλα παιδιά. Δυο εβδομάδες αργότερα, αφού είχαμε περάσει από το γάλα στην έτοιμη θεραπευτική τροφή, την οποία ο μικρός έτρωγε με μανία κερδίζοντας βάρος ενάμισι κιλό, η ίδια τον στήριζε με καμάρι στα πρώτα του βήματα. Λυπήθηκα ιδιαίτερα που δεν παρακολούθησα αυτή την ιστορία μέχρι το τέλος, όπως και για όλες τις άλλες που άφησα πίσω. Εύχομαι να είναι όλοι τους καλά…

 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Στιγμές Αποστολής από το Γιώργο Γαβριηλίδη, γιατρό στο πρόγραμμα των ΓΧΣ στο Σουδάν.