fbpx Νίκος Δήμου - Σωστή αρχή, λάθος εφαρμογή | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Νίκος Δήμου - Σωστή αρχή, λάθος εφαρμογή

Νίκος Δήμου,
συγγραφέας

Το να είναι κανείς δύσπιστος απέναντι στα πολλά λόγια, αποκαλύπτει κερδισμένη ωριμότητα. Και ίσως, ήρθε ο καιρός "να μάθει να δυσπιστεί και προς τις εικόνες", είναι η δική του συμπληρωματική πρόταση. Ο Νίκος Δήμου, λογοτέχνης και φιλόσοφος, γνωστός για το αξιόλογο πνευματικό του έργο, δίνει μέσα από τα λεγόμενά του, τη δική του άποψη για τα τρέχοντα στα Βαλκάνια. Κάνει λόγο για "λάθος εφαρμογή μιας σωστής αρχής" και υποστηρίζει όιι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι άμοιρη των ευθυνών της για τα τεκταινόμενα.

Πιστεύετε ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα λόγια και λιγότερη δράση;

"Αντίθετα: μεγάλωσα σε μία εποχή όπου η ρητορική αντικαθιστούσε την πράξη. Όσο περνάνε τα χρόνια στον χώρο της πολιτικής αλλά και της κοινωνίας ο κόσμος μαθαίνει να δυσπιστεί στα πολλά λόγια - δείγμα ωριμότητας. Καλό θα είναι βέβαια να μάθει να δυσπιστεί και προς τις εικόνες..."

Πως θα σχολιάζατε τη δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων;

"Έχω ήδη γράψει πως οι ΜΚΟ είναι το μεγαλύτερο ηθικό επίτευγμα του 20ου αιώνα. Αντιπαραθέτω τη δημιουργία τους και τη δράση τους σε όλες εκείνες τις θεωρίες περί ηθικής παρακμής της ανθρωπότητας. Τώρα τις θεωρούμε σχεδόν αυτονόητες - και δε συνειδητοποιούμε πως 50 χρόνια πριν, η ανθρωπότητα αδιαφορούσε εντελώς για το τι γινόταν έξω από τα όρια της περιοχής του καθενός".

Πως μπορούν να βοηθήσουν πνευματικοί άνθρωποι τους σκοπούς αυτούς;

"Με το να καλλιεργήσουν στους ανθρώπους το αίσθημα της υπευθυνότητας και να εξηγήσουν πως μπορεί να μεταφραστεί σε πράξη".

Τι σημαίνουν για σας οι έννοιες: "προσφορά" και "αλληλεγγύη";

"Είναι οι υψηλότερες ηθικές αρχές. Δεν είναι τυχαίο που σε όλες τις μεγάλες θρησκείες - αλλά και όλα τα φιλοσοφικά συστήματα, συναντούμε τον χρυσό κανόνα: κάνε στον άλλο ό,τι θα ήθελες να σου κάνει και αυτός".

Οι εξελίξεις σήμερα στα Βαλκάνια σε τι προβληματισμό σας βάζουν;

"Η επέμβαση του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία ήταν - κατά την γνώμη μου - η λάθος εφαρμογή μίας σωστής αρχής. Πιστεύω ότι, σε περιπτώσεις κατάφωρης και εγκληματικής παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, πρέπει να υπάρχει το δικαίωμα της παρέμβασης, το οποίο να υπερτερεί της εθνικής Κυριαρχίας. (Άλλωστε, σε ανάλογη θέσμηση βασίζεται και η δράση των ΜΚΟ). Αλλά, τα κριτήρια για την απόφαση, ο θεσμός που αποφασίζει και οι τρόποι εφαρμογής θέλουν τεράστια προσοχή. Αλλιώς, όπως στην προκείμενη περίπτωση, η παρέμβαση μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από τα όσα επιλύει".

Πως σχολιάζετε τις αντιδράσεις της Ε.Ε. σε αυτήν την κρίση;

"Η κρατούσα άποψη στην Ελλάδα είναι ότι οι εταίροι της Ε.Ε. «παρεσύρθησαν» από τις ΗΠΑ. Θεωρώ την άποψη αυτή εντελώς λανθασμένη. Κράτη ισχυρά όπως η Γερμανία και η Γαλλία, ή παραδοσιακά ειρηνόφιλα όπως η Δανία και η Ολλανδία, δεν «σύρονται» σε τέτοιες αποφάσεις. Η απόφαση του ΝΑΤΟ υπήρξε - στην ουσία - και απόφαση της ΕΕ (η πλειοψηφία των κρατών του ΝΑΤΟ είναι μέλη της ΕΕ). Άλλωστε επικυρώθηκε με συντριπτική πλειοψηφία και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".

Οι προσωπικοί αγώνες πιστεύετε ότι δικαιώνονται;

"Ναι, αλλά καμιά φορά μετά θάνατον".

Οι δικές σας μάχες έχουν δικαιωθεί;

"Μερικές, ναι. Αλλά, όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα, αυτό δεν αναγνωρίστηκε από κανένα..."

Δεν εγκαταλείπεται μια ιδέα όταν...

"Την έχεις σπείρει σωστά στο χώμα. Κάποτε θα φυτρώσει!"

Η μεγαλύτερη χαρά είναι...

"Να αισθάνεσαι σε ειρήνη με τον εαυτό σου".