fbpx Πακιστάν: Οι ΓΧΣ εργάζονται σε απομακρυσμένες περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Πακιστάν: Οι ΓΧΣ εργάζονται σε απομακρυσμένες περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες

© MSFΑνακοίνωση-  Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) επισκέφτηκαν πολλές περιοχές στο Πακιστάν μετά τις πλημμύρες που προκάλεσε ο κυκλώνας Γεμγίν. Ο κυκλώνας χτύπησε το Πακιστάν με ισχυρές βροχές και ανέμους στις 26 Ιουνίου. Οι ΓΧΣ οργάνωσαν κινητές ιατρικές ομάδες και διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης συμπεριλαμβανομένων σκηνών, κουβερτών, κιτ υγιεινής και τροφίμων.

Στις 14 Ιουλίου, μια ομάδα των ΓΧΣ ξεκίνησε να εργάζεται στη Μπαρίτζα(Barija), μια απομακρυσμένη περιοχή στην οποία καμιά άλλη ανθρωπιστικήοργάνωση δεν έχει παρουσία μέχρι στιγμής.

Αμέσως μόλις αναφέρθηκαν πλημμύρες στην επαρχία Μπαλοτσιστάν (Balochistan), οι ΓΧΣ επικοινώνησαν με την κυβέρνηση του Πακιστάν. Η κυβέρνηση χορήγησε άδεια πρόσβασης στις πληγείσες περιοχές μόλις στις 5 Ιουλίου οπότε και δύο ομάδες των ΓΧΣ ξεκίνησαν να επισκέπτονται διάφορες περιοχές. Στις περισσότερες από τις πληγείσες περιοχές, τα σπίτια έχουν καταστραφεί στην πλειοψηφία τους αλλά τα πιο πολλά δημόσια κτίρια βρίσκονται στη θέση τους.

Οι ΓΧΣ μοίρασαν τρόφιμα, κουβέρτες, πλαστικές λεκάνες και κούπες σε περίπου 350 οικογένειες στο χωριό Μπαγκ Τελ (Bagh Tel). Η ομάδα επίσης περιέθαλψε 270 ασθενείς μέσα σε μια μέρα, που εμφάνιζαν κυρίως διάρροια και δερματικές μολύνσεις. Στην περιοχή του Μαγκσί Σακ (Magsi Shak), η ομάδα προμήθευσε σκηνές, πλαστικά καλύμματα, εξοπλισμό μαγειρικής και υγιεινής και τρόφιμα σε 76 οικογένειες που δεν είχαν κατάλληλο κατάλυμα.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι δρόμοι», λέει ο Τομ Ροθ (Tom Roth) επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ στο Πακιστάν. «Οι οδικές μετακινήσεις είναι πολύ δύσκολες. Ένα από τα οχήματά μας κόλλησε στη λάσπη και πήρε ώρες να το βγάλουμε. Πολλά χωριά συνεχίζουν να είναι αποκομμένα, ακόμη και αφού τα νερά αποσύρθηκαν. Σε μερικές περιπτώσεις, γέφυρες και δρόμοι ολόκληροι εξαφανίστηκαν τελείως. » 

«Μεγάλες περιοχές έχουν πλημμυρίσει, πράγμα που σημαίνει ότι οι σοδειές χάθηκαν. Παρόλο που έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες διανομές τροφίμων στις πληγείσες περιοχές, ανησυχούμε για την επισιτιστική κατάσταση τους μήνες που θα ακολουθήσουν. »

«Στις περιοχές που επισκεφτήκαμε και που είναι αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο, στο Νασιραμπάντ (Nasirabad) και το Τζαφαραμπάντ (Jaffarabad), οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα. Γι’ αυτό αποφασίσαμε ότι θα πρέπει να πάμε σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπου προς στιγμήν δε βρίσκονται άλλες οργανώσεις, όπως περιοχή η Μπαρίτζα στην επαρχία Τζαλ Μαγκσί (Jhal Magsi). »

«Η ομάδα μας οργάνωσε μια επιχείρηση επείγουσας βοήθειας στην περιοχή... και θα μείνουμε όσο υπάρχει ανάγκη. Υπολογίζουμε να περιθάλπουμε περίπου 300 ασθενείς την ημέρα και έχουμε εύκαιρες επιπλέον ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης. Συν τοις άλλοις, η ομάδα μας θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση υγείας για κρούσματα χολέρας και ελονοσίας.»