fbpx Παλαιστινιακά εδάφη: οι ΓΧΣ αρνούνται να γίνουν «κοινωνικό παυσίπονο» της πολιτικής των ΗΠΑ-ΕΕ | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Παλαιστινιακά εδάφη: οι ΓΧΣ αρνούνται να γίνουν «κοινωνικό παυσίπονο» της πολιτικής των ΗΠΑ-ΕΕ

{mosimage}
© Juan Carlos Tomasi
Μετά την επιτυχία της Χαμάς στις νομοθετικές εκλογές του Ιανουαρίου, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ακολουθούμενοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφάσισαν να αναστείλουν την οικονομική βοήθεια στην Παλαιστινιακή Αρχή. Παρόλα αυτά, υποσχέθηκαν να συνεχίσουν να βοηθούν τον πληθυσμό να καλύψει τις βασικές ανάγκες του, προτείνοντας να ανακατανέμουν μέρος αυτών των χρηματοδοτήσεων στα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς φορείς παροχής βοήθειας έτσι ώστε να αντισταθμίσουν τις συνέπειες αυτής της κύρωσης.  

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) θεωρούν αυτήν την πρόταση απαράδεκτη. Οι ΓΧΣ ανησυχούν για το κοινωνικο-οικονομικό μέλλον αυτού του πληθυσμού που ήδη δοκιμάζεται εδώ και χρόνια από συγκρούσεις και κατοχή. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η δυσμενής κατάσταση να επιδεινωθεί, ιδιαίτερα στη Λωρίδα της Γάζας όπου σχεδόν οι μισοί από τους 1,4 εκατομμύρια κατοίκους ζουν ήδη κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι επιθέσεις από τον Ισραηλινό στρατό είναι έντονες (100 με 300 επιθέσεις την ημέρα από την περασμένη Παρασκευή) και προκαλούν σοβαρές απώλειες ανάμεσα στους πολίτες. Επιπλέον, το συχνό κλείσιμο του Κάρνι, του βασικού σημείου απ' όπου περνούν οι προμήθειες, έχει σαν αποτέλεσμα την έλλειψη κάποιων βασικών αγαθών.       

Παρόλο που έγκειται στην κυβέρνηση να αποφασίσει αν θα αναστείλει τη βοήθεια, οι φορείς παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας δεν μπορεί να είναι «κοινωνικό παυσίπονο» στα αντίποινα που επηρεάζουν το συνολικό πληθυσμό. Επιπλέον, οι φορείς παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας δεν έχουν την αρμοδιότητα, τα μέσα ή την ευθύνη να δρουν σαν υποκατάστατο της Παλαιστινιακής Αρχής, να ενισχύουν την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, να διαχειρίζονται υπουργεία ή δημόσια συστήματα ή να πληρώνουν δημόσιους υπαλλήλους.

Δεν είναι ο ρόλος των ανθρωπιστικών οργανώσεων να διασφαλίσουν ότι οι βασικές ανάγκες των πολιτών που ζουν στις κατεχόμενες περιοχές καλύπτονται. Αυτή την ευθύνη, σύμφωνα με την τέταρτη Συνθήκη της Γενεύης, την έχει η δύναμη κατοχής, το κράτος του Ισραήλ. 

Η σύγχυση ρόλων και ευθυνών θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία των ΜΚΟ και μπορεί στην πραγματικότητα να θέσει σε κίνδυνο τις οργανώσεις που δρουν σε ένα ήδη ασταθές περιβάλλον. Η κατάρρευση των συνθηκών ασφαλείας, όπως και η πρόσφατη απαγωγή διεθνούς προσωπικού, έχει ήδη αναγκάσει τις ομάδες μας να αποχωρίσουν αρκετές φορές από τα προγράμματα μας στη Ναμπλούς, τη Χεβρώνα και τη Γάζα.
Φοβούμενοι σοβαρή επιδείνωση των συνθηκών ζωής του πληθυσμού, οι ΓΧΣ έχουν αποφασίσει να επανεξετάσουν και να προσαρμόσουν τις δράσεις τους στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Οι ΓΧΣ επιβεβαιώνουν σε όλες τις κυβερνήσεις την οικονομική και επιχειρησιακή τους ανεξαρτησία. Η οργάνωση περιμένει ότι οι Παλαιστινιακές αρχές και άλλοι φορείς, πολιτικοί ή στρατιωτικοί, θα εγγυηθούν την ασφάλεια του προσωπικού τους, Παλαιστινιακού και διεθνούς, στο πεδίο.

Από το 1989, οι ΓΧΣ δραστηριοποιούνται στα Παλαιστινιακά Εδάφη για να ανταποκριθούν στις βίαιες συνέπειες των συγκρούσεων. Από το 2000, έχουμε εστιάσει τη δράση μας στην παροχή ψυχολογικής φροντίδας που υποστηρίζεται από ιατρική φροντίδα και κοινωνική υποστήριξη στις οικογένειες που υποφέρουν από οξύ τραύμα και έλλειψη πρόσβασης στην ιατρική φροντίδα. Σήμερα, οι ομάδες μας δραστηριοποιούνται στη Ναμπλούς, τη Χεβρώνα και τη Γάζα.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ