fbpx Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επεμβαίνουν σε επιδημία πανώλης στη Λ.Δ. του Κονγκό | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επεμβαίνουν σε επιδημία πανώλης στη Λ.Δ. του Κονγκό

Δύο ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα απεστάλησαν στην περιοχή γύρω από την πόληΜπούτα στα βορειοανατολικά της Λ.Δ. του Κονγκό ως άμεση ανταπόκριση στοξέσπασμα πνευμονικής πανώλης. Μία διερευνητική αποστολή πουπραγματοποιήθηκε στην περιοχή στις 14 με 16 Φεβρουαρίου αποκάλυψε 93 περιστατικάτης θανάσιμης ασθένειας στην ευρύτερη περιοχή της Ντιντζίλα (περιλαμβάνει τιςπόλεις Ζόνια, Κάνα και Μαμπέντζε).

Σύμφωνα με αναφορές το επίκεντρο της επιδημίας βρίσκεται στην πόλη Ζόμπια,περίπου 190 χλμ από την πόλη της Μπούτα. Μία αποστολή των Γιατρών Χωρίς Σύνοραθα δραστηριοποιηθεί στη Ζόμπια, ενώ η δεύτερη θα ακολουθήσει τις κεντρικέςοδούς, με στόχο να εντοπίσει τυχών περιστατικά και να προσφέρει θεραπείασε όσους εγκατέλειψαν τη Ζόμπια εξαιτίας της βίας αλλά και του φόβου εξάπλωσηςτης επιδημίας.

Η ασθένεια αποτελεί μία εκδοχή της πανώλης, που πρωτίστωςπροσβάλλει τους πνεύμονες. Ενώ η πανώλη είναι ενδημική στη συγκεκριμένη περιοχήτης Λ.Δ. του Κονγκό, το πρόσφατο ξέσπασμα αποτελεί ένα ασυνήθιστο φαινόμενο λόγωτου αριθμού των ατόμων που έχουν προσβληθεί από αυτήν. Η πνευμονικήπανώλη είναι μολυσματική και μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω του αέρα(για παράδειγμα από το βήχα και το φτάρνισμα) και γρήγορα αποδεικνύεταιθανατηφόρα. Η περίοδος επώασης της ασθένειας κυμαίνεται από 24 έως 72 ώρες καιστη διάρκεια μίας ημέρας μπορεί να επέλθει ο θάνατος από ασφυξία.

«Η πανώλη προκαλείται από το βακτήριο Yersinia Pestis καιαρχικά προσβάλει άγρια ζώα όπως τους αρουραίους», εξηγεί ο Αλαίν Ντεκού,επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λ.Δ. του Κονγκό. «Καθώςη μετάδοση στους ανθρώπους συχνά προέρχεται από τσιμπήματα απόμολυσμένους ψύλλους, είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο τρόπος για νασταματήσει η εξάπλωση είναι η εξολόθρευση όλων των αρουραίων. Στην πράξη όμωςαυτό χειροτερεύει την κατάσταση καθώς στερεί από τους ψύλλους τον εφοδιασμό μετο αίμα που έχουν ανάγκη, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα ενδεχόμενα να στραφούνστους ανθρώπους ως εναλλακτική πηγή τροφής».

Η πανώλη μπορεί να θεραπευθεί πολύ εύκολα χορηγώνταςαντιβιοτικά, εάν βέβαια ο ασθενής έχει εντοπιστεί εγκαίρως. Όμως ηπροσπάθεια ελέγχου περαιτέρω της μετάδοσης είναι πολύ δύσκολη καθώς οι ασθενείςπρέπει να είναι αυστηρά απομονωμένοι κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους. «Ηεπιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος σε ιδιαίτερα υπανάπτυκτες περιοχές όπως είναιη Μπούτα αποτελεί μεγάλη πρόκληση», εξηγεί ο Ντεκού.

Σύμφωνα με τον Ντεκού, «ενώ είναι σχετικά εύκολη η θεραπεία τηςπανώλης, η ιδιαιτερότητα της περιοχής που παρεμβαίνουμε κάνει το έργο των ΓΧΣπολύ πιο δύσκολο. Το γεγονός ότι η Ζόμπια είναι μία περιοχή που παράγειδιαμάντια, την καθιστά ιδιαίτερα ανασφαλή. Οι συχνές και πρόσφατες συγκρούσειςμεταξύ δυνάμεων στην περιοχή (με τελευταίες αυτές της 14ης Φεβρουαρίου)επηρεάζουν το έργο των αποστολών και οδηγούν τους πληθυσμούς ναδιασκορπίζονται στις γύρω περιοχές. Σαν αποτέλεσμα, είναι πολύ δύσκολο ναεντοπιστούν έγκαιρα οι ασθενείς με πανώλη».

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ