fbpx Πάνος Κατράκης - Πρόσκληση... στη «μάχη» | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Πάνος Κατράκης - Πρόσκληση... στη «μάχη»

Πάνος Κατράκης,
επικεφαλής αποστολής στο Μαλάουι

Θα τον κατατάσσαμε στους βετεράνους του ελληνικού τμήματος. Ο Πάνος Κατράκης, μετρά περισσότερα από δέκα χρόνια δράσης στο πλευρό των πιο ευάλωτων πληθυσμών. Η δουλειά στο γραφείο δεν τον... σήκωνε για μεγάλα διαστήματα. Πάντα ήταν έτοιμος για την επόμενη πρόκληση. Σήμερα είναι επικεφαλής του προγράμματος των ΓΧΣ Ελλάδας για την καταπολέμηση του AIDS στο Μαλάουι της Αφρικής. Αυτής της μικρής χώρας, με πληθυσμό όσο της Ελλάδας, που οι ΓΧΣ κατάφεραν να βάλουν στο χάρτη και το λεξικό μας. «Η συμμετοχή στα προγράμματα απαιτεί κατάθεση ψυχικής και σωματικής ενέργειας», υποστηρίζει. Και ποια μεγαλύτερη απόδειξη από τους 50 ασθενείς που μπαίνουν κάθε μήνα στη σωτήρια αντιρετροϊκή θεραπεία.

Πόσα χρόνια έχεις ζήσει στην Αφρική και τι είναι αυτό που σε έκανε να ξαναγυρίζεις σε αυτήν;
«Έχω συμμετάσχει σε προγράμματα σε αφρικανικές χώρες περίπου εφτά χρόνια. Η αναγκαιότητα για αποτελεσματική ιατρική ανθρωπιστική παρέμβαση στις συγκεκριμένες χώρες, αποτελεί το κίνητρο της επιστροφής, όχι μόνο στην Αφρική, αλλά σε παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη μείωση των ασθενειών και στην παροχή πολύτιμων υπηρεσιών υγείας σε πληθυσμούς που... πεθαίνουν γι' αυτές».
 
Συντονίζεις ένα πρόγραμμα κατά του AIDS. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα να παρεμβαίνεις ως μέλος του διεθνούς κινήματος;
«Η συμμετοχή στα προγράμματα των ΓΧΣ απαιτεί κατάθεση ψυχικής και σωματικής ενέργειας. Το να μοιράζεσαι επιτυχίες και προβληματισμούς σε ένα διεθνές περιβάλλον αποκτά ουσία και το αποτέλεσμα είναι η συμμετοχή με σκοπό την αποτελεσματική βοήθεια στους πληθυσμούς».

Από το 2004 οι ΓΧΣ Ελλάδας παρέχουν αντιρετροϊκά φάρμακα στους ασθενείς τους. Πόσο είδες να αλλάζει η ζωή τους;
«Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς τη χαρά του εθελοντή όταν βλέπει τον ασθενή του να ανακάμπτει. Είναι συγκλονιστικό να βλέπεις τη γυναίκα με το μωρό στην πλάτη να έρχεται για τα φάρμακά της και να λέει πόσο δυνατή νιώθει τώρα να πάει στην αγορά και να δουλέψει στο χωράφι. Είναι 25 χρονών, ο άντρας της πέθανε πριν τρία χρόνια από AIDS, έχει άλλα δύο παιδιά...»

Ποιες είναι οι δυσκολίες στην παροχή αυτής της σωτήριας θεραπείας;
«Οι δυσκολίες και οι προκλήσεις πολλές. Αδυναμία της τοπικής κοινωνίας λόγω κακής υποδομής των υπηρεσιών υγείας, έλλειψη εκπαιδευμένου υγειονομικού προσωπικού, οι ανάγκες σε υλικοτεχνική υποστήριξη, το στίγμα που φέρουν τα άτομα που ζουν με HIV/AIDS.

Όλα τα αντιμετωπίζουμε όμως ως ευκαιρίες για θετική εξέλιξη, ενδυνάμωση δομών και ανάπτυξη τεχνογνωσίας και πιο επιτυχημένων παρεμβάσεων».

Ποιος είναι ο αριθμός των ασθενών που μπαίνουν κάθε μήνα σε θεραπεία στο πρόγραμμα στην Ντόουα;
«Το πρόγραμμα ακολουθώντας το εθνικό σχέδιο παροχής θεραπείας, εντάσσει στο πρόγραμμα 50 νέους ασθενείς κάθε μήνα. Οι ΓΧΣ προσπαθούμε να φτάσουμε τους 80 ασθενείς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε όλους εκείνους που χρειάζονται θεραπεία».

Πόσοι άνθρωποι χρειάζονται όμως αυτή τη στιγμή τα φάρμακα αυτά για να ζήσουν στη χώρα;
«Πρόσφατες επιδημιολογικές έρευνες μαρτυρούν ότι το 14,2% του πληθυσμού ηλικίας 15 - 49 ετών, είναι θετικό στον ιό του AIDS. Γι' αυτή τη χώρα των 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, υπολογίζεται ότι περίπου 170.000 άνθρωποι χρειάζονται αντιρετροϊκά τώρα!»

Θα μπορέσουν οι ΓΧΣ να βάλουν περισσότερους ασθενείς στην αντιρετροϊκή θεραπεία;
«Δε θέλω να φανώ ουτοπιστής και να πω ότι θα τα καταφέρουμε. Θέλω να πιστεύω όμως ότι με τη συνέχιση προγραμμάτων και την ανεξαρτησία τους από χρηματοδοτικές πολιτικές θα καταφέρουμε να προσκαλέσουμε στη... μάχη και άλλους φορείς, αλλά και να γίνουμε καταλύτες για την ωρίμανση πολιτικών που θα φέρουν μια απάντηση στην πανδημία».
 
Ποιες είναι οι προκλήσεις στον τομέα του AIDS για τους ΓΧΣ;
«Οι αλλαγές που επέρχονται με τη διεύρυνση της παρέμβασης σε προγράμματα θεραπείας για το AIDS, είναι μερικές από τις προκλήσεις. Αποφάσεις και διλήμματα που χρειάζονται δυναμική αντιμετώπιση έτσι ώστε να αποτελέσουν κινητήριες δυνάμεις για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας».