fbpx Οι ΓΧΣ απευθύνουν έκκληση για αλλαγές στην επισιτιστική βοήθεια για να σωθούν παιδικές ζωές | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Οι ΓΧΣ απευθύνουν έκκληση για αλλαγές στην επισιτιστική βοήθεια για να σωθούν παιδικές ζωές

© Guillaume Baret / MSFΔελτίο Τύπου - Καθώς οι ηγέτες των κρατών και περίπου 20 αξιωματούχοι του ΟΗΕ θα συναντηθούν στη Ρώμη αυτή την εβδομάδα για να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της τρέχουσας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) απευθύνουμε έκκληση για την υιοθέτηση και την κλιμάκωση συγκεκριμένων διατροφικών στρατηγικών που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών.

Η απλή επέκταση των ήδη υπαρχόντων παρεμβάσεων, οι οποίες ήδη δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην τρέχουσα επισιτιστική κρίση, σίγουρα δεν θα προστατέψει τα παιδιά που πλήττονται περισσότερο από την αύξηση της τιμής των τροφίμων.

«Το φαινόμενο που παρατηρείται είναι επικίνδυνο - δηλαδή η απόφαση για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας και την υλοποίηση διατροφικών προγραμμάτων βασίζεται περισσότερο σε αξιολογήσεις κόστους παρά στις συγκεκριμένες ανάγκες των παιδιών», είπε ο Ντάνιελ Μπέρμαν (Daniel Berman), αναπληρωτής διευθυντής της εκστρατείας των ΓΧΣ Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα. «Η πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή που χρειάζονται τα παιδιά στην ανάπτυξη θα φτάσει σε αυτά μόνο αν υιοθετηθούν νέες στρατηγικές, υποστηριζόμενες από αυξημένους πόρους».

Τα παιδιά στην ανάπτυξη έχουν συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες και μικρά στομάχια. Η τροφή τους πρέπει να είναι πλούσια σε ενέργεια και να περιέχει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, κάτι που επιτυγχάνεται με τροφή ζωικής προελεύσεως όπως είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, το κρέας ή το ψάρι. Η ποιότητα της τροφής είναι εξίσου σημαντική με την ποσότητα και συνεπώς όσοι είναι υπεύθυνοι για τη χάραξη στρατηγικών θα πρέπει να διασφαλίσουν τη θρεπτική ασφάλεια και όχι μόνο τη διατροφική ασφάλεια. Οι αυξανόμενες τιμές στα τρόφιμα θα εκτοξεύσουν τον υποσιτισμό, καθώς οι οικογένειες δεν θα μπορούν να αγοράσουν τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για τα παιδιά τους που βρίσκονται στην ανάπτυξη και να αποφύγουν ή να καταπολεμήσουν τις ασθένειες.

Στις περιοχές όπου είναι χρόνιο το πρόβλημα του υποσιτισμού, η συμβατική επισιτιστική βοήθεια δεν περιλαμβάνει εξειδικευμένη τροφή για τα παιδιά. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν το πλεόνασμα γάλακτος μειώθηκε, η σκόνη γάλακτος έπαψε να διανέμεται από την επισιτιστική βοήθεια που απευθυνόταν στα παιδιά. Από τότε, στα παιδιά διανέμονται ενισχυμένα άλευρα που δεν περιέχουν καθόλου συστατικά ζωικής προελεύσεως – πρόκειται για μια διατροφή την οποία δεν συνιστούν οι παιδίατροι για τα παιδιά κάτω των δύο ετών. Οικονομικοί λόγοι οδήγησαν στη μη παροχή των βέλτιστων προϊόντων.

«Πρέπει οι ηγέτες να ανοίξουν τα μάτια τους μπροστά στις ανάγκες των παιδιών, τα οποία είναι τα πιο ευάλωτα αυτή τη στιγμή, και η συνέχιση της ίδιας πολιτικής θα μπορούσε να τα θέσει σε κίνδυνο», είπε η δρ Σούζαν Σέφερντ (Susan Shepherd), σύμβουλος διατροφής των ΓΧΣ. «Μια κρίσιμη ερώτηση αυτή την εβδομάδα είναι η εξής: θα αλλάξουν οι δωρητές τους κανόνες ώστε να συμπεριληφθεί στην επισιτιστική βοήθεια και στα διατροφικά προγράμματα η κατάλληλη τροφή για τα παιδιά;»

Οι ΓΧΣ απευθύνουν έκκληση να αλλάξει η υπάρχουσα επισιτιστική βοήθεια και να διατίθεται πλούσια σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά τροφή στα παιδιά που κινδυνεύουν. Υπάρχουν νέοι και καινοτόμοι τρόποι παροχής στα παιδιά όλων των θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται ώστε να αναρρώσουν ή να εμποδίσουν τον υποσιτισμό, και οι ΓΧΣ καταφέραμε να προσεγγίσουμε πολύ περισσότερα παιδιά στα προγράμματά μας με τις νέες στρατηγικές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι υπάρχουν 178 εκατομμύρια υποσιτισμένα παιδιά σε όλο τον κόσμο και ότι κάθε λεπτό που περνά, 20 εκατομμύρια υποφέρουν από την πιο οξεία μορφή του. Ο υποσιτισμός προκαλεί κάθε χρόνο 3,5 με 5 εκατομμύρια θανάτους παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ΓΧΣ, μόνο το 3% από τα 20 εκατομμύρια παιδιά που υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό οξείας μορφής λαμβάνουν τη συνιστώμενη από τον ΟΗΕ περίθαλψη που χρειάζονται. Οι ΓΧΣ περιθάλψαμε με θεραπευτική τροφή και συμπληρώματα διατροφής πάνω από 150.000 παιδιά το 2006 και το 2007, σε 22 χώρες.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΔΡΑΣΕΙΣ